Mor får beholde omsorgen selv om hun løy om fars voldsbruk

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LB-2015-33008

Instans Borgarting lagmannsrett – Dom
Dato 2015-07-08
Publisert LB-2015-33008
Stikkord Familierett. Barnerett. Fast bosted. Samvær. Barneloven § 36, § 42, § 43.
Sammendrag Far fikk ikke medhold i at barna, to gutter på 8 og 5 år, skulle bo fast hos ham. Lagmannsretten kom til at beskyldningene mot ham om at han hadde utøvd vold mot guttene ikke var riktige. Guttenes utsagn om at de ikke ville besøke ham var resultat av bevisst eller ubevisst påvirkning fra mor. Guttene var imidlertid mest tilknyttet mor og ville helst bo hos henne. Flytting ville medføre store problemer i hver fall i en overgangsperiode særlig siden man ikke kunne forvente at mor ville samarbeide.
Henvisninger: Barnelova (1981) §36, §42, §43
Saksgang Oslo tingrett TOSLO-2013-211390 – Borgarting lagmannsrett LB-2015-33008 (15-033008ASD-BORG/03).
Om rettskraft
Parter A [far] (advokat Lene Mari Frykman) mot B [mor] (advokat Heidi Kristin Åsvang).
Forfatter Lagdommer Svein Kristensen, konstituert lagdommer Kine Elisabeth Steinsvik, ekstraordinær lagdommer Helge Monstad.
Henvisninger i teksten Straffeloven (1902) §219 | Barnelova (1981) §31, §48, §61, §64 | Menneskerettsloven (1999) BKN A3, BKN A9,EMKN A8 | Tvisteloven (2005) §20-2

Saken gjelder fast bosted og samvær for felles barn.

Tingretten har redegjort for sakens bakgrunn. Partene har ikke hatt innvendinger mot redegjørelsen. Lagmannsretten finner det hensiktsmessig å gjengi redegjørelsen her:

Saksøker A, som er født i Kina, giftet seg med B i 2003. Paret bodde først i Kina før B, som er japansk statsborger, flyttet til Japan hvor sønnen C (med det norske kallenavnet C) ble født i 2006. Partene flyttet til Norge i 2008 og fikk sønnen D (med det norske kallenavnet D) i 2009.

Forholdet mellom partene utviklet seg dårlig. De flyttet fra hverandre 26. februar 2011 og ble formelt separert 4. januar 2012. I forbindelse med samlivsbruddet ble partene enige om å ha felles foreldreansvar for barna, at guttene skulle ha fast bosted hos mor og ha samvær med far.

Mor ønsket imidlertid å reise tilbake til Japan med barna. Far motsatte seg dette og mente at hele familiens fortsatt skulle bo i Norge. Mor gikk derfor til søksmål mot far i januar 2012 med påstand om at hun skulle ha foreldreansvaret for sønnene alene (Oslo tingretts sak 12-016082TVI-OTIR/04). Mor opplyste i anledning saken at far hadde utøvd vold mot henne, og forholdet ble anmeldt til politiet. Saken ble senere henlagt. Psykolog Arne Holtet ble oppnevnt som sakkyndig for retten og fremla sin sakkyndige utredning 6. november 2012. Partene inngikk følgende rettsforlik 12. november 2012:

1 B og A skal ha felles foreldreansvar for C født 0.0.2006 og D født 0.0.2009.
2 C og D skal bo fast hos sin mor B.
3 C skal ha samvær med sin far A annenhver uke fra mandag etter skolen til mandag morgen uken etter, slik at han skal være hos far i partallsuker og hos mor i oddetallsuker. Ordningen starter i uke 47.
4 D skal ha samvær med sin far A annenhver helg fra fredag ettermiddag til mandag morgen i partallsuker og hver onsdag til torsdag. Overlevering skjer på barnehagen.
5 Når D begynner på skolen skal han ha samme samværsordning som C, se punkt 3.
6 ( … )

Kort tid etter rettsforliket, 7. desember 2012, reiste mor og barna, med samtykke fra far, på juleferie til Japan. De kom tilbake til Norge 2. januar 2013.

Første samvær med D etter juleferien var 9. januar 2013. Da far kom for å hente D i barnehagen begynte han å gråte og nektet å være med far. Barnehagen har notert ned følgende fra hendelsen:

Onsdag 9. januar kommer far for å hente. Tidligere på dagen har D spurt hvem som kommer å henter han og fått til svar at det er pappa. Han har da sagt at han ikke vil ha pappa, bare mamma. Han viser sinne og tristhet når han protesterer på at det ikke er pappa, men mamma. På ettermiddagen kommer far for å hente. Med en gang D ser at far kommer inn døren løper han å gjemmer seg under bordet og begynner å hylgråte. Pappa går ut av rommet og D stopper å gråte. Far kommer inn i rommet igjen og D begynner på nytt å gråte. Dette gjentar seg et par ganger, før far kommer bort til meg og sier; jeg går, jeg ringer mor så kommer hun å henter han etterpå. ( … )

Dagen etter fulgte barnehagen opp hendelsen med spørsmål til D. D fortalte da til en assistent i barnehagen at «pappa ikke snill» og gjorde en armbevegelse som han senere forklarer betyr å slå.

Barnehagen sendte bekymringsmelding til X barneverntjeneste 28. januar 2013. Barnehagen meldte bekymring vedrørende hvordan D hadde det på samvær med far. Det fremgår av meldingen at overleveringene ved samvær mellom far og D har blitt vanskeligere etter at D kom tilbake etter juleferie. D er svært opptatt av hvem som skal hente ham i barnehagen og gir uttrykk for at han ikke vil hentes av far. Hendelsen 9. januar beskrives også i meldingen.

Den 7. februar 2013, mens C var hos far, sparket far til en søppelbøtte og denne traff C i ansiktet. C fikk et merke over nesen men ingen skader utover dette. C forteller om hendelsen til mor som ber ham om å fortelle dette til helsesøster på skolen.

På bakgrunn av bekymringsmeldingen åpner X barneverntjeneste undersøkelsessak for D 13. februar 2013. Barnevernet igangsetter undersøkelsessak i slutten av februar også for C etter informasjon om atferdsendringer hos gutten i forbindelse med samvær med far.

Barnehagen har videre nedtegnet fra den observasjon 6. mars 2013:

( … ) Etter en stund sier D; Men pappa er ikke grei. Mamma sier dumme pappa. Helene; å, gjør hun det? Hvorfor det da? D; Fordi han gjorde sånn her med C (storebror) (sparker med foten og peker på panna). Helene; okei, men det er jo ikke snilt. Det er ikke lov å sparke. Fikk C vondt og ble lei seg da? D; ja, også sa mamma dumme pappa.

I perioden fra juleferien frem til påske hadde far langt færre samvær med barna enn det han skulle ha i henhold til rettsforliket.

Barneverntjenesten avga undersøkelsesrapport 29. april 2013 for begge barna. Det understrekes fra barneverntjenesten at det er viktig at mor og far forstår at deres konflikt er vanskelig for guttene og påvirker dem, og vil tilby foreldrene råd og veiledning fra ambulant team. Begge foreldrene ønsket et slikt hjelpetiltak og tiltaket ble iverksatt med oppstart i juni 2013. Mor og far fikk tildelt én veileder hver som skulle følge opp hver av foreldrene.
Det er opplyst at samværene våren og sommeren 2013 stort sett ble gjennomført i henhold til rettsforliket.

Den 30. juli 2013 var mors veileder, Liv Elin Aas, på hjemmebesøk hos mor. Av rapporten fremgår det blant annet:

( … ) Etter en lang stund (over en time) spurte jeg mor om hvordan uka hadde vært, og det kom da fram at gutten hadde begynt å gråte veldig når far hadde forsvunnet ut av synet da de vinket ham farvel. Mor sa at gutten virket veldig sliten. Gutt hadde igjen fortalt henne at far hadde slått. Hun oppdaget også at gutten, det kommende døgnet, kun spiste bitte små måltider, men at han spiste svært ofte. ( … ). Hun fortalte (mens gutten fortsatt var tilstede) at han hadde fortalt at han nesten ikke spiste noen ting når han var hos far, og at far lagde mat til seg selv, mens gutten måtte spise cornflakes eller knekkebrød, evt. At han ikke fikk mat/spiste noe. Gutten fortalte også til mor at dette var en hemmelighet. Han er redd for at far skal bli sint om han forteller til noen at han ikke spiser mat hos far. Etter en liten samtale til med mor henvendte jeg meg til gutten, som da satt helt inntil oss på gulvet og lekte med en kortstokk, om han syntes det var ok at mamma fortalte denne hemmeligheten videre, hvorpå han sa at det var greit. U.t spurte da om det mamma sa stemte, noe han bekreftet. Han bekreftet også at han var redd for pappa. Jeg spurte om pappa slo noen gang, dette ble også bekreftet, hvorpå jeg spurte hvordan han slo, hvorpå gutten slo meg med falt hånd oppå håndbaken (type middels kraftig, som en «ris på baken»-håndslag). Jeg spurte om gutten da var mest redd for sinnet til pappa eller om han var mest redd for at han ville slå. Gutten svarte ikke spesifikt på dette.

I slutten av august sendte barnehagen bekymringsmelding vedrørende D, hvor det blant annet fremgår:

Barnet viser fortsatt stor uro i bringe og hentesituasjoner i barnehagen. Som tidligere må det alltid vite hvor de voksne er. Barnet forteller fortsatt personalet at pappa slår og sparker han og broren. «Ikke så mye, men bare litt» Barnet viser bla at det blir slått på rompa. Barnet forteller fortsatt at det ikke liker at foreldrene krangler. Barnet sier blant annet «mamma liker ikke pappa». Barnet vil fortsatt ikke til far. Om far skal hente går det fortsatt hele dagen og spør hvem som skal hente. ( .. )

Far fikk ny kjæreste i september 2013.

I barnesamtale mellom barneverntjenesten og C 26. september 2013 fortalte han at han ikke får mat når han er hos far og at far slår ham. Han sier at far slår ham veldig hardt og at han blir slått hver gang han er hos far. Han sier også at mor også slår noen ganger når hun er sint, men «ikke så mye».

Ved barneverntjenestens akuttvedtak 14. november 2013 ble barna plassert hos mor uten samvær for far. I vedtaket blir det lagt til grunn at far har utøvd vold mot C over tid, mens D ikke har gitt uttrykk for at han selv har blitt slått, men at han har sett at far har slått C. Vedtaket ble godkjent av fylkesmannen påfølgende dag.

Samme dag gjennomføres det undersøkelse av begge guttene på barnepoliklinisk avdeling på Ullevål. Det ble ikke gjort funn som kan bekrefte at barna har vært utsatt for vold.

Far ble pågrepet av politiet utenfor leiligheten sin.

Barnevernets akuttvedtak opphørte ved årsskiftet 2013/2014.

Lagmannsretten vil i den videre fremstillingen or enkelhets skyld omtale barna ved deres norske kallenavn

Ved begjæring om midlertidig avgjørelse 23. desember 2013 begjærte mor at far ikke skulle ha samvær med C og D. Spesialist i klinisk psykologi, Wencke Jenssen Seltzer, ble oppnevnt som sakkyndig etter barneloven § 61 nr. 1. Ved Oslo tingretts kjennelse 25. februar 2014 ble begjæringen om midlertidig avgjørelse ikke tatt til følge.

Før ovennevnte kjennelse ble avsagt, hadde far 10. februar 2014 tatt ut søksmål med krav om at sønnene skulle bo fast hos ham og at mor skulle har samvær etter rettens skjønn.

Ved tiltalebeslutning utferdiget av Statsadvokaten i Oslo 19. juni 2014 ble A satt under tiltale for overtredelse av straffeloven § 219. Grunnlaget for tiltalen var at far gjentatte ganger skal ha skreket, slått og /eller sparket guttene. Han ble frifunnet ved Oslo tingretts dom 14. oktober 2014.

I søksmålet angående fast bosted og samvær avsa Oslo tingrett 16. desember 2014 dom med slik domsslutning:

1. C og D skal bo fast hos sin mor B.
2. C og D skal ha følgende samvær med sin far A:
Ettermiddagssamvær fra kl. 16.00 til kl. 19.00
Fredag 19. desember 2014 – far henter på skole/barnehage og leverer barna hos mor.
Mandag 29. desember 2014 – far henter og leverer hos mor (med mindre D er i barnehagen)
Fredag 9. januar 2015 – far henter i barnehage/skole og leverer hos mor.
Fredag 16. januar 2015 – far henter i barnehage/skole og leverer hos mor.
Dagsamvær fra kl. 10.00 til kl. 18.00 – far henter og leverer barna hos mor.
Søndag 1. februar 2015
Søndag 15. februar 2015
Søndag 1. mars 2015
Søndag 5. april 2015 (1. påskedag)
Overnattingssamvær – med én overnatting – far henter i barnehage/skole og leverer hos mor/på den japanske skolen.
Fredag 13. mars 2015 til lørdag 14. mars 2015.
Fredag 27. mars 2015 til lørdag 28. mars 2015.
Fredag 10. april 2015 til lørdag 11. april 2015.
Overnattingssamvær – med to overnattinger – annenhver helg frem til skolens sommerferie, første gang fredag 24. april 2015. Far henter i barnehage/skole og leverer hos mor søndag kl. 18.00.
Skolens sommerferie – far skal ha samvær med barna i 14 dager, fordelt på én eller to uker etter nærmere avtale mellom foreldrene.
Etter skolens sommerferie – far skal ha alminnelig samvær med barna med én ettermiddag i uken og annenhver helg fra fredag til søndag kveld, første gang fredag 28. august 2015.
Skolens juleferie 2015-2016 skal fordeles likt mellom foreldrene; fra 23. desember til 27. desember (del 1), 27. desember til 1. januar (del 2). Far skal ha del 2 julen 2016.
Skolens vinterferie annet hvert år, første gang vinterferien 2016
Skolens høstferie annet hvert år, første gang høstferien 2017.
Skolens påskeferie deles i to; fra fredag til onsdag (del 1) og deretter skjærtorsdag til 1. påskedag (del 2). Far skal ha del 1påsken 2016.
3. Hver av partene bærer egne omkostninger. 

For nærmere detaljer vedrørende saksforholdet vises til tingrettens dom og lagmannsrettens bemerkninger nedenfor.

A har anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Ankeforhandling er holdt 29. juni – 1. juli i Borgarting lagmannsretts hus. Partene møtte sammen med sine prosessfullmektiger og avga forklaring. Det ble avhørt 10 vitner. Om bevisføringen for øvrig vises til rettsboken.

Den ankende part, A har i hovedtrekk anført:

Det er til barnas beste å bo sammen med far. Han har ikke utsatt barna for vold eller skremmende atferd. Barna er ikke redd ham. Barnas utsagn om slike forhold skyldes påvirkning fra mor, ikke egne erfaringer. Mor involverer barna i konflikten på en måte som er unødvendig. Hun har fortalt dem at pappa har slått og sparket henne. Hun har kommet med utsagn som får barna til å tro at det er pappas skyld at de ikke kan flytte til Japan. Til tross for mye veiledning, også fra Ambulant team, har mor ikke sluttet å involvere barna i konflikten. Hun har også snakket med barna om straffesaken mot far, noe som førte til at de nektet å være sammen med ham. Mor klarer heller ikke å opptre adekvat i overleveringssituasjoner.

Det vises til psykolog Thorsengs erklæring på side 17. Hun gir uttrykk for at vurdert ut fra samspillet mellom far og barna, virker barnas sterke motstand mot å være sammen med far uforståelig. Barnas uttalelser er uansett ikke entydige. Det vises også til barneverntjenestens samtale med C 6. september 2013 hvor han på den ene siden sier han blir slått hver gang han er hos far, men at pappa er snill noen ganger også. Til kontaktlærer sa C våren 2013 at det hadde vært hyggelig å være på tur med far.

Det er fare for barnas psykiske helse når de ikke kan stole på egne følelser og erfaringer, men må bekrefte en virkelighet som er i strid med disse. Det vises til psykolog Thorsengs uttalelser om hvordan barna går ut og inn av roller på et øyeblikk. Bosted hos far vil sikre at barna kan stole på sine egne erfaringer og følelser. Far er den som best kan sikre barna en sunn utvikling både emosjonelt og sosialt.

Far er den som vil kunne ivareta barnas behov for sosial og språklig integrering. Far er den som i best grad kan forsørge barna materielt og sikre dem en stabil tilværelse. Far er den som best kan sikre barna en sunn utvikling både sosialt og emosjonelt.

Far har gode foreldreegenskapet og evner å gi barna den oppfølging og støtte de trenger i oppveksten. Han er god på grensesetting, støtter aldersadekvat utvikling og gir barna mulighet til å utfolde seg fysisk gjennom sykkelturer, turer til svømmehallen og utelek. Mor har en tendens til å overbeskytte barna, noe som hindrer dem i å utvikle selvstendighet. Hun har også problemer med grensesetting og har trengt omfattende veiledning i foreldrerollen. Far er den som best kan ivareta barnas sosiale og språklige integrering i samfunnet. Mor vanskeliggjør barnas integrering ved å fokusere i for stor grad på den japanske skolen og barnas tilknytning til Japan fremfor bostedslandet.

Det er fremdeles trygg tilknytning mellom far og barna, til tross for at han har vært nektet kontakt med dem som følge av anklagene om vold og omsorgssvikt. Mors manglende evne og vilje til å samarbeide med far har vanskeliggjort hans kontakt med barna helt siden bruddet. Hensynet til best samlet foreldrekontakt tilsier at barna bør bo hos far. Han er den som er mest samarbeidsvillig og løsningsorientert. Det er far som har gitt seg når det har oppstått problemer angående samværene. Far har også vist fleksibilitet ved å la mor levere og hente guttene på den japanske skolen når guttene har vært på samvær hos ham.

Det kan ikke legges avgjørende vekt på at barnas tilknytning til mor er sterkere enn til far, siden dette primært skyldes mors negative holdning til far. Tilknytningen til mor er dessuten utrygg, jf. psykolog Thorsengs uttalelser om dette. Barna føler de må beskytte mor. Det erkjennes at det kan bli problemer i en overgangsperiode hvis barna flyttes. På lang sikt vil flytting likevel være det beste. Det vises til Rt-2010-216, Rt-2005-682, Rt-1991-1148 og Rt-1989-320.

Overføring til far vil ikke føre til skolebytte. Det er uansett usikkert om mor kan bli boende i partenes tidligere felles bolig. Skifte er ikke gjennomført.

Barna har ikke konkretisert sine utsagn om at far utøver vold, bortsett fra tre episoder. Det dreier seg om et tilfelle hvor far sparket til en søppelbøtte som traff C, et tilfelle med et knust glass og en episode hvor far knuste en leketøyspistol.

Barnas første uttalelse om angivelig vold mot dem kom i 2013 før det hadde de bare fortalt om angivelig vold mot mor. Disse episodene skal ha skjedd i forbindelse med at partene gikk fra hverandre.

Det er påfallende at barna gav uttrykk for mer motvilje mot å være sammen med far etter at de hadde vært med mor til Japan, det vil si etter en periode hvor de ikke hadde hatt kontakt med far.

Barnas uttalelser om saken fremstår som innlært og ikke i samsvar med hvordan barna faktisk har det hos hver av foreldrene. Barnas uttalelser skyldes påvirkning fra mor. Det kan derfor ikke legges vekt på hva barna sier.

Hvis far får medhold i at barna skal bo fast hos ham, er det naturlig at samværene med mor er noe begrenset i en overgangsperiode for å gi barna ro til å tilpasse seg den nye ordningen. Far er innstilt på at barna skal ha omfattende samvær med mor.

Hvis barna skal bo fast hos mor, bør far ha vanlig samværsrett.

Det ble nedlagt slik påstand:

1. C og D skal bo fast hos sin far A.
2. C og D skal ha samvær med sin mor B fastsatt etter rettens skjønn.
3. B dømmes til å betale sakens omkostninger.

Ankemotparten, B, har i hovedtrekk anført:

Det er til det beste for barna har de har fast bosted hos mor. Mor har hatt hovedomsorgen for barna fra de ble født.

Mor har gode omsorgsevner og det foreligger en sterk og trygg tilknytning mellom barna og henne. Det bestrides at tilknytningen er for tett. Ved helsestasjonen har man ikke sett dette som et problem. Heller ikke psykolog Selzer eller Nic Waals Institutt har gitt uttrykk for at tilknytningen er problematisk.

Mor er den som best vil kunne sikre barna en trygg og stabil, forutsigbar og god omsorg nå og i den nærmeste fremtid.

Det hefter betydelig bekymring rundt fars omsorgsbase. Det er flere forhold som bidrar til usikkerhet rundt fars omsorg; far kommer for sent, glemmer briller og bøker på skolen og sørger ikke for at barna får nok mat. Når han er sliten overlater han omsorgen til mor. Han har aldri tidligere hatt hovedomsorgen for barna. Selv ved begrenset samvær har han ikke klart å følge opp.

Mor bor i tidligere felles hjem, mens far bor i en leilighet på 60 kvadratmeter.

Mor har kapasitet og ressurser til å følge opp barna følelsesmessig, samtidig som hun har god tid til å følge opp skole og fritidsaktiviteter. Hun har også fått et nettverk som kommer barna til gode. Den beskrivelse av mor som er gitt i sakkyndig rapport fra psykolog Arne Holtet må tillegges svært liten vekt. Rapporten er to år gammel og mors situasjon er svært endret. Holtet undervurderte mor. Hun har senere lært norsk og tar sikte på å bli sykepleier.

Holtet tok også feil angående mor psykiske helse. Hun har ikke psykiske problemer.

Det er ikke riktig at mor har manipulert guttene. Deres redsel for far er ikke påført dem av henne. Barnehagen har også vært bekymret for vold mot barna og har sendt flere bekymringsmeldinger til barnevernet. Far har utøvd vold mot barna. Barnas forklaringer om vold er ikke innlært.

Det er sannsynliggjort at det er risiko for at guttene kan bli utsatt for vold fra fars side.

Barna selv har gitt klart uttrykk for at de ønsker å bo hos mor, og det må tillegges vekt etter barneloven § 31. Barna har hatt så sterke motforestillinger mot samvær med far at en tvungen overflytting til far må antas å påføre dem store belastninger. Psykolog Seltzer var klar på at barna ikke bør flyttes.

Hensynet til best samlet foreldrekontakt er av underordnet betydning i saken siden mor vil etterleve lagmannsrettens avgjørelse slik hun har etterlevd tingrettens dom. Mor har ikke trenert gjennomføringen av samværene.

Status quo taler for at barna bør bli hos mor. Hun vil beholde den nåværende boligen. Hun kan gi best praktisk omsorg. Fars omsorgsevne er usikker.

Barna bør ha samvær med far, og mor vil motivere barna til å ha samvær med far.
Det bør skje en opptrapping av samværet og barna og foreldrene bør i denne perioden få hjelp fra Nic. Waals Institutt. Samværene bør legges til helger slik at barna får mest mulig ro og stabilitet i hverdagen.

Det ble nedlagt slik påstand:

1. C og D skal ha fast bosted hos sin mor B.
2. C og D skal ha samvær med sin far, A, nærmere fastsatt etter rettens skjønn.
3. B, eventuelt det offentlige, tilkjennes sakens omkostninger.

 

Lagmannsretten bemerker:

Hvem barna skal bo fast sammen med

Hvis foreldrene ikke blir enige om hvem felles barn skal bo hos, skal retten treffe avgjørelsen, jf. barneloven § 36 annet ledd. Avgjørelsen skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet, jf. barneloven § 48 første ledd. Det skal tas hensyn til at barnet ikke må bli utsatt for vold eller på annen måte blir behandlet slik at den fysiske eller psykiske helsen blir utsatt for skade eller fare, jf. § 48 annet ledd.

Som det går frem ovenfor, inngikk partene 12. november 2012 rettsforlik hvor det blant annet ble bestemt at både C og D skulle ha fast bosted hos mor. Etter barneloven § 64 annet ledd kan rettsforliket bare endres når særlige grunner taler for det. Dette er imidlertid ikke et strengt krav, jf. Rt-2005-682. Kjernespørsmålet er derfor også i disse tilfellene hva som er det beste for barnet.

Det har vært et sentralt spørsmål i saken om far har utøvd vold mot barna. Spørsmålet ble inngående behandlet i straffesaken mot far, jf. Oslo tingretts dom 14. oktober 2014. Tiltalebeslutningen gjaldt gjentatte slag eller spark mot sønnene. For Cs vedkommende i tiden forut for 27. november 2013 og for D i tiden forut for 2013. Far ble frifunnet. Etter å har hørt 14 vitner kom tingretten etter en samlet vurdering til at «det er svært lite sannsynlig at far har slått barna sine». Det har ikke fremkommet opplysninger under ankeforhandlingen for lagmannsretten som gir grunnlag for å komme til et annet resultat. Det samme gjelder for perioden etter den tiden tiltalen gjelder.

Tiltalen ble tatt ut på grunnlag av utsagn fra guttene og mor. Guttene har imidlertid i liten grad konkretisert den angivelige volden fra fars side, men noen hendelser er det gitt noe mer opplysninger om, og lagmannsretten vil knytte noen korte bemerkninger til disse nedenfor.

C har forklart at far skal ha sparket til en søppelbøtte som traff ham i ansiktet slik at han fikk et lite sår på nesa. Far har forklart at det hele var et uhell.

C har videre forklart at fars nye venninne var hos dem, og da ble hennes nøkler til butikken borte. Far fant nøklene senere i Cs sekk. C har hevdet at det ikke var han som la nøklene i sekken, men at han likevel ble slått av far. Far har bekreftet at nøklene ble borte og ble funnet i Cs sekk en uke senere. Han benekter å ha brukt vold i denne forbindelsen.

D har forklart at han ble slått fordi han knuste et glass inne på badet. Far har forklart at D gikk barbent rundt mellom glasskårene, og at han måtte løfte gutten ut av badet. Han kan ha blitt utålmodig og hevet stemmen, men han slo ikke D.

Barnas fortellinger om vold fra fars side kom ikke før etter at de hadde vært i Japan sammen med mor fra 7. desember 2012 til 2. januar 2013. Fars første samvær etter turen var 9. januar 2013. Etter dette eskalerte fortellingene om vold. Resultatet ble at barneverntjenesten anmeldte far til politiet 17. september 2013.

På oppdrag fra Oslo tingrett har psykolog Arne Holtet utredet saken som sakkyndig. Han avga sin erklæring 6. november 2012. Hans undersøkelser er gjort høsten 2012. Mor fortalte at det hendte far slo barna tidligere. Lagmannsretten forstår dette slik at hun siktet til tiden de bodde sammen. Holtet observerte far og barn sammen. C virket trygg, ikke redd eller vár for far. Det var ikke noe påfallende å se vedrørende kontakten mellom D og far. Hans observasjoner støtter dermed ikke at far skal ha utøvd vold mot barna.

Psykolog Wencke J. Seltzer ble også oppnevnt som sakkyndig for Oslo tingrett. Hun avga sin erklæring 7. juni 2014. Før hun avga erklæringen hadde hun også skrevet et referat fra observasjon av samspill. Observasjon av far og sønnene skjedde 9. april 2014. Konklusjonen etter observasjonen var at den sakkyndige ikke kunne se antydninger som kunne tyde på at barna var utrygge på far. Den 28. april 2014 fortalte C helsesøster på skolen at far hadde slått ham dagen før, og at han hadde blitt slått i ca. to år. Han sa det var mor som hadde bedt ham fortelle helsesøster om hendelsen. Mor fortalte det samme til psykolog Seltzer i samtale 26. mai 2014. Selv om det ikke sies helt klart, synes Seltzer å ha lagt til grunn at barna ble slått av far, til tross for observasjonene hun hadde gjort av samspillet mellom far og barna tidligere.

Psykolog Thorseng ble oppnevnt som sakkyndig i forbindelse med ankesaken for lagmannsretten. Hennes undersøkelser er gjort i april og mai 2015. Hun har hatt to samtaler med hver av guttene, som nå er åtte og fem år gamle. Begge fortalte at de var blitt slått av far. Hun observerte også barna sammen med far. Thorseng har gitt følgende vurdering av disse observasjonene og guttenes fortellinger om vold:

Hos begge barna kom lojaliteten til mor tydelig frem i samtalene med undertegnede. Samtalene var preget av mangel på dialog fordi barna åpenbart hadde et fast repertoar som de ønsket å få frem, gjerne igjen og igjen. Det var vanskelig å få dem til å besvare spørsmål eller snakke om andre temaer. Undertegnede klarte heller ikke å få utdypninger rundt det de fremsa. Alt angående mor var positivt og alt angående far negativt. Barna har mange ganger blitt stilt de samme spørsmålene og det kan naturligvis prege deres besvarelse. Undertegnede opplever det allikevel som påfallende at de ikke makter å snakke om andre temaer, komme med nyanseringer eller utdypende kommentarer. Deres synspunkter ble fremsatt på en innlært automatisert måte. Når samtalen ble ledet utenfor deres repertoar hadde den ingen interesse. For eksempel visste de ikke hva de skulle mene om fars kjæreste og C klarte ikke å snakke om skolen i Norge; – bare den i Japan. C var svært opptatt av å dra til Japan. Når han snakket om stedet ble innholdet veldig voksent.

Mest påfallende var den plutselige forandringen i guttenes atferd fra å være sammen med far til å skulle snakke med undertegnede i tilstøtende rom. Barna kunne det ene øyeblikk le og tulle sammen med far og det neste øyeblikk, i samtale med undertegnede for lukket dør, kunne de fortelle at de var redde for faren. C og D fikk da en klagende pipende stemme og gjentok igjen og igjen hva de ikke ville. I samtalene ble C urolig i kroppen, klatret rundt og vred seg. D kunne klø seg (hadde problemer med eksem) eller på teatralsk vis med klagende stemme si « … hva skal jeg gjøre, hva skal jeg gjøre..» uten å forvente et svar. Det neste øyeblikk var han helt vanlig igjen. Hos faren fikk han fremsagt hva han mente, men klarte ikke å motstå fristelsen til å fortsette leken med far og C og åpnet døren inn til stuen mens han lo høyt.

D og C hadde tilsynelatende ingen tanker selv om den store forskjellen mellom det de verbaliserte og deres atferd. I samspill med far virket de som to vitale litt viltre gutter som likte å teste grenser. Spesielt C skulle ikke gjøre det som far foreslo. Det var mye glede i samspillet og barna ga på ingen måte uttrykk for at de ikke likte å være hos far. De var verken sinte, sure, tverre eller avvisende. Det var ingenting i deres atferd som tydet på at de var redde for faren. Ingen analyserende blikk, ingen anspenthet eller underdanig oppførsel. Tvert imot viste de litt for lite respekt for far. Han var på den annen side også tilbakeholdende med å korrigere dem. Ved et par anledninger kunne han med fordel ha grepet inn litt tidligere enn han gjorde. Far er muligvis engstelig for dette på grunn av anklagene mot ham. Vurdert ut fra samspillet undertegnede så mellom far og barna virker barnas sterke motstand mot å være sammen med far uforståelig.

Psykolog Thorseng konkluderer slik:

Nic Waals Institutt har ikke mistanke om at barna er traumatiserte og undertegnede ser, i likhet med Nic Walls Institutt, ikke noe i barnas atferd sammen med faren som tilsier at han har utøvet psykisk eller fysisk vold mot dem.

Thorsengs undersøkelser har på denne måten ytterligere underbygget at tingrettens frifinnelsesdom var riktig, og at det heller ikke etter tidsperioden tiltalen gjelder, har forekommet vold. Mor fortalte psykolog Holtet at hun hatet far som hadde «kastet henne og barna som søppel for to år siden». Etter lagmannsrettens syn har dette i stor grad preget mors virkelighetsoppfatning når det gjelder fars behandling av barna, og det har også preget hennes forklaringer om dette. Lagmannsretten er således enig med psykolog Thorseng når hun på side 18 i sin erklæring skriver at det er sannsynlig at mor mer eller mindre bevisst har skapt eller opprettholdt barnas motstand mot å være sammen med far.

Lagmannsretten nevner til slutt at ingen av vitnene som har sett far sammen med barna har sett noen form for vold. Det gjelder også den som har ført tilsyn med samvær.

Lagmannsretten finner ikke grunn til å gå nærmere inn på de episodene hvor mor hevder å ha blitt utsatt for vold fra fars side. En av episodene inntraff da mor ville trenge seg inn i fars leilighet mens han hadde gjester. Far hindret henne i dette. Episodene skriver seg uansett fra tiden rundt samlivsbruddet i 2011 og har liten betydning for vurderingen av omsorgsspørsmålet nå fire år senere.

Siden det er klarlagt at det ikke er risiko for at guttene skal bli utsatt for vold om de bor hos far, må spørsmålet om hvor de skal ha fast bosted avgjøres ut fra de øvrige relevante momentene som det etter rettspraksis skal legges vekt på ved slike avgjørelser.

De materielle forholdene er akseptable hos begge foreldrene. Det er for begge usikkert hvor lenge de vil kunne beholde sine nåværende boliger. Disse forholdene har derfor ikke særlig betydning ved avgjørelse av saken.

Både C og D har gjentatte ganger sagt at de vil bo hos mor. De har også flere ganger sagt at de ikke vil besøke far. Etter barneloven § 31annet ledd siste setning skal barnas standpunkt bli vektlagt etter alder og modning. Som det vil gå frem nedenfor, er barna svært lojale mot mor, og de sier det de tror mor ønsker at de skal si. Dette medfører at barnas standpunkter får mindre betydning enn de ellers ville ha fått. Det er likevel vanskelig å se bort fra at de også selv mener det de sier angående hvor de vil bo. En viss vekt må barnas syn derfor gis.

Foreldrenes personlige egenskaper vil alltid være viktig når det skal avgjøres hvem som er best skikket til å ha omsorgen for barna.

Mor går første året på videregående skole og tar enkelte fag. Hun ønsker å bli sykepleier. Hun har videregående skole fra Japan og mangler derfor bare enkelte fag for å kunne studere til sykepleier. Hun har sin nærmeste familie i Japan. Hun har noen japanske og pakistanske venner i Norge. Mor bor i partenes tidligere felles bolig, men skiftet er ikke gjennomført. Det er som nevnt, usikkert om hun klarer å overta boligen.

Far har sagt til den sakkyndige (Thorseng) at mor er omsorgsfull overfor gutten, men at hun forsøker å dytte ham ut av guttenes liv. Han har fortalt at mor holder seg til den japanske kulturen, snakker japansk til barna og har vanskelig med å hjelpe dem med leksene. Mor mener imidlertid at hun nå snakker bedre norsk, og at hun er i stand til å gi leksehjelp. Hun har påpekt at barna uansett har gode resultater på skolen.

Den sakkyndige har beskrevet mor slik:

Mor gir inntrykk av å være en bekymret og noe overbeskyttende mor. Hun er svært opptatt av barna og har involvert dem emosjonelt. Mor oppfattes som en varm og kjærlig mor. Hun har bekymringer knyttet til hvordan både skolen og far håndterer barna. Hjemlandet betyr mye for henne og hun er opptatt av at C og D lærer japansk og kommer på den japanske skolen hver lørdag. Undertegnede ser det i utgangspunktet som en berikelse for barna at de forholder seg til flere kulturer. Allikevel er det noe bekymringsverdig at en kultur fremheves så mye som tilfellet er, fordi det gir barna en oppfatning av at alt er bedre et annet sted og at problemer kan løses ved å flytte, fremfor å håndtere dem i den hverdagen de lever i. Mor og barnas «verden» virker tett knyttet sammen og undertegnede er bekymret for om mor vil makte å «slippe» barna så de i ungdomsårene kan utvikle en sunn selvstendighet og autonomi. Undertegnede er også bekymret for om mor vil makte å sette grenser for barna på sikt.

Far har forklart at han har en bachelorgrad fra Kina. Han er utdannet språklærer og arbeider som reisekonsulent i eget firma. Han bor i leiet leilighet på tidsbegrenset kontrakt, men regner med å kunne forlenge den. Far har sagt til den sakkyndige at han snakker norsk med sønnene, og at han hjelper dem med leksene. Han ønsket å ta dem med på aktiviteter, la dem møte andre barn og bli kjent med samme filmer og spill som norske barn. Far har en ny kjæreste som delvis bor sammen med ham. Hun har også kinesisk bakgrunn.

Begge partene har gitt lengre forklaringer for lagmannsretten. Far snakker godt norsk og det er åpenbart at han i større grad enn mor forstår norske normer og væremåte. Psykolog Thorseng har konkludert med at far vil kunne gi barna god omsorg. Hun har betegnet ham som åpen, utadvendt og internasjonalt orientert. Hun mener han er en ressurs for barna og i økende grad vil bli det i guttenes ungdomsår. Lagmannsretten er, etter å har hørt partenes forklaringer og den øvrige bevisførselen, enig i den vurderingen.

Lagmannsretten vil gå noe nærmere inn på tilknytningsforholdet mellom foreldrene og barna og se nærmere på hvordan barna har hatt det hos mor for å vurdere om det er grunn til å flytte dem til far.

C ble født 0.0.2006 og bodde først sammen med begge foreldrene i Kina. Mor flyttet så med gutten til Japan. Det er noe uklart hvor mye kontakt C hadde med faren i den perioden. Fra partene flyttet til Norge i 2008 og frem til samlivsbruddet i februar 2011 bodde gutten sammen med begge foreldrene. D som er født 0.0.2009 var ett år og fire måneder ved samlivsbruddet. Lagmannsretten legger til grunn at det var mor som hadde den største delen av omsorgen for barna i denne perioden. Etter samlivsbruddet har hun bodd alene sammen med barna og det gjør hun fortsatt. Som de sakkyndige, legger derfor lagmannsretten til grunn at barna er mest tilknyttet henne.

Psykolog Holtet mente mor og barna syntes å ha en noe isolert sosial tilværelse. Angående forholdet mellom mor og C (C), skrev han på side 14:

Det observerte samspillet mellom C og mor kan ses som en indikasjon på en for nær tilknytning, hvor mor nok bør bestrebe seg på å fremme en mer selvstendig og autonom fungering hos C.

Han mente også at mor til en viss grad var psykisk avhengig av å ha barna hos seg.

Holtet mente C hadde hatt en i utgangspunktet normal og god utvikling, men at han har vært sosialt og emosjonelt preget av foreldrenes konflikt og samlivsbrudd. Dette har gitt seg atferdsmessige utslag i barnehagen. D hadde etter alt å dømme en normal utvikling. Han var på det tidspunktet mindre preget av foreldrenes konflikt.

Psykolog Seltzer var ikke i tvil om at begge barna var nært knyttet til sin mor og hadde en svært usikker tilknytning til sin far. Hun mente imidlertid at barna var i ferd med å utvikle følelsesmessige forstyrrelser. Hun opplyste i rapporten at den eldste gutten var i gang med psykoterapi, noe han i følge henne sårt trengte. Den sakkyndige oppfattet C som deprimert, ukonsentrert og med mye innestengt sinne.

Psykolog Thorseng skriver på side 16 i sin rapport av 8. juni 2015 at barnas primære tilknytning er til mor siden hun har vært deres hovedomsorgsgiver siden de ble født, og de er derfor mer knyttet til henne enn til far. I følge Thorseng er barnas tilknytning til mor «muligvis i noen grad utrygg», og hun har overbeskyttet dem. Hun mener at det i noen grad foreligger en rollereversering mellom mor og barna, og at tilknytningen derfor kan karakteriseres som en utrygg tilknytning. Lagmannsretten viser ellers til sitatet ovenfor fra Thorsengs rapport. Thorseng har videre beskrevet hvordan barna har forsøkt å tilpasse seg konflikten mellom foreldrene ved å si det de tror mor vil at de skal si, samtidig med at de tillater seg å kose seg sammen med far. Hus skriver følgende om dette på side 19:

Denne tilpasning til foreldrekonflikten har omkostninger for barnas psykiske trivsel og utvikling. C menes å ha relasjonelle problemer. Han har trolig måttet undertrykke følelser og behov, noe som over tid har resultert i begrenset kontakt med egne følelser. Et barn som har lite kontakt med egne følelser kan få problemer med å forstå andres. Atferdsvanskene som preget de siste årene i barnehagen har utviklet seg til relasjonelle vansker og C sliter med vennskapsrelasjoner. D beskrives som sosialt flink, men har siden tingrettens dom i økende grad fått atferdsvansker i barnehagen. Det er ikke noe i samspillet mellom far og D som forklarer dette. Undertegnede stiller seg tvilende til at det kan ha sammenheng med eventuelle uheldige episoder som tidligere har forekommet hos far. At problemene ikke begynte før mars 2015 gjør dette lite sannsynlig. Den mest sannsynlige forklaring er at D opplever nåværende situasjon som belastende fordi den plasserer ham mellom to virkeligheter som vanskelig lar seg kombinere; mors bekymring for fars omsorg og hyggelige besøk hos far. D befinner seg i samme dilemma som C tidligere befant seg i, nemlig usikkerheten knyttet til om han skal stole på egne erfaringer eller mors. Dilemmaet skaper utrygghet og kan forklare hans utageringer. D menes å stå i fare for å utvikle samme relasjonelle problemer som C hvis dagens situasjon fortsetter.

Lagmannsretten er enig i den sakkyndiges vurderinger og er med andre ord av den oppfatning at dagens situasjon, hvor barna bor hos mor, langt fra er ideell.

Når det gjelder de sakkyndiges syn på problemene med flytting til far, legger lagmannsretten mindre vekt på psykolog Seltzers uttalelse om at det vil være en risiko for begge barnas psykiske helse om bosted skulle bli endret. Dette skyldes at Seltzers etter lagmannsrettens syn feilaktig la til grunn at det var fare for vold mot barna fra fars side.

Det er imidlertid andre forhold som taler i mot flytting. Far har sagt til psykolog Thorseng at han ønsker den daglige omsorgen for å sikre at barna får god kontakt med begge foreldre. Han vil gi mor mye samvær, opp mot 50 %. Til lagmannsretten har far sagt at hovedårsaken til at han har fremsatt krav om å overta omsorgen for barna, er at han frykter for at hvis dagens situasjon fortsetter, vil mor arbeide for at samværene skal opphøre. Mor har imidlertid bestridt dette i sin forklaring til lagmannsretten. Far har gitt uttrykk for at han ville nøyd seg med samvær hvis han hadde vært tilstrekkelig trygg på at en ordning med vanlig samvær ville kunne fortsette uten at det legges vanskeligheter i veien fra mors side. Fars standpunkt har gjort lagmannsretten noe bekymret for om han psykisk helt har innstilt seg på å ha omsorgen for barna frem til myndighetsalder. Far har aldri tidligere hatt omsorgen for guttene alene.

Det er også andre forhold rundt fars situasjon som fortsatt er uavklart etter at ankeforhandlingen er gjennomført. Far har for eksempel valgt å ikke presentere sin nye kjæreste og tidvise samboer. Hun har også holdt seg svært mye i bakgrunnen når den sakkyndige har observert barna hos far. Lagmannsretten vet således ikke i hvilken grad hun er innstilt på å gå inn i de problemene som man står overfor ved en overføring.

Psykolog Thorseng skriver i sin rapport at det uten tvil vil være en stor omveltning for barna å skulle bo hos far halvparten av tiden eller mer. Det vil i en periode skape mye utrygghet og stille krav til deres evne til tilpasning. Hun mener imidlertid at det med et godt samarbeid mellom foreldrene, vil være mulig å gi barna nok støtte og trygghet til at flytting kan gjennomføres uten for store omkostninger for deres psykiske helse. Etter lagmannsrettens syn er det lite sannsynlig at forutsetningen om godt samarbeid vil slå til. Den sakkyndige skriver avslutningsvis om dette at bytte av omsorgsplass til far vil bli krevende for barna. I en slik situasjon vil begge foreldrene ha behov for mye veiledning og støtte for å kunne gjøre situasjonen minst mulig belastende for barna.

Slik saken har utviklet seg, er den blitt svært vanskelig i den forstand at uansett hvilken løsning lagmannsretten faller ned på, vil det medføre store problemer for barna. I denne situasjonen er lagmannsretten under forholdsvis stor tvil kommet til at det beste for barna vil være å bli der de er, det vil si hos mor. Lagmannsretten har i denne forbindelse også lagt vekt på at Nic Waals Institutt fortsatt er inne i bildet. Behandlingen av C vil fortsette der, og det er opplyst at D nå også er henvist til Nic Waals Institutt. Spesialist i klinisk pedagogikk, Anne K. Ruud, har forklart for lagmannsretten at det er en viss fremgang når det gjelder mors syn på samvær med far. Også Ruud har understreket at en eventuell flytting vil medføre store problemer.

Lagmannsretten er etter dette kommet til at barna fortsatt skal ha fast bosted hos mor.

Samvær

Det rettslige utgangspunktet følger av barneloven § 48, som fastsetter at avgjørelse om samvær først og fremst skal rette seg etter det som er best for barnet.

Etter barneloven § 42 første ledd har barnet rett til samvær med begge foreldrene. Av barneloven § 43 første ledd følger det at den av foreldrene som barnet ikke bor sammen med, i utgangspunktet har rett til samvær med barnet. Dersom samvær ikke er til beste for barnet, må retten fastsette at det ikke skal være samvær, jf. § 43 første ledd tredje punktum. Retten til samvær mellom barn og foreldre er også beskyttet av FNs barnekonvensjon artikkel 3 og 9 nr. 3 og Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8.

Retten til samvær bygger på en generell presumsjon for at det er et gode for barnet å ha kontakt med begge foreldrene, jf. Rt-2010-216.

At det skal være samvær, er ikke bestridt fra mors side. Hun mener imidlertid at barna bør sove hjemme.

Lagmannsretten finner det helt klart at far skal gis vanlig samvær med begge sønnene som bestemt av tingretten. Det vises kort til det som er sagt ovenfor om fars omsorgskompetanse og at samværene fungerer godt. Den sakkyndige, psykolog Thorseng mener også at far, hvis han ikke får omsorgen for barna, skal ha samvær, og at dette bør være av et omfang som tilsvarer vanlig samværsrett.

Det er etter lagmannsrettens syn ingen grunn til at barna skal dra til mor for å sove. Mors bekymring har blant knyttet seg til spørsmålet om guttene får nok mat når de er hos far. Dette har ført til at hun har veid dem før og etter samvær, noe som igjen er egnet til å gi guttene en oppfatning av at mor ikke stoler på far. En av helgene barna i følge mor skal ha gått ned 1,5 kilo hos far, var den sakkyndige på besøk. De hadde da spist frokost og hadde smurt matpakke for å ta med på tur. Den sakkyndige hadde vanskelig for å tro at barna den helgen hadde vært utsatt for en omsorgssvikt som beskrevet av mor. Barna hadde også vært sett av andre som beskrev både guttene og far som fornøyde.

Anken blir etter dette forkastet.

Sakskostnader

B har vunnet saken. Lagmannsretten finner imidlertid at tungtveiende grunner gjør det rimelig å gjøre unntak fra hovedregelen om at den vinnende part skal tilkjennes sakskostnader. Saken har vært tvilsom, og lagmannsretten mener B har opptrådt på en måte som medfører at hun kan bebreides at det er kommet til sak i det hun har påvirket barna til å være negative til samvær med far, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd. B er for øvrig innvilget fri sakførsel i ankesaken.

Lagmannsretten er etter dette kommet til at partene skal bære hver sine sakskostnader for lagmannsretten. Tingretten kom også til at partene skulle bære hver sine sakskostnader. Lagmannsretten finner ingen grunn til å endre tingrettens avgjørelse på dette punktet.

Dommen er enstemmig. 

 

Domsslutning

1. Anken forkastes.
2. Hver av partene bærer sine sakskostnader for lagmannsretten.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*