Mor får ikke gjennomslag for rettslig beskyttelse mot barnevernets innsyn i taushetsbelagte opplysninger

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LB-2015-92746

Instans Borgarting lagmannsrett – Kjennelse
Dato 2015-07-01
Publisert LB-2015-92746
Stikkord Barnevern. Taushetsplikt. Rettslig interesse. Barnevernloven § 6-4.
Sammendrag I likhet med tingretten kom lagmannsretten til at en mor som ikke hadde samtykket til innhenting av taushetsbelagte opplysninger i en undersøkelsessak etter barnevernloven, ikke hadde rettslig interesse i å få avgjort et krav om at barneverntjenesten ikke hadde adgang til å innhente slike opplysninger etter barnevernloven § 6-4 annet ledd.
Henvisninger: Barnevernloven (1992) §6-4
Saksgang Hallingdal tingrett THALL-2015-23269 – Borgarting lagmannsrett LB-2015-92746 (15-092746ASK-BORG/04).
Om rettskraft
Parter A (advokat Olaf Kristian Saggau Holm) mot X Barnevernsteneste (advokat Lars Erik Skotvedt).
Forfatter Lagdommer Anne-Mette Dyrnes, lagmann Siri Berg Paulsen, lagdommer Ole Nyfløt.
Henvisninger i teksten Tvistemålsloven (1915) §54 | Forvaltningsloven (1967) §14, §28 | Ekteskapsloven (1991) | Barnevernloven (1992) §4-3, §4-10, §4-11, §4-12, §4-19, §4-20, §4-21, §4-24, §4-29 | Familievernkontorloven (1997) |Menneskerettsloven (1999) BKN A3, EMKN A8 | Psykisk helsevernloven (1999) | Helsepersonelloven (1999) |Tvisteloven (2005) §1-3, §6-4, §9-6, §20-2 | Helse- og omsorgstjenesteloven (2011)

Saken gjelder spørsmål om rettslig interesse i en avgjørelse om innhenting av taushetsbelagte opplysninger etter barnevernloven § 6-4 annet ledd.

Fra gjennomgangen av sakens bakgrunn i Hallingdal tingretts kjennelse legger lagmannsretten følgende til grunn:

A har den daglige omsorgen for sine to mindreårige sønner. Sønnene er i dag henholdsvis 17 og 14 år gamle. Sønnene har samvær med sin far én ettermiddag per uke, og annenhver helg.

X barneverntjeneste iverksatte i 2014 undersøkelsessak vedrørende As eldste sønn i medhold av barnevernloven (bvl.) § 4-3. Undersøkelsessaken ble iverksatt etter en henvendelse fra skolen eldstesønnen er elev ved, og førte til at X barneverntjeneste fattet vedtak om hjelpetiltak den 16.5.2014. A påklaget vedtaket til Fylkesmannen i Buskerud, hvor klagen ikke ble tatt til følge.

Våren 2014 opprettet X barneverntjeneste undersøkelsessak vedrørende As yngste sønn i medhold av bvl. § 4-3, men denne ble besluttet henlagt den 2.7.2014. Ny undersøkelsessak vedrørende As yngste sønn ble så iverksatt 20.11.2014. 4.12.2014 besluttet X barneverntjeneste å oppnevne en sakkyndig i undersøkelsessaken vedrørende As barn.

Saksøker, A, innga stevning til Hallingdal tingrett 6.2.2015, og nedla følgende påstand:

1. X barneverntjeneste har ikke adgang til å innhente taushetspliktbelagte opplysninger om A og hennes to sønner C f. 0.0.1998 og D f. 0.0.2000.
2. Saksøkte tilkjennes sakens omkostninger med den til enhver tid gjeldende misligholdsrente i forbrukerforhold fra forfall til betaling skjer.

X barneverntjeneste tok til motmæle og påsto prinsipalt saken avvist, subsidiært at barneverntjenesten har adgang til å innhente taushetsbelagte opplysninger i forbindelse med undersøkelsessaken.

Hallingdal tingrett behandlet avvisningsspørsmålet skriftlig, jf. tvisteloven § 9-6 fjerde ledd, og avsa 23. april 2014 kjennelse om avvisning av saken.

A har anket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett. Anken gjelder lovanvendelsen.

Den ankende part, A har i korthet anført:

Tingrettens anvendelse at tvisteloven § 1-3 er ikke korrekt. Søkmålsvilkårene er oppfylt.

Tingretten har tatt et for snevert utgangspunkt ved avgjørelsen av om A har tilstrekkelig tilknytning til søksmålsgjenstanden. Den avgjørende problemstillingen er ikke hvem myndighetsutøvelsen retter seg mot, men om A blir berørt av den pågående innhenting av taushetsbelagte opplysninger i en slik grad at det fremtrer som naturlig at hun opptrer som saksøker, jf. kommentarutgaven 2. utgave side 35.

Det gjøres gjeldende at A er tilstrekkelig berørt av den pågående innhentingen av taushetsbelagte opplysninger. Reglene om taushetsplikt er sentrale personvernregler. Det er en grunnleggende verdi i vår rettskultur å verne om privatlivets fred, og å beskytte den enkelte mot uriktig spredning av personsensitive opplysninger om en selv og ens nærmeste. Personvernhensyn må antas å ligge bak EMK artikkel 8 om retten til repekt for familieliv og privatliv. Å hente ut taushetsbelagte opplysninger uten at den som opplysningene omhandler har samtykket, berører utvilsomt A og hennes nærmeste.

Ved avgjørelsen om hun har tilstrekkelig nærhet til søksmålsgjenstanden, må det legges vekt på at A har fulle partsrettigheter i den pågående barnevernssaken. Det at hun ikke har klageadgang over vedtak etter § 6-4 fratar henne ikke nærhet til tvistegjenstanden.

Aktualitetsvilkårene i tvisteloven § 1-3 er også oppfylt. Vilkårene er at saksøker har et klart aktuelt rettslig eller faktisk behov for å få dom for forholdet. Tingretten har vist til Rt-2003-301 avsnitt 30, men denne avgjørelsen ble fraveket i Rt-2011-812 (må være side 540, lagmannsrettens bemerkning) avsnitt 37-39, hvor Høyesterett uttaler at avgjørelsen fra 2003 ikke gir noe klart uttrykk for noen generell forutsetning om at det ikke foreligger søksmålsadgang ved prosessledende avgjørelser. I motsetning til saken i 2003-avgjørelsen gjaldt 2011-avgjørelsen en pågående sak.

En avgjørelse om å innhente taushetsbelagte opplysninger etter § 6-4 er ikke en avgjørelse av utpreget eller typisk prosessuell art. A har krav på taushet med mindre inngrepsvilkårene i § 6-4 er oppfylt. Hun har ikke rett til å få dette overprøvd i forvaltningen. Spørsmålet om lovligheten må da kunne bringes inn for domstolene, jf. Rt-2008-1571 avsnitt 26 og Rt-2011-540 avsnitt 64.

Det er nedlagt slik påstand:

1. Hallingdal sin kjennelse av 24.04.2015 i sak nr. 15.023269TVI-HALL oppheves.
2. Ankende part tilkjennes sakens omkostninger for Hallingdal tingrett og for Borgarting lagmannsrett med den til enhver tid gjeldende misligholdsrente i forbrukerforhold fra forfall til betaling skjer.

Ankemotparten, X barneverntjeneste, har i korthet anført:

Tingrettens kjennelse er korrekt så vel i resultatet som i begrunnelsen.

De prosessuelle grunnvilkår i tvisteloven § 1-3 er ikke oppfylt. Forvaltningen må ofte forut for et vedtak foreta undersøkelser for å få et forsvarlig avgjørelsesgrunnlag. De enkelte skritt i saksbehandlingsprosessen er ikke enkeltvedtak og vil ikke kunne gjøres til gjenstand for særskilt søksmål.

Når en part kan få prøvd gyldigheten av det senere forvaltningsvedtaket, er hovedregelen at rettmessigheten av prosessuelle avgjørelser og saksbehandlingsskritt ikke kan gjøres til gjenstand for særskilt søksmål, jf. Rt-2003-301.

Hensynet til kontradiksjon er ivaretatt ved at ankende part har rett til innsyn i sakens dokumenter. For det tilfelle at saken ender med en sak for fylkesnemnda eller vedtak, er As interesser sikret ved en betryggende kontradiktorisk prosess og overprøvingsadgang for domstolene i flere ledd.

Barneverntjenesten skal alltid ha barnets beste i fokus, jf. barnekonvensjonen artikkel 3.

As forståelse av § 1-3 og § 6-4 ville gi uakseptable konsekvenser der foreldre ikke samtykker til innhenting av opplysninger. Det vil kunne bli igangsatt prosess i en stor andel av barnevernets undersøkelsessaker. Dette vil føre til en trenering av sakene og forsinke fremdriften i sakene, noe som vil være i strid med barnets interesse i en rask avgjørelse. Tunge reelle hensyn taler mot As lovforståelse.

Ankemotparten har nedlagt slik påstand:

1. Anken forkastes.
2. X barneverntjeneste tilkjennes saksomkostninger.

Lagmannsretten bemerker:

Lagmannsretten legger til grunn at de taushetsbelagte opplysningene som den sakkyndige i barnevernssaken skal eller er i ferd med å innhente, gjelder A og/eller hennes sønner. A har ikke samtykket til innhentingen. Undersøkelsessaken er ikke avsluttet. Det er ikke fattet vedtak i saken. Spørsmålet som lagmannsretten skal ta stilling til, er om A, mens det pågår en undersøkelsessak etter barnevernloven, har rettslig interesse i å få prøvd rettmessigheten av informasjonsinnhentingen for domstolene.

Når det gjelder As krav og de rettslige utgangspunkter, slutter lagmannsretten seg til følgende i tingrettens kjennelse:

Saksøkers hovedkrav er basert på at det etter hennes vurdering ikke er grunn til å tro at hennes barn er i en slik situasjon som er opplistet i bvl. § 6-4 annet ledd første setning, og at hun for øvrig ikke samtykker til at saksøkte kan innhente informasjon om saksøkers person og hennes barn. Bvl. § 6-4 står i barnevernlovens kapittel 6 «Generelle saksbehandlingsregler», og lyder i sin helhet som følger:

§ 6-4.Innhenting av opplysninger.

Opplysninger skal så langt som mulig innhentes i samarbeid med den saken gjelder eller slik at vedkommende har kjennskap til innhentingen.

Offentlige myndigheter skal av eget tiltak, uten hinder av taushetsplikt, gi opplysninger til kommunens barneverntjeneste når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, jf. § 4-10, § 4-11 og § 4-12, når et barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker, jf. § 4-24, eller når det er grunn til å tro at det er fare for utnyttelse av et barn til menneskehandel, jf. § 4-29. Like med offentlige myndigheter regnes organisasjoner og private som utfører oppgaver for stat, fylkeskommune eller kommune. Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av loven plikter offentlige myndigheter å gi slike opplysninger. Etter pålegg fra disse organer plikter offentlige myndigheter i forbindelse med sak som fylkesnemnda skal avgjøre etter § 4-19, § 4-20 og § 4-21, også å gi de opplysninger som er nødvendige for å kunne vurdere om en flytting tilbake til foreldrene, eller samvær med dem, vil kunne føre til en situasjon eller risiko for barnet som nevnt i § 4-10, § 4-11 eller § 4-12.

Også yrkesutøvere i medhold av helsepersonelloven, psykisk helsevernloven, helse- og omsorgstjenesteloven, lov om familievernkontorer, meklingsmenn i ekteskapssaker (jf. lov om ekteskap), samt friskolelova1 plikter å gi opplysninger etter reglene i andre ledd.

Bestemmelsens første ledd oppstiller en plikt for barneverntjenesten til å ta hensyn til og involvere partene i barnevernssaken i forbindelse med innhenting av opplysninger så langt som mulig. Annet ledd fastslår at offentlige myndigheter i visse tilfelle har plikt til å gi opplysninger til kommunens barneverntjeneste, enten av eget tiltak eller etter pålegg, selv om de aktuelle opplysningene er underlagt lovbestemt taushetsplikt. Etter bestemmelsens tredje ledd er bestemte yrkesgrupper gitt en tilsvarende plikt til å gi opplysninger som det offentlige myndigheter er forpliktet til etter annet ledd. For forståelsen av bvl. § 6-4 vises det til Ofstad og Skar, Barnevernloven med kommentarer (5. utgave, 1. opplag 2009) på side 318.

Bvl. § 6-4 regulerer etter dette barneverntjenestens adgang til å innhente opplysninger om barn som er i en vanskelig livssituasjon. Offentlige myndigheter og de nærmere angitte profesjonsutøvere er samtidig pålagt en plikt til å gi opplysninger, forutsatt at nærmere angitte vilkår foreligger. Den offentlige myndighet eller den profesjonsutøver som er gitt pålegg om å utgi opplysninger underlagt taushetsplikt, kan påklage dette til fylkesmannen, jf. forvaltningsloven § 14.

I en situasjon hvor en privat part ikke samtykker til innhenting av informasjon underlagt taushetsplikt, vil barneverntjenestens eventuelle rett til innhenting av opplysninger underlagt taushetsplikt, samt offentlige myndigheter m.v. sin plikt til å avgi slik informasjon, reguleres av bvl. § 6-4 annet jf. tredje ledd.

Som fremhevet av tingretten, har ikke As krav noe direkte grunnlag i § 6-4 annet ledd. Bestemmelsen regulerer ikke forholdet mellom barneverntjenesten og den som ikke har samtykket til informasjonsinnhentingen – i vår sak moren. Spørsmålet er om hun da har rettslig interesse i en avgjørelse av sitt krav, det vil si om søksmålsvilkårene i tvisteloven § 1-3 er oppfylt. Bestemmelsen lyder slik:

(1) Det kan reises sak for domstolene om rettskrav.
(2) Den som reiser saken, må påvise et reelt behov for å få kravet avgjort i forhold til saksøkte. Dette avgjøres ut fra en samlet vurdering av kravets aktualitet og partenes tilknytning til det.

I første ledd stilles krav til søksmålsgjenstanden. Den må gjelde et rettskrav. I annet ledd stilles krav om partstilknytning og søksmålssituasjon. I Schei m.fl. side 15-16 står følgende om de vurderinger som må gjøres:

«Det er grunn til å understreke, spesielt dersom man står overfor et grensetilfelle, at kravene til søksmålsgjenstand, partstilknytning og søksmålssituasjon kan måtte undergis en helhetlig vurdering. Etter annet ledd kreves det at saksøkeren har et reelt behov for å få kravet avgjort i forhold til saksøkte. Annet ledd annet punktum peker på at behovskravet skal avgjøres ut fra en samlet vurdering av kravets aktualitet og partenes tilknytning til det. Men behovet for en samlet vurdering er sentralt for alle vilkårene i § 1-3. Det kan være situasjoner hvor det er tvilsomt om man står overfor et rettskrav. Behovet for å få avgjort det kravet som er fremmet, vil da være et viktig moment også ved vurderingen av vilkåret etter første ledd. I det hele er det grunn til å understreke at i tvilsomme grensetilfeller, må vilkårene i bestemmelsen undergis en helhetsvurdering – og da først og fremst opp mot behovet for å få avgjort for domstolene det kravet som er fremmet, jf. som eksempel Rt-2008-362 avsnitt 52 til 61.»

Hovedregelen er at det forvaltningen foretar seg som ledd i saksbehandlingen frem til et forvaltningsvedtak, ikke kan gjøres til gjenstand for særskilt søksmål, men må tas opp som saksbehandlingsfeil i søksmål om gyldigheten av det vedtak behandlingen har vært et ledd i, jf. Schei side 22 med videre henvisning til rettspraksis. Blant avgjørelsene det vises til, er Rt-2003-301 som gjaldt adgangen til rettslig prøving av beslutning om iverksettelse av undersøkelsessak etter barnevernloven § 4-3 første ledd. I avsnitt 30 heter det:

Jeg tilføyer at en beslutning om å iverksette undersøkelser etter barnevernloven § 4-3 ikke er et enkeltvedtak i forvaltningslovens forstand. Det samme vil gjelde de tiltak som iverksettes som ledd i undersøkelsessaken, i dette tilfellet innhenting av opplysninger etter barnevernloven § 6-4. Som hovedregel vil rettmessigheten av slike saksbehandlingsskritt ikke kunne gjøres til gjenstand for særskilt søksmål etter tvistemålsloven § 54. Eventuelle feilgrep på dette stadiet kan imidlertid få betydning i et saksanlegg rettet mot det vedtaket som måtte bli truffet, og kan eventuelt også underbygge et erstatningskrav.

Undersøkelsessaken var riktignok avsluttet, noe som ikke er tilfellet i vår sak. Kjennelsen i Rt-2003-301 bygget derfor først og fremst på at den rettslige interessen var falt bort på grunn av manglende aktualitet, jf. Rt-2011-540, hvor det i avsnitt 39 flg. foretas en bred drøftelse av søksmålsadgangen ved prosessledende avgjørelser. I avsnitt 39 heter det at tilføyelsen i avsnitt 30, som er sitert foran, er formulert som en hovedregel, men at Rt-2003-301 ikke gir klart uttrykk for noen generell forutsetning om at det ikke foreligger søksmålsadgang ved prosessledende avgjørelser. Etter lagmannsrettens syn medfører imidlertid ikke det som sies i Rt-2011-540 noe annet syn på søksmålsadgangen i vår sak. Beslutningen om informasjonsinnhenting etter barnevernloven § 6-4 er ikke et vedtak om et rettighetsforhold for A, noe som kan være avgjørende, jf. avsnitt 42.

Lagmannsretten tar dette som utgangspunkt og viser i denne sammenheng også til at det ikke er anført at saksbehandlingen innebærer krenkelse av menneskerettighetene. Det er riktignok anført at personvernhensyn generelt er et viktig hensyn bak EMK artikkel 8, men lagmannsretten oppfatter ikke dette som en anførsel om konvensjonsbrudd i saken her. Det er etter dette ikke klart at As krav kan anses som et rettskrav.

I Ot.prp.nr.51 (2004 – 2005) side 366 står følgende om kravet til tilknytning i offentligrettslige forhold:

«I offentligrettslige forhold vil den myndighetsutøvelsen retter seg mot, selvsagt ha tilstrekkelig tilknytning ved søksmål om rettmessigheten av den aktuelle myndighetsutøvelsen. Generelt vil saksøkeren ha tilstrekkelig tilknytning i sak om rettmessigheten av myndighetsutøvelse dersom saksøkeren er berørt i en slik grad at det framtrer som naturlig at vedkommende opptrer som saksøker og gjør gjeldende krav fundert på hensyn som ivaretas av den aktuelle forvaltningsbestemmelse, se utredningen del II kap 5.2 (s. 188). Også ellers hvor saksøkeren blir klart berørt av vedtaket, kan det foreligge en tilstrekkelig tilknytning. I dette ligger det en viss utvidelse av søksmålsadgangen sammenlignet med gjeldende rett, for eksempel sammenlignet med Rt-1982-908. Hvorvidt saksøkeren ville hatt rettslig klageinteresse etter forvaltningsloven § 28, vil også kunne vektlegges, se Rt-1986-1164 ogRt-1993-445

Det følger av dette at det i en del situasjoner er adgang for andre enn en part i det underliggende forvaltningsvedtak til å gå til søksmål om et vedtaks gyldighet, jf. Rt-2013-1567. Lagmannsretten er ikke i tvil om at A indirekte berøres av at det innhentes taushetsbelagte opplysninger om henne selv og hennes barn, men dette er i seg selv ikke tilstrekkelig. Myndighetsutøvelsen er ikke rettet mot henne. Hun gis verken rettigheter eller plikter ved den aktuelle myndighetsutøvelsen. Som nevnt regulerer barnevernloven § 6-4 annet ledd ikke forholdet mellom barneverntjenesten og den som ikke har samtykket til at det innhentes taushetsbelagte opplysninger. Hensynet til barna og sakens opplysning er de bærende hensyn, ikke hensynet til personvernet. Det er etter lagmannsrettens syn ikke naturlig at A opptrer som saksøker med grunnlag i barnevernloven § 6-4 annet ledd.

Det saksbehandlingsskritt det er tale om, nemlig innhenting av taushetsbelagte opplysningen for å sikre et forsvarlig avgjørelsesgrunnlag, har A heller ikke klagerett over etter forvaltningsloven § 14. Det er kun den som pålegges å gi opplysninger som har klagerett. Lagmannsretten er enig med tingretten i at dette taler mot at det foreligger tilstrekkelig nær tilknytning til tvistegjenstanden, jf. Schei side 36 som det også er vist til i tingrettens kjennelse. Informasjonsinnhenting etter barnevernloven § 6-4 annet og tredje ledd forutsetter at det er grunn til å tro at barnet lider overlast. Det ligger i sakens natur at spørsmålet om dette er tilfellet bør avklares så raskt som mulig av hensyn til barnet. Lagmannsretten antar at det bare unntaksvis vil være i barnets interesse at spørsmålet om informasjonsinnhenting først prøves i domstolene. Det at klage og søksmål vil kunne forsinke en avklaring av barnets situasjon, taler derfor sterkt imot at det skal være adgang til søksmål om informasjonsinnhentingen.

A har rett til innsyn i sakens dokumenter, og hun kan eventuelt gå til søksmål mot barneverntjenesten når det foreligger et vedtak i saken. Ved et eventuelt søksmål vil hun kunne gjøre gjeldende at vilkårene for å innhente taushetsbelagte opplysninger etterbarnevernloven § 6-4 ikke var oppfylt og at det foreligger en saksbehandlingsfeil.

Etter en samlet vurdering finner lagmannsretten at søksmålsvilkårene i tvisteloven § 1-3 ikke er oppfylt. Anken blir derfor forkastet.

X barneverntjeneste har vunnet saken og skal ha full erstatning for sine sakskostnader, jf. tvisteloven § 20-2 første og annet ledd. Det er ikke tungtveiende grunner til å redusere ansvaret helt eller delvis etter bestemmelsens tredje ledd.

Det er ikke inngitt kostnadsoppgave.

Sakskostnadene fastsettes skjønnsmessig til 5000 kroner.

Kjennelsen er enstemmig. 

 

Slutning

(1) Anken forkastes.
(2) I erstatning for sakskostnader for lagmannsretten betaler A 5000 – femtusen – kroner til X barneverntjeneste innen 2 – to – uker fra forkynnelse av denne kjennelse.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*