LA-2014-139541 |
Instans | Agder lagmannsrett – Dom |
Dato | 2015-03-13 |
Publisert | LA-2014-139541 |
Stikkord | Barnevern. Samvær med biologiske foreldre. Omsorgsovertakelse. Barnevernloven § 4-19 første ledd og § 4-1. |
Sammendrag | Saken gjelder biologiske foreldres rett til samvær med barn etter omsorgsovertakelse i medhold av barnevernloven. Foreldrene var blitt separert etter tingrettens dom. Lagmannsretten kom etter en konkret vurdering til at det var mest sannsynlig at fosterhjemsplasseringen ville bli langvarig og at foreldrene skulle ha samvær med barna hver for seg. Det samvær som var fastsatt av tingretten ble redusert etter en konkret vurdering av barnas beste. Henvisninger: Barnevernloven (1992) §4-19, §4-1 |
Saksgang | Lister tingrett TLIST-2013-159171 – Agder lagmannsrett LA-2014-139541 (14-139541ASD-ALAG). Om rettskraft |
Parter | A [far] (advokat Per Arve Abraham Drageland), B [mor] (advokat Marianne Klungland Bahus) mot Kvinesdal kommune (advokat Jens Freuchen). |
Forfatter | Kst. lagdommer Kristin Barth-Larsen. Lagdommer Rune Bård Hansen. Lagdommer Øistein Langbakk. Meddommere: elsikkerhetsingeniør Svein Andreas Bergum, psykolog Egil Launes. |
Henvisninger i teksten | Barnevernloven (1992) §4-8, §4-12, §4-14 | Tvisteloven (2005) §36-5, §36-10 |
Saken gjelder biologiske foreldres rett til samvær med barn etter omsorgsovertagelse i medhold av barnevernloven.
B og A traff hverandre og giftet seg i 1999. De har to barn, C på 14 år (født 0.0.2001 ) og D på 11 år (født 0.0.2004 ).
B er 36 år gammel og jobber som omsorgsarbeider. A er 37 år gammel. Han har tidligere jobbet i butikk og som langtransportsjåfør, men har vært varig uføretrygdet siden 2009 på grunn av sykdommen MS. Partene ble separert i juni 2014.
Den 15. mars 2013 sendte X skole en bekymringsmelding til barnevernet. Bakgrunnen var at C hadde fortalt om forholdene hjemme i en Skype-samtale med noen kamerater.
Barnevernet hadde samtaler med barna den 24. april 2013. Begge fortalte da om flere episoder hjemme som ga grunn til alvorlig bekymring. I hovedsak var episodene knyttet til fars dårlige humør, ustabilitet og sinne, som i stor grad var rettet mot mor. Blant annet fortalte C at far ble rasende og ikke klarte å styre seg hvis mor gjorde noe feil, for eksempel å glemme å pakke fars såpe hvis de skulle til badeland. Barna lurte hele tiden på hva de skulle gjøre og de hadde vurdert å ringe politiet. Far dyttet, kløp og slo mor, han ga barna motstridende beskjeder og C var av og til redd for at far skulle slå ham også. Han turte ikke annet enn å være enig med far og han fikk av og til ikke sove om kvelden. Videre fortalte C om flere konkrete krenkende episoder, særlig overfor mor.
Far ble politianmeldt av barnevernet den 25. april 2013 og barna ble avhørt i dommeravhør 14. mai 2013. Begge fortalte da om forholdet mellom mor og far, fars sinne og hvordan de selv opplevde situasjonen. De fortalte også om flere konkrete episoder som ga grunn til alvorlig bekymring for deres omsorgssituasjon.
Samme dag som barnevernet hadde samtale med barna – den 24. april 2013 – ble barna plassert i fosterhjem hos As foreldre. Der bor de fortsatt. Plasseringen var først frivillig, men samtykket fra foreldrene ble etter hvert trukket tilbake.
Den 18. september 2013 fattet fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Agder slikt vedtak:
«1. | Kvinesdal kommune overtar omsorgen for C f. 0.0.2001 og D f. 0.0.2004, jf. bvl. § 4-8 2. ledd jf. bvl. § 4-12 1. ledd bokstav a 2. alternativ. |
2. | C og D plasseres i offentlig godkjent fosterhjem hos E og F, jf. bvl. § 4-14 bokstav a. |
3. | C, D og B har rett til samvær med hverandre 1 gang per måned á 6 timer jf. bvl. § 4-19. Kommunen gis anledning til å føre tilsyn under samvær, jf. bvl § 4-19. |
4. | C, D og A har rett til samvær med hverandre 1 gang per måned á 6 timer jf. bvl. § 4-19. Kommunen gis anledning til å føre tilsyn under samvær, jf. bvl. § 4-19.» |
Foreldrene krevde rettslig overprøving av fylkesnemndas vedtak. Lister tingrett avsa 14. mai 2014 dom med slik domsslutning:
«1. | Kvinesdal kommune overtar omsorgen for C f. 0.0.2001 og D f. 0.0.2004, jfr. bvl. § 4-8, 2. ledd, jfr. bvl. § 4-12, 1. ledd bokstav a 2. alternativ. |
2. | C og D plasseres i offentlig godkjent fosterhjem hos E og F, jfr. bvl § 4-14 bokstav a. |
3. | C, D og B har rett til samvær med hverandre 1 gang per måned fra lørdag kl. 12.00 til søndag kl. 12.00, jfr. bvl. § 4-19. Kommunen gis anledning til å føre tilsyn under samvær, jfr. § 4-19. |
4. | C, D og A har rett til samvær med hverandre 1 gang per måned fra lørdag kl. 12.00 til søndag kl. 12.00, jfr. bvl. § 4-19. Kommunen gis anledning til å føre tilsyn under samvær, jfr. § 4-19.» |
Det fremgår klart av premissene i tingrettens dom at det var forutsatt at foreldrene – som da bodde sammen – skulle ha felles overnattingssamvær med begge barna en gang i måneden.
B har anket tingrettens dom. Anken gjelder omfanget av samværet. Det er gjort gjeldende at situasjonen er endret på grunn av foreldrenes samlivsbrudd og at dommen fra tingretten er uklar. Verken A eller Kvinesdal kommune har anket dommen. De ba begge om at det ikke ble gitt samtykke til å behandle anken, jf. tvisteloven § 36-10 tredje ledd.
Anken ble fremmet til behandling ved lagmannsrettens beslutning av 30. september 2014.
Psykolog og spesialist i klinisk psykologi Wenche Stenersen Økland har vært oppnevnt som sakkyndig både for tingretten og lagmannsretten og har utarbeidet en tilleggserklæring for lagmannsretten. Erklæringene er behandlet av Barnesakkyndig kommisjon som har hatt enkelte merknader. Den sakkyndige var til stede under hovedforhandlingen og avga forklaring som sakkyndig. Hun redegjorde for sitt arbeid og sine vurderinger, inkludert de forhold som ble bemerket av kommisjonen.
Det er ubestridt at B flyttet ut av parets felles bolig natt til 1. juni 2014. Hun bodde først ca. 3,5 måned på krisesenteret i Kristiansand. Fra midten av september 2014 har hun bodd i egen bolig i Y. Hun søkte om separasjon den 13. juni 2014 og politianmeldte A for mishandling i familieforhold den 16. juni 2014. Anmeldelsen er på 29 sider og gjelder alvorlig fysisk og psykisk mishandling gjennom flere år. A er ilagt besøksforbud overfor henne frem til 24. juni 2015. Straffesaken er ikke avgjort, men påtaleavgjørelse skal være varslet i løpet av kort tid.
A bor fortsatt i partenes felles bolig på Z, som han ønsker å overta på skifte dersom dette er mulig. Han stiller seg helt uforstående til de anklager som er fremsatt mot ham og mener de er fremsatt for å sverte ham slik at mor kan få omsorgen for barna.
Partene gikk fra hverandre kort tid etter at dommen i tingretten ble avsagt og samværet har aldri blitt praktisert slik det fremgår i dommen. I samråd med barneverntjenesten har foreldrene delt det samværet tingretten fastsatte mellom seg, slik at de har hatt samvær med barna en dag hver i måneden á 12 timer. Det har ikke vært praktisert tilsyn.
For nærmere beskrivelser av faktum vises det til vedtaket fra Fylkesnemnda og tingrettens dom.
Ankeforhandling ble avholdt 10. og 11. februar 2015 i Kristiansand tinghus. Partene møtte med sine prosessfullmektiger og forklarte seg. Det ble avhørt syv vitner, en sakkyndig og ellers ført slike bevis som fremgår av rettsboken.
Ankende part, B, har ved sin prosessfullmektig i hovedsak anført:
Det er behov for å endre den fastsatte samværsordningen på grunn av endrede faktiske forhold i saken, jf. barnevernloven § 4-19. Det er til barnas beste at samværsomfanget utvides i forhold til mor, jf. barnevernloven § 4-1. Det er ikke sikkert at det dreier seg om en langtidsplassering i fosterhjem og tilbakeføring til mor er sannsynlig. Nåværende fosterhjem er ikke egnet, særlig siden fosterforeldrene er fars foreldre og barnas besteforeldre. De er ikke objektive, er skeptiske til mor og har svært mye kontakt med sin sønn. Dette vil særlig bli problematisk i forhold til den eventuelle straffesaken mot far og det forestående skifteoppgjøret mellom partene. Deres høye alder er også problematisk.
Tingrettens dom er også uklar i forhold til hvordan samværet skal praktiseres.
Foreldrene er nå separert og ankende part ønsker på sikt å være primæromsorgspersonen for C og D. Hun har 50 % fast stilling som omsorgsarbeider, jobber i dag opp mot 100%, og er åpen for å prøve ut sin arbeidsevne det kommende året. Hun erkjenner at det er fornuftig å få faglig hjelp av psykolog for å bearbeide de opplevelsene hun har hatt gjennom ekteskapet.
Samværsomfanget bør også vurderes på ny siden barnas far er under etterforsking for fysisk og psykisk vold mot barna og barnas mor. Ankende part er nå etablert i eget hjem og har langt bedre omsorgsevne enn hun hadde da hun levde sammen med far. Hun var da redd og under konstant psykisk press.
Ankende part ønsker mer og oftere samvær med barna. Det vil da bli mer ro for barna i forbindelse med samværene. Hun bør gis mer samvær enn far.
Det kreves etter rettspraksis særlige grunner for å gi mindre samvær enn det som ble fastsatt av tingretten. Slike grunner foreligger ikke her.
Tilsyn etter barnevernloven § 4-19 i er i dagens situasjon uforholdsmessig og unødvendig overfor mor. Lagmannsretten bør av eget tiltak pålegge tilsyn i forhold til fars samvær med barna.
Ankende part har nedlagt slik påstand:
C, D og B har rett til samvær med hverandre fastsatt etter rettens skjønn, jfr. barnevernloven § 4-19.
Ankemotparten, Kvinesdal kommune, har ved sin prosessfullmektig i hovedsak anført:
Samvær skal fastsettes etter barnevernloven § 4-19.
Omsorgsovertakelsens varighet er usikker og mest sannsynlig langvarig. Det er uansett ikke tale om en kortvarig fosterhjemsplassering. Samværet som er fastsatt av tingretten er for omfattende og ikke til barnas beste, jf. barnevernloven § 4-1.
Ankende part har forklart seg bevisst usant om flere av de hendelser barna har forklart seg om og som ligger til grunn for omsorgsovertakelsen. Dette gjelder overfor fylkesnemnda og Lister tingrett og fremgår av ankende parts politianmeldelse.
Barna har levd i et fryktregime gjennom flere år og de har nå falt til ro i fosterhjemmet. Begge – og særlig D – er svært sårbare barn som trenger ro, og blir slitne av det samværsomfang som nå praktiseres. Dette støttes av fosterforeldrene, barnevernet og den sakkyndiges vurdering.
Samvær med foreldrene bør begrenses slik at hver av foreldrene får samvær 6 ganger i året á 6 timer. Tilsyn er ikke nødvendig.
Kommunen har nedlagt slik påstand:
1. | B gis rett til samvær med C, f. 0.0.2001 og D, f. 0.0.1200 seks ganger per år à 6 timer. |
2. | A gis rett til samvær med C, f. 0.0.2001 og D, f. 0.0.1200 seks ganger per år à 6 timer. |
Privat part, A, har ved sin prosessfullmektig i hovedsak anført:
Samvær skal fastsettes etter barnas beste, jf. barnevernloven § 4-1 og barn og foreldre har rett til samvær med hverandre i henhold tilbarnevernloven § 4-19.
Når anken er fremmet for lagmannsretten bør lagmannsretten også fastsette omfanget av fars samvær på ny. A erkjenner at samværet bør justeres noe i forhold til dagens situasjon, særlig av hensyn til D.
Det bør være samvær med hver av foreldrene en gang hver måned slik den sakkyndige har anbefalt. Lagmannsretten bør vurdere om overnattingssamvær kan være aktuelt. Dette bør uansett vurderes fortløpende av barneverntjenesten fremover.
Samværet bør være likt for begge barna og for begge foreldrene.
Det bør ikke være styrende for samværsomfanget om det er tale om en kort- eller langtidsplassering i fosterhjem. Fosterhjemmet fungerer bra, det er tale om en familieplassering og roen og kjennskapen til fosterhjemmet er for lengst etablert.
Far motsetter seg ikke tilsyn, men mener det ikke er nødvendig. Han bestrider på det sterkeste de beskyldninger mor har fremsatt mot ham overfor politiet. Dette synes utledet av barnevernssaken, separasjonen og at mor fremstår som psykisk syk og ute av stand til å ha omsorgen for barna alene.
Han har nedlagt slik påstand:
Det fastsettes samvær mellom C, f. 0.0.2001 og D, f. 0.0.2004 og deres far A, etter lagmannsrettens skjønn.
Lagmannsretten ser slik på saken:
Spørsmålet om omsorgsovertakelsen er endelig avgjort ved tingrettens dom og lagmannsretten skal bare vurdere spørsmålet om samværenes omfang. Situasjonen er endret etter tingrettens dom ved at foreldrene nå er separert.
Barn og foreldre har rett til samvær med hverandre med mindre annet er bestemt, jf. barnevernloven § 4-19 første ledd. Samvær skal fastsettes etter en helhetsvurdering der det skal tas hensyn til både mor, far og barna, men slik at hensynet til barna går foran foreldrene dersom interessene trekker i ulik retning, jf. barnevernloven § 4-1. Sentrale momenter ved skjønnsutøvelsen er barnas alder, antatt varighet av plasseringen, tilknytningsforhold, barna og foreldrenes egenskaper, samarbeidsklima i saken, forutsigbarhet og innhold i samværene, og barnets eventuelle reaksjoner, både i forkant, under, og i etterkant av samvær, jf. blant annet Rt-2012-1832.
Det er barnas beste på domstidspunktet som skal vurderes. Selv om far ikke har anket tingrettens dom kan lagmannsretten fastsette hans samvær på ny, noe han selv også har ønsket, jf. tvisteloven § 36-5 tredje ledd.
Lagmannsretten er enig med barnevernets representant i at det ikke kan utelukkes en tilbakeføring av barna til en eller begge foreldrene på et senere tidspunkt. Begge foreldrene samarbeider nå godt med barnevernet og det er ingenting å utsette på foreldrenes gjennomføring av samværene. Situasjonen er også vesentlig endret ved at foreldrene nå er separert.
Selv om mor har hatt en svært god utvikling etter bruddet med far, er det etter lagmannsrettens syn fortsatt usikkert om hun vil være i stand til å overta omsorgen for barna på sikt. Det samme gjelder far.
Det er generelt mange usikkerhetsmomenter knyttet til om og eventuelt når en eventuell tilbakeføring kan skje. Lagmannsretten peker særlig på den uavklarte situasjonen som foreligger i forhold til straffesaken og de følelsesmessige og praktiske konsekvenser en påtaleavgjørelse i begge retninger vil innebære for partene.
Etter lagmannsrettens syn bagatelliserer far fortsatt det barna har vært utsatt for og det er bekymringsfullt at han mener barnas skader i hovedsak skyldes barnevernets håndtering av saken. Han synes ikke å ha tatt inn over seg hvordan barna har beskrevet hjemmesituasjonen til barneverntjenesten og i dommeravhør og hvilke skader dette har påført dem.
Når det gjelder mor er situasjonen en annen. Hun har erkjent å ha snakket usant om hvordan hjemmesituasjonen faktisk var og at hun ikke greide å beskytte barna, og hun har vist stor vilje og evne til å bygge opp et eget liv etter separasjonen. Ikke minst har hun gitt barna en bekreftelse på at deres opplevelse av hjemmesituasjonen var riktig. Det synes imidlertid ikke som om mor heller helt forstår hvilke skader barna er påført og hvor sårbar deres situasjon fortsatt er. Dette ble særlig tydelig når hun for lagmannsretten ga uttrykk for at barnas beste vil være å bli flyttet til et nytt fosterhjem dersom de ikke etter hvert kan tilbakeføres, fortrinnsvis til henne. Etter lagmannsrettens syn vil et bytte av fosterhjem kunne være skadelig for barna, noe også barneverntjenesten har gitt klart uttrykk for.
Vurdert ut fra dagens situasjon er det etter lagmannsrettens syn mest sannsynlig at barna blir boende i fosterhjemmet i flere år fremover og at det dermed dreier seg om en langtidsplassering.
Ved langtidsplasseringer i fosterhjem er formålet med samvær først og fremst at barna skal opprettholde kjennskap til sine biologiske foreldre, og ikke å skape eller opprettholde en følelsesmessig tilknytning til foreldrene. Hensynet til å etablere en trygg omsorgsbase hos fosterforeldrene veier tungt og det gis regelmessig svært få (som regel mellom 3 og 6) samvær hvert år, jf. Rt-2012-1832.
D er nå 11 år og C er 14 år gammel. De har tidligere levd i et fryktregime gjennom mange år og har nå bodd i fosterhjemmet i snart to år. Begge synes å ha slått seg til ro der, og begge opplyser at de stoler på fosterforeldrene og at de føler seg trygge hos dem. Barna er svært lojale både overfor foreldrene og fosterforeldrene, og de gir uttrykk for at de vil være mer sammen med den de til enhver tid er sammen med. Både C og D har hatt en svært god utvikling både på skolen og sosialt, særlig det siste halve året, men er begge sårbare barn som lett blir utrygge og har stort behov for ro og forutsigbarhet i hverdagen. D har nylig begynt å åpne seg litt mer og er nå henvist til ABUP for behandling. Fosterhjemmet beskrives både av barnevernet og den sakkyndige som en trygg og meget god omsorgsbase, og fosterforeldrene, som nå er 68 og 70 år gamle, får de beste skussmål på alle måter.
Lagmannsretten er enig i at fosterforeldrene mestrer sin oppgave svært godt og at det åpenbart vil skade barna dersom man i fremtiden velger et annet fosterhjem slik mors prosessfullmektig sterkt har anbefalt.
Samtidig ser lagmannsretten det uheldige i at fosterforeldrene også er foreldre til A som er i sterk konflikt med B. Selv om fosterforeldrene har håndtert situasjonen eksemplarisk til nå, antas motsetningene å ville bli forsterket dersom det blir tatt ut tiltale i straffesaken, som gjelder meget alvorlige anklager, og som ved domfellelse kan medføre en lengre fengselsstraff for deres sønn. Barna er foreløpig ikke kjent med anmeldelsen, og uansett utfall vil det være stor fare for at barna vil få reaksjoner knyttet til dette. Det synes også å være uenigheter knyttet til skiftesaken som også fosterforeldrene er involvert i, og det er opplyst at A tilbringer svært mye tid hos sine foreldre når barna er på skolen eller har lagt seg om kvelden.
Lagmannsretten ser at det – særlig sett fra mors ståsted – er uheldig at A på denne måten indirekte får ta mer del i barnas hverdagsliv enn henne. Det antas også å kunne påvirke fosterforeldrenes syn på sin tidligere svigerdatter når far tilbringer så mye tid i barnas hjem, særlig kombinert med den anmeldelsen som foreligger og det felleseieskifte som skal gjennomføres, og som fosterforeldrene er involvert i. Dette gir fosterforeldrene ekstra utfordringer, og de må evne å være kritiske til sin sønn slik at det sikres en «likevekt» mellom barnas foreldre. Lagmannsretten legger til grunn at dette er forhold som vil bli fulgt nøye opp, og bli fortløpende vurdert, av barnevernet.
I denne saken er barna 11 og 14 år gamle og det tale om en familieplassering. Barna har hele livet hatt god kjennskap til både fosterforeldrene og de biologiske foreldrene, slik at de hensyn som vanligvis tilsier en begrensning i samværsomfanget ikke i like stor grad er relevante. Lagmannsretten er enig med barnevernet, foreldrene og den sakkyndige i at samværene er gode og at de bør utvides dersom barnas beste senere skulle tilsi det.
Begge barna har overfor fosterforeldrene, barnevernet og den sakkyndige gitt uttrykk for at de gjerne vil ha samvær med foreldrene, og særlig C har gitt uttrykk for at omfanget gjerne kan utvides.
Tingretten fastsatte som nevnt samværet til 24 timer sammenhengende hver måned og forutsatte at foreldrene – som da bodde sammen – hadde samvær sammen. Etter bruddet mellom foreldrene har samværet som ble fastsatt i dommen, i samråd med barneverntjenesten, blitt delt mellom foreldrene, slik at barna har hatt 12 timer sammenhengende samvær med hver av foreldrene hver måned.
Etter lagmannsrettens syn er det samvær tingretten fastsatte for omfattende og ikke lenger til barnas beste. Foreldrene har skilt lag og det foreligger også andre særlige grunner til å redusere samværet.
Ved denne vurderingen bygger lagmannsretten blant annet på uttalelsene fra fosterforeldrene, barneverntjenesten og den sakkyndige, som alle gir uttrykk for at det samvær som tingretten fastsatte er for omfattende og ikke til barnas beste. Dette gjelder særlig for D som – selv om hun gleder seg veldig til samværene med både mor og far – blir helt utslitt etterpå, og også får fysiske reaksjoner som vondt i magen og hodepine. Dette er ikke i like stor grad tilfelle for C, men lagmannsretten er enig med partene, fosterforeldrene og den sakkyndige i at barna bør behandles likt i forhold til omfanget av samvær med foreldrene, særlig fordi noe annet vil oppleves som svært urettferdig av D og dermed vil påføre henne ytterligere belastninger.
Barneverntjenesten har anbefalt at foreldrene har samvær med barna annenhver måned i 6 timer. Den sakkyndige har anbefalt samvær med begge foreldrene hver måned og hun har anslått en varighet på ca. 4-6 timer hver gang. Slik lagmannsretten oppfattet den sakkyndige vil barna etter hennes syn lett oppfatte samvær «bare» annenhver måned som for sjelden, og en slik reduksjon vil dermed ikke være til deres beste. Også fosterfar har uttalt at det bør være samvær med foreldrene hver måned, men at samværene ikke bør være så lange som de er i dag.
Lagmannsretten har etter en samlet vurdering kommet til at det beste for barna er å ha samvær med begge sine foreldre hver måned og at samværene bør vare i 6 timer hver gang. Fire timer vil etter lagmannsretten syn være noe knapt, særlig fordi noe tid går bort til reise og fordi det er viktig at samværene ikke blir for hektiske. Det samværsomfang lagmannsretten er kommet til innebærer i praksis en halvering av det samværet som har vært praktisert etter tingrettens dom.
Ved vurderingen av samværsomfanget er det særlig lagt vekt på den sakkyndiges klare anbefaling om at barna bør treffe begge foreldrene hver måned, at samværene oppfattes som gode for barna, men at de har vært for omfattende til nå. Det er også lagt vekt på særlig Ds reaksjoner etter samvær, barnas generelle sårbare situasjon og risikoen for nye reaksjoner når barna etter hvert blir kjent med straffesaken.
Begge foreldrene har gitt uttrykk for at overnatting vil gjøre samværene mindre hektiske, og at dette vil kunne føre til at barna slapper mer av både før, under og etter samværene. Lagmannsretten har vurdert om det bør gis overnattingssamvær, men har kommet til at det i tråd med den sakkyndiges vurdering ikke er til barnas beste i dagens situasjon. Heller ikke fosterfar anbefalte overnatting, da han var redd for at dette ville bli oppfattet som utrygt. Lagmannsretten deler denne vurderingen. Det vises også til at D ofte føler at hun må ha på «det falske smilet» under samværene, og det er da viktig at samværene ikke varer for lenge av gangen.
Barnevernet har tidligere vist adskillig vilje til å tillate samvær ut over minstesamværet, og lagmannsretten legger til grunn at det fortløpende vurderes om en utvidelse av samværene vil være til barnas beste.
Etter lagmannsrettens syn er det ikke behov for tilsyn under samværene. Dette er i tråd med barneverntjenestens syn og det har heller ikke vært praktisert tilsyn etter tingrettens dom. At far er under etterforskning og har besøksforbud overfor mor kan ikke endre dette.
Dommen er enstemmig.
Domsslutning:
I tingrettens domsslutning punkt 3 og 4 gjøres slik endring:
3. | C, D og B har rett til samvær med hverandre en gang i måneden á 6 – seks – timer. |
4. | C, D og A har rett til samvær med hverandre en gang i måneden á 6 – seks – timer. |
Leave a Reply