Norge er i verdenstoppen over land som tar over omsorgen fra familien med tvang

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

– Norge bruker over fire milliarder på fosterhjem og institusjoner – hva om vi hadde brukt mye av de pengene i hjemmet? 

Det spør Øyvind Håbrekke, faglig leder for den kristne tankesmia Skaperkraft. Han er tidligere statssekretær for Krf og satt fire år i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, med ansvar for barnevernet. 

Håbrekke er påpasselig med å rose alle de tusener av barnevernsansatte som hver dag går på jobb for å gjøre det beste for barna. Men han påker det han mener er en alvorlig brist i systemet. 

– Det er ingen mekanismer i systemet som styrer saksbehandlerne til spørsmålet: Skal vi heller bruke kronene i hjemmet? Pengene kommer først når barnet er flytta i fosterhjem eller institusjon, sier han.

Mange omplasseringer og flyttinger kan føre til at barnevernsbarna ikke tør å stole på noen, mener Øyvind Håbrekke. Foto: Tankesmien Skaperkraft


Han tror traumene ved omsorgsovertakelse er undervurdert. 

– Man splitter familier, til og med søskenflokker. Det er dessverre ikke sånn at barna bare blir plassert i et fosterhjem og blir der til de er myndige. Svært mange blir flytta til og fra ulike fosterhjem og institusjoner i åresvis. Ofte blir det en serie av omsorgssvikt. Det eneste barna lærer seg er at de ikke kan stole på noen. 

Håbrekke mener også det er viktig å lufte spørsmålet om hvor dysfunksjonelt et hjem kan være, og likevel fungere bedre for barna enn alternativet.

Forskning har flere ganger slått fast at barns problemer eskalerer veldig på institusjon, ifølge Bufetat Region Sør i 2010. Tre av fire institusjonsbarn er alvorlig psykisk syke. Dansk forskning har også slått fast at ungdommer som har vært plassert på barnevernsinstitusjon begår mer kriminalitet. Dessuten er det stor mangel på fosterhjem i Norge.

I fjor brukte kommunene rundt 1,3 milliarder på hjemmetiltak, under en tredjedel av summen som ble brukt på institusjoner og fosterhjem. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier at regjeringen også ønsker at man i større grad skal hjelpe i familien. 

– 60 prosent av barn og unge som mottok hjelp fra barnevernet i fjor, fikk hjelp hjemme. Men nå gjør vi store endringer i finansieringsordningene i barnevernet gjennom barnevernsreformen som kommer neste år, sier Helleland.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*