Ny storm mot Norge
Menneskerettsdomstolen i Strasbourg varsler avgjørelse i fem norske barnevernssaker i begynnelsen av juli.
Av Asle Hansen
Dagbladet er kjent med at flere norske foreldre, hvis barnevernssak er tatt til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), nå har mottat skriftlig varsel fra EMD om at dom i deres sak vil falle 1. juli.
Etter det Dagbladet erfarer, er det i alt fem norske barnevernssaker domstolen i Strasbourg vil avgjøre i begynnelsen av juli.
Sakene kommer i kjølvannet av en rekke fellende barnevernsdommer mot Norge i EMD de siste åra, og blir, av den grunn, avgjort i komité med bare tre dommere.
I nyere tid er Norge felt for menneskerettsbrudd i åtte barnevernssaker i EMD.
Kan ikke frikjennes
I september i fjor avviste strasbourgdommer Arnfinn Bårdsen overfor Dagbladet at de mange norske barnevernssakene i Menneskerettsdomstolen skyldes enkeltstående glipper.
Bårdsen mener de norske barnevernsproblemene i Strasbourg for stor del henger sammen med at det i flere av sakene er gitt «veldig lite samvær, basert på veldig tidlige og ganske grunne vurderinger gjort i en akuttsituasjon». Og dette har fått vidtrekkende konsekvenser.
– Hvis en starter tidlig med omsorgsovertakelse, lite samvær og nærmest har som en idé at dette blir langvarig, som en slags normal, så beveger man seg raskt inn i det som skaper problemer i EMD-praksis, uttalte den norske EMD-dommeren.
Som EMD-dommer har Bårdsen allerede vært med på å dømme Norge for menneskerettsbrudd i flere barnevernssaker.
At så mange som 40 norske barnevernssaker er tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen siden desember 2015 betegner han som «utvilsomt historisk høyt».
At de fem varslede barnevernsavgjørelsene i begynnelsen av juli behandles i komité, innebærer at Norge ikke kan frikjennes.
Enten vil EMD fastsette krenkelse av menneskerettighetene, fordi sakene inneholder liknende krenkelser som Norge allerede er dømt for i Strasbourg, eller så kan sakene bli avvist på grunn av formalfeil.
Dette skjedde i den mye omtalte Naustdal-saken, hvor EMD avviste saken fordi klagerne ikke hadde uttømt nasjonale rettsmidler og følgelig ikke kunne behandles i Menneskerettsdomstolen.
Svært uheldig
De nye barnevernsdommene i Strasbourg kommer kort tid etter at Stortinget 10. juni, altså torsdag i forrige uke, vedtok ny barnevernlov.
Blant fagfolk har det vært delte meninger om hvorvidt Stortinget burde vedta ny lov nå, slik situasjonen rundt norsk barenvern er.
Tidligere mangeårig fylkesnemndsleder og regiondirektør i Bufetat, advokat Geir Kjell Andersland, tok, i en kronikk i Stavanger Aftenblad 26. mai, til orde for at Stortinget burde vente med behandling av ny barnevernlov inntil utvalget, som skal vurdere rettssikkerheten i barnevernet, har levert sin innstilling.
6. oktober i fjor bestemte nemlig et enstemmig Storting at regjeringen må nedsette et ekspertutvalg med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av barnevernet.
Kravet fra stortingspolitikerne kom etter flere fellende barnevernsdommer mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) og en rekke slaktrapporter om norsk barnevern.
15. februar i år skrev Dagbladet at Barne- og familiedepartementet verken har mandat eller utvalg på plass, fire måneder etter at Stortinget vedtok rettssikkerhetsgranskingen av barnevernet.
19. mars ble rettssikkerhetsutvalget nedsatt av regjeringen.
Andersland fulgte opp sin kritikk av Stortinget i en kronikk i Klassekampen 7. juni, hvor han hevder at loven har betydelige svakheter.
– At Stortinget ønsket en gjennomgang av rettssikkerheten i barnevernet, var direkte utløst av flere fellende barnevernsdommer i EMD. Etter mitt syn er det svært uheldig at ny lov nå er vedtatt, før man vet hva rettssikkerhetsutvalget faller ned på. Det framstår også som underlig at man vedtar ny lov nå, vel vitende om at det i nær framtid vil falle en rekke nye avgjørelser om norsk barnevern i Menneskerettsdomstolen, sier Andersland.
Positiv
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har vært positiv til at Stortinget vedtar ny barnevernlov.
I et debattinnlegg i Fontene 1. juni, tok seniorrådgiver Kirsten Kolstad Kvalø i NIM til orde for at dommene mot Norge i EMD ikke er en god grunn til å utsette barnevernsloven.
Kristin Ørmen Johnsen (H) leder Stortingets familie- og kulturkomité.
Hun mener det er nødvendig at Stortinget nå har vedtatt ny barnevernlov før nye dommer i Strasbourg og før rettssikkerhetsutvalget har gransket tilstanden i norsk barnevern.
– Føringene fra EMD-dommene er lagt til grunn i utformingen av lovforslaget. Det handler derfor om å vise handlekraft og få loven operativ så raskt som mulig – ikke vente i to år på det som kommer fra ekspertutvalget. Loven skal også være dynamisk, slik at det ekspertutvalget kommer fram til kan tas inn i loven, sier Ørmen Johnsen til Dagbladet.
Leave a Reply