Tre fjerdedeler av undersøkte barnevernsinstitusjoner svikter i omsorgen barna får. 60 prosent av dem bryter loven.
Det er fasiten etter at landets fylkesmenn i 2018 gjennomførte tilsyn med 60 barnevernsinstitusjoners arbeid med forsvarlig omsorg og bruk av tvang, skriver Dagbladet.
Rapportene fra fylkesmennenes landsomfattende tilsyn viser at det ble funnet svikt på alle områdene.
Her er de viktigste funnene som Statens helsetilsyn presenterer i sin tilsynsmelding som publiseres fredag:
- I 36 av 60 barnevernsinstitusjoner avdekket fylkesmennene lovbrudd. I fem av disse ble det også oppdaget forhold som burde forbedres, men som ikke var lovbrudd.
- Totalt er det avdekket svikt i form av lovbrudd og/eller behov for forbedring i 45 av 60 undersøkte institusjoner.
- Det var langt flere barnevernsinstitusjoner med lovbrudd som sviktet i arbeidet med å gi forsvarlig omsorg enn i arbeidet med tvang, henholdsvis 28 mot 13. I fem av institusjonene sviktet det på begge tilsynsområdene.
- Det ble avdekket store mangler i bemanning og kompetanse ved mange institusjoner. Denne svikten innebar at barn ikke fikk de rammene og den faglige oppfølgingen de hadde behov for og krav på i institusjonen. Dette er alvorlig fordi det er, eller kan bli, en viktig kilde til utrygghet og manglende utvikling hos barna.
- Flere steder var det stor utskiftning blant de ansatte og utbredt bruk av vikarer som barna var utrygge på. Det var svikt i opplæring og veiledning til ansatte.
- Enkelte steder bodde det barn med store problemer med rus eller psykisk helse, uten at personalet hadde kompetanse på disse områdene.
- Nattevakter og vikarer ble flere steder ikke lønnet hvis de deltok i opplæring og veiledning
– Alvorlige konsekvenser
Det framgår også av tilsynsmeldingen at det i mange institusjoner sviktet på rutiner og praksis for hvordan de ansatte skulle oppdatere seg om det enkelte barns situasjon.
«Det er flere tilfeller hvor dette har fått alvorlige konsekvenser for enkelte barn. I ett tilfelle hadde et barn fått mulighet til å sette seg selv i stor fare og i et annet tilfelle hadde det oppstått feil i medisinering av barnet», heter det.
De undersøkte institusjonene ble valgt ut fra en risiko- og sårbarhetsvurdering. Forholdene som er avdekket er dermed ikke representative for barnevernsinstitusjoner på landsbasis, opplyser Helsetilsynet.
– Altfor høyt
– At det er avdekket lovbrudd hos 60 prosent av institusjonene er likevel et altfor høyt tall. Disse barna er prisgitt det tilbudet de får. Vi ser det derfor som svært alvorlig at fylkesmennene finner at bemanningen og kompetansen ikke er god nok. Det er ikke det at institusjonene ikke har planer, men det svikter i etterlevelsen av dem. Det er i stor grad tilfeldig hvilket tilbud institusjonsbarna får, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn.
Barnas synspunkt når ikke frem til Bufetat
I fjor vår offentliggjorde Helsetilsynet også en rapport for tilsynene i hele landet, og konklusjonen ligger i rapportens tittel: «Barnets synspunkt når ikke fram». I sitt brev til kommunene skriver fagsjef Hanne Knudsen og avdelingsdirektør Børge Tomter i Helsetilsynet at det er funnet lovbrudd i alle regioner.
Temaet for tilsynet var om Bufetats bistandsplikt blir forsvarlig ivaretatt når barnevernstjenesten anmoder om tiltak i akuttsituasjoner, om plass i institusjon som planlagt hjelpe- eller omsorgstiltak eller som planlagt tiltak for barn som har vist alvorlige atferdsvansker.
Svikter på medvirkning
Uavhengig av tiltakstype var barnets medvirkning et gjennomgående tema for tilsynet i fjor, og her sviktet alle Bufetat-regionene.
– I flere av regionene er ikke saksbehandlingen omfattende nok til å vite om de tiltakene som tilbys er til barnets beste. Det er videre vanskelig å finne ut hvordan Bufetat har vurdert barnets situasjonen fordi dokumentasjonen er mangelfull, skriver Helsetilsynet.
Fylkesmennene følger nå opp Bufetat-regionene til lovbruddene er rettet opp, og flere av regionene er ifølge tilsynet godt i gang med å utarbeide planer og implementere tiltak for å rette ulovlig praksis.
– Statens helsetilsyn vil oppfordre andre aktører på barnevernområdet, så som kommuner, aktuelle undervisningssteder og andre, til å bruke rapporten til opplæring og eget forbedringsarbeid, heter det til slutt i Helsetilsynets brev til kommunene.
Årets tilsyn viser altså at lite er gjort.
Det bør gjennomføres en generell gjennomgang av alle barn i barneverns tvangsmessige tiltak, fra sak til sak i domstolene utløst, på nødvendighet av intervensjon og på barnets beste interesse.
Sannsynligvis kan mange barn rett og slett sendes hjem med noen virkelig frivillige hjelpemidler.