Ny norsk barnevernssak har sluppet gjennom det trange nåløyet i selveste storkammeret i Strasbourg.
Av journalist Asle Hansen, Dagbladet
Det vakte oppsikt da den norske barnemora Trudes betente tvangsadopsjonssak ble tatt til behandling i storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).
Den knusende dommen, som ble avsagt av 17 dommere i Strasbourg 10. september 2019, har allerede ført til store forandringer i norsk barnevern.
Nå er nok en norsk barnevernssak tatt til behandling av EMDs storkammer.
– Det overrasker meg på en gledelig måte. Dette er stort. To norske barnevernssaker i EMDs storkammer på så kort tid, det er historisk, sier advokat Anna Lutina i advokatfirmaet Alm.
Vant
Hun representerer den somaliske barnemora Mariya, som kom til Norge som flyktning i begynnelsen av 2010 med sin lille baby. Da var hun 16 år gammel.
Barnet ble først fosterhjemsplassert, deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene.
Kvinnen, som er muslim, motsatte seg sterkt at gutten hennes ble plassert i og seinere adoptert av en familie som tilhører et kristent trossamfunn.
17. desember i fjor avsa EMD dom i saken, i kammer med sju dommere.
EMD slo fast at barnevernets inngrep representerer en krenkelse av moras menneskerettigheter, og at tvangsadopsjonen, etter EMDs syn, er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).
– Jeg ble så glad da jeg fikk denne dommen. Jeg har ventet på dette siden 2016. Det var sist gang jeg så sønnen min. Nå er mitt mål å få i gang samvær med ham, uttalte Mariya til Dagbladet samme dag som dommen falt.
Religionsstrid
Etter å ha tenkt seg om, kom hun, i samråd med sin advokat, likevel til at hun skulle anke den enstemmige seieren til EMDs storkammer.
De var fornøyde med at domstolen fant krenkelse av EMK artikkel 8, som omhandler retten til familieliv, men de hadde også klaget Norge inn for brudd på EMK artikkel 9, som omhandler retten til religionsfrihet.
– Vi mente at begrunnelsen domstolen ga ikke var god nok. Dette med retten til religionsfrihet ble ikke behandlet skikkelig. Domstolen valgte å absorbere artikkel 9 inn i artikkel 8, sier advokat Lutina og utdyper:
– I anken til storkammeret fokuserte vi på artikkel 9. Det er ikke bare det kulturelle-, men også det religiøse aspektet vi snakker om. Vi mener det er behov for å trekke grenser for hvordan barnevernet skal regulere religionsutøvelse for foreldre og barn. Barnevernet må håndtere slike saker hver dag, så vi mener bestemt at denne saken har betydning ut over seg selv, noe EMD nå sier seg enig i, sier Lutina.
Dagbladet har i kveld kontaktet Regjeringsadvokaten for statens kommentar på at nok en norsk barnevernssak er tatt til behandling i EMDs storkammer, men har foreløpig ikke fått svar.
– Hovedspørsmålet for storkammeret blir om det, i tillegg til krenkelsen av artikkel 8, også foreligger krenkelse av artikkel 9. Jeg kommer etter gjeldende regler, i egenskap av å være nasjonal dommer, til å delta også i storkammerets behandling av saken, sier Norges dommer i EMD, Arnfinn Bårdsen, til Dagbladet.
– Trangt nåløye
Professor og dekan ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen, Karl Harald Søvig, er ekspert på EMK artikkel 8-saker, som omhandler retten til familieliv.
Han hadde ikke sett komme at nok en norsk barnevernssak skulle tas til behandling i EMDs storkammer.
– Å komme inn for storkammeret er et trangt nåløye, sier Søvig.
At saker havner i EMDs storkammer, hører til sjeldenhetene. Bare unntaksvis åpner domstolen for ankebehandling der.
Av 1014 dommer i Strasbourg i 2018, ble bare 14 dommer avsagt i storkammer.
Professoren mener det er interessant at EMD nå vil ta opp EMK artikkel 9.
– Det har vært få saker i EMD om forholdet mellom artikkel 8 og artikkel 9, påpeker han.
Eksperten mener videre saken reiser interessante spørsmål for norsk barnevern.
– Det er flere saker som gjelder barn og foreldre fra annen kulturell bakgrunn. Sånn sett har denne saken interesse utover seg selv for norske forhold, sier Søvig.
Under lupen
Menneskerettsdomstolen har virkelig satt norsk barnevern under lupen.
Siden domstolen bestemte seg for å se nærmere på Trudes sak i desember 2015, har EMD tatt ytterligere 37 norske barnevernssaker til behandling.
Til nå er det avsagt dom i ni saker. Norge er dømt i sju og frifunnet i to.
Leave a Reply