Nye sjokkfunn om barnevernsinstitusjoner: Over halvparten bryter loven

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Dagbladets gjennomgang viser lovbrudd ved 15 av 29 institusjoner. – Alvorlig, sier barnevernsjef Mari Trommald.

«Det er gjennomgående svikt i styring og ledelse ved at ledelsen ikke sikrer at barna får forsvarlig omsorg.»

Slik konkluderer Fylkesmannen etter nylig tilsyn ved en av landets barnevernsinstitusjoner.

JOBBER MED SAKEN: Bufdir-direktør Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Tilsynsmyndigheten avdekket at den statlige institusjonen ikke hindrer ungdom i å rømme. Ungdom blir heller ikke hentet tilbake til institusjonen etter at de har stukket av. Fylkesmannen viser til at de ansatte har fått mangelfull opplæring i rettighetsforskriften, som både regulerer hvilke rettigheter ungdommene har, men også hvilket omsorgsansvar som ligger på barnevernet.

BRUKERUTSTYR: Bildet er tatt på et jenterom i Vestlundveien i 2015. Foto: Privat

Svikten ved institusjonen ble vurdert som så alvorlig at Fylkesmannen kalte inn regionledelsen i Bufetat til møte i desember i fjor.

Den aktuelle tilsynssaken er del av Fylkesmannens landsomfattende tilsyn i 2018, hvor Statens helsetilsyn har gitt de ulike fylkesmannsembetene i oppdrag å undersøke hvorvidt landets institusjonsbarn får forsvarlig omsorg.

Lovbruddene Fylkesmannen påpeker i dette tilsynet har mange likheter med det som kom fram i granskningen av Vestlundveien ungdomssenter etter Dagbladets avsløringer i 2018: 

Personalet som har den daglige omsorgen for barna bruker ikke de verktøyene lovverket har gitt dem for å hindre at barna utsetter seg selv for fare, for eksempel gjennom å ruse seg. 

Dagbladets artikler viste hvordan unge tenåringer ble gitt anledning til å ruse seg mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter. Fylkesmannens siste tilsyn avdekker at ungdom ved statlige barnevernsinstitusjoner fortsatt gis anledning til å oppsøke miljøer og situasjoner som kan være direkte livsfarlige for dem. 

Mange lovbrudd

Det landsomfattende tilsynet pågår fremdeles, men Dagbladet har til nå kunnet gjennomgå 29 tilsynsrapporter som inngår i den omfattende systemrevisjonen.

Resultatene er nedslående. Fylkesmannen har funnet ett eller flere lovbrudd ved så mange som 15 av 29 institusjonsavdelinger.

10 institusjoner har praksis som bryter med forsvarlighetskravet i barnevernloven.

7 avdelinger har praksis i strid med lovbestemmelsen om barnets beste.

Her er noen flere eksempler på hvordan tilsynsmyndigheten har konkludert etter sine besøk på barnevernsinstitusjoner rundt om i landet:

«Institusjonen sikrer ikke at det er forsvarlig bemanning og kompetanse tilpasset institusjonens målgruppe, målsetting og metodikk – herunder system for opplæring og faglig veiledning som sikrer at ansatte til enhver tid har tilstrekkelig kompetanse.»

«Det er avdekket svikt ved styringen av arbeidet med å sikre at det blir gjort faglige vurderinger og evalueringer av det enkelte barns behandling. Det er også avdekket svikt når det gjelder leders ansvar for å følge med på ansattes veiledningsbehov.»

«Institusjonen sikrer ikke en stabil og tilstrekkelig faglig kvalifisert voksenkontakt for ungdommene. Det er ikke tilstrekkelig dokumentert systematisk arbeid med ungdom på institusjonen.»

– Alvorlig

– Eksemplene som Dagbladet viser til i det landsomfattende tilsynet er alvorlige. Derfor jobbes det hele tida med kvalitet og forbedringer og for å lukke avvik som tilsynsmyndigheten har gitt frist for å rette opp, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Gjennom fjoråret avslørte Dagbladet uforsvarlige forhold på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

Det førte til kroken på døra for den statlige barnevernsinstitusjonen før sommeren i fjor. I januar i år valgte regiondirektør Øistein Søvik i Bufetat, region vest å gå av etter de mange skandaleavsløringene.

Lørdag 14. april 2018 skrev Dagbladet om 15 år gamle Hanne og «Marie» som ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Høsten 2017 døde begge, 18 og 17 år gamle.

Landsomfattende tilsyn
  • I et landsomfattende tilsyn fører alle fylkesmennene tilsyn med ett tjenesteområde eller tema over ett eller to år.
  • Formålet er å avdekke svikt og bidra til forbedring, og å skape nasjonal oppmerksomhet om området.
  • I det landsomfattende tilsynet i 2018 har fylkesmannen ført tilsyn med barnevernsinstitusjoner. Tilsynet er avgrensa til å undersøke noen få, men viktige elementer i den daglige omsorgen for barna og hvordan institusjonen arbeider med bruk av tvang.
  • Dette er hva de har undersøkt: 1) Tydelige rammer som sikrer barn trygghet. 2) Stabil og god voksenkontakt. 3) Forebygging, gjennomføring og oppfølging av tvang. Kilde: Statens helsetilsyn.

Dagbladet avslørte videre at beboere i Vestlundveien hadde holdt narkofest i loftsstuapå institusjonen sammen med ungdom fra nabolaget i 2014. Det endte i vold og politiaksjon.

«Max» brukte anabole steroider mens han bodde i Vestlundveien i 2017. En miljøterapeut som jobbet der er straffeforfulgt for oppbevaring av dopingmidler.

Barnevernsinstitusjonen har leid inn mange luksusbiler til en beboer, som i 2017 satt bak rattet i en Porsche og ble stanset i fartskontroll – 15 år gammel.

Etter Dagbladets mange avsløringer om Vestlundveien ungdomssenter, beordret daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) gjennomgang av alle adferdsinstitusjoner i landet.

Hun ville ha svar på om barneverninstitusjonene i landet driver forsvarlig.

«Risiko for uforsvarlig drift»

Bufdir har gjennomgått 88 av landets rundt 370 institusjonsavdelinger. Denne gjennomgangen har foregått parallelt med Fylkesmannens landsomfattende tilsyn.

Bufdir’s gjennomgang omfatter samtlige statlige rus- og behandlingsinstitusjoner hvor barnevernsbarn er plassert på tvang og et utvalg omsorgsinstitusjoner rundt om i landet hvor risikoen er vurdert som høy. I tillegg er en rekke private institusjoner undersøkt.

Første del av undersøkelsen, som ble levert departementet 31. august 2018, omfattet ti statlige og 27 private institusjoner.

I andre del av undersøkelsen, som ble levert departementet 7. desember 2018, ble i alt 51 institusjonsavdelinger gjennomgått, fordelt på 36 behandlingsinstitusjoner og 15 omsorgsinstitusjoner, både private og statlige.

Mens tilsynsmyndigheten finner en rekke brudd på forsvarlighetskravet i barnevernloven gjennom sitt landsomfattende tilsyn, konkluderer Bufdir med at det ikke er noen av institusjonene de har besøkt som driver uforsvarlig.

Rapportforfatterne trekker denne konklusjonen til tross for at de understreker at undersøkelsen «ikke er en gransking av om institusjonene har forsvarlige tjenester»

Bufdir-undersøkelsen
  • Etter Dagbladets avsløringer om forholdene ved Vestlundveien ungdomssenter i Bergen i april 2018, beordret daværende statsråd Linda Hofstad Helleland (H) en gjennomgang av alle adferdsinstitusjoner i landet.
  • Helleland ville være sikker på at andre institusjoner driver forsvarlig. Gjennomgangen konkluderer med at ingen av de 88 undersøkte avdelingene driver uforsvarlig, men at det er «risiko for uforsvarlig drift» hos 25 av dem.
  • Direktør Mari Trommald lover tett oppfølging av disse 25 avdelingene. Kilde: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

«Undersøkelsen har ikke avdekket forhold som ligner på de avvik som ble funnet ved Vestlundveien», skriver Bufdir.

Likevel avdekker undersøkelsene «risiko for uforsvarlig drift» hos 25 av 88 institusjonsavdelinger. Dette tilsvarer 28,4 prosent av de undersøkte institusjonene. Utviklingen på disse avdelingene skal følges tett opp, forsikrer Bufdir.

Mangelfull behandling

Videre fastslår undersøkelsen at «ledere og ansatte ved barnevernsinstitusjoner gir god omsorg til barn og unge som er plassert». Det er ikke her skoen trykker.

Det er behandlingstilbudet som synes å være akilleshælen. Her er hovedfunnene i rapporten:

  • Bare 19 av 51 institusjonsavdelinger har struktur og rammer, ledelse og personalsituasjon som er tilstrekkelig til å støtte god praksis. Ved elleve avdelinger er det vesentlig forbedringspotensial.
  • 20 av 36 behandlingsavdelinger har generelt opplæringsbehov i rettighetsforskriften og ved to private avdelinger er forståelsen uforsvarlig (eksempelvis når leder og ansatte tror fylkesmannen er den som kan ta beslutning om inndragelse av pc ved avdelingen).
  • Ved bare 6 av 36 behandlingsinstitusjoner er det sansvar mellom beskrivelsene i institusjonsplanen av hva institusjon sier de skal gjøre og beskrivelsene fra intervjuene av hva som faktisk gjøres på avdelingen.
  • Ved bare 7 av 36 behandlingsinstitusjoner gir ledelse og ansatte en god felles beskrivelse av behandlingen som gis, både faglig og i praksis.
  • Bare 6 av 15 omsorgsinstitusjoner vurderes å ha god praksis.

– Det er gledelig at gjennomgangen viser at det gis god omsorg på institusjonene. God omsorg er en forutsetning for alt endrings- og behandlingsarbeid, sier Bufdir-direktør Mari Trommald.

Likevel er barnevernsjefen kritisk til funnene som knytter seg til behandlingstilbudet institusjonsbarna får.

– Rapporten viser at ved bare 7 av 36 behandlingsinstitusjoner gir ansatte og ledere god nok beskrivelse av behandlingen som gis. Dette er ikke godt nok. Vi har gitt beskjed til private og statlige tiltak om at dette må bedres, sier Trommald.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*