«Et barn er en gave, og dets verdi kan ikke måles noe annet sted enn i hjertet», skriver gratulant på fosterforeldrenes Facebook-side. Ennå visste ikke biologisk mor hva som ville skje på føden, rett etter nedkomst.
Da biologisk mor Katrine Aukan (23) tilfeldigvis kom over forsterforeldrenes navn etter at datteren var tatt fra henne – via dokumenter som var feilsendt fra barnevernet – sjekket hun fosterforeldrenes Facebook-profil.
– Fosterforeldrene postet melding om at de skulle bli foreldre flere uker før barnevernet rev datteren ut av armene mine. Fosterhjemmet visste om omsorgsovertakelsen før barne- og familietjenesten (BFT) informerte meg. Omsorgsovertakelsen var planlagt, selv om BFT hevder det motsatte, sier Aukan.
Byavisa har sett utskrift fra forsterforeldrenes Facebook-profil.
Merkverdig sak
Katrine Aukan (23) ønsket assistanse fra barnevernet da hun ble gravid høsten 2010. Det endte med at datteren ble fratatt henne rett etter fødsel, på tvers av flere helsefaglige anbefalinger.
– Det er sjeldent at en mor som er fratatt omsorg, har så tungtveiende støtte fra helsepersonell. Likevel tapte vi klagesaken i Fylkesnemnda, vedrørende omsorgsovertakelse. Jeg finner saken høyst merkverdig, sier advokat Janne Fjelnseth.
Sjeldent at en mor som er fratatt omsorg, har så tungtveiende støtte fra helsepersonell
Ønsker samarbeid
17. oktober skal anken opp i Tingretten. Tre ansatte ved Trondheimsklinikken, tilsynsfører, barnepsykiater Glendrange og helsesøster er blant de åtte vitnene som skal belyse Katrines mentale og fysiske helse , samt omsorgsevne.
– Katrine er velfungerende og har et bra nettverk. Hun er i jobb og lang erfaring med barn, via egne søsken og gatebarn i Filippinene. Hun har vist stor vilje til å ta i mot hjelpetiltak. Hennes rushistorikk og selvskading er et tilbakelagt kapittel, noe som bekreftes av Trondheimsklinikken. Likevel ønsker barnevernet å hindre mor og barn i å leve i lag, sier advokat Fjelnseth.
Flere faktafeil
Rett etter fødsel i juli 2011, fatter BFT akuttvedtak. Barnet blir fratatt mor.
Sentralt i saken står sakkyndig rapport – forfattet av psykolog oppnevnt av fylkesnemnda – med mandat til å vurdere mors omsorgsevne. Rapporten konkluderer med at mors omsorgsevne er usikker.
– Rapporten lider av en rekke feil. Deriblant at Katrine har vært utsatt for omsorgssvikt. En påstand som mangler dokumentasjon og som er tilbakevist av Katrine og hennes foreldre, påpeker Fjelnseth.
Påstander om at mor ikke ønsker faste samtaler med psykolog, er tilbakevist
Ifølge Fjelnseth viser sakkyndig rapport til en rekke uriktige diagnoser, relatert til Katrine Aukan.
– Påstander om at mor ikke ønsker faste samtaler med psykolog, er tilbakevist av Trondheimsklinikken. BFT hevder at Trondheimsklinikken har opplyst at mor ikke er i posisjon til behandling. Dette er heller ikke korrekt, sier Fjelnseth.
Lytt til helsevesenet
Advokat Fjelnseth mener Fylksnemnda fokuserte på Katrines fortid og problemer i kjølvannet av overgrepet, kontra dagens funksjonsnivå .
– I dag er behandlingen satt i system og har kontinuitet. Hun har lært å mestre de vanskelige følelsene når de kommer. Dette har Katrine profitert stort på. Som igjen stadfestes av Trondheimsklinikken, sier Fjelnseth.
Hun håper tingretten vil vurdere samtid og fremtid, og lytte til behandlingsapparat og Katrines øvrige nettverk.
Vil ikke forhåndsprosedere
– Dette er en sak som skal behandles i retten, og det vil være feil av meg å forhåndsprosedere en sak som skal opp i domstolen, sier kommunaldirektør Gunn Røstad i Trondheim kommune.
– Katrine har gode omsorgsevner
Jeg har sett Katrine i lag med sine småsøsken, både i hjemmet og på her kontoret, og har ingenting å utsette på henne omsorgsevner.
Det sier helsesøster og psykiatrisk sykepleier Monica Almestad i Torsken kommune (Troms), hvor Katrines far og hennes småsøsken bor.
– I samtaler med Katrine sommer 2010, før hun flyttet til Trondheim igjen, var hennes søsken bestandig førsteprioritert under våre samtaler.
Voksen innstilling
Ifølge helsesøster Almestad tok Katrine selv kontakt da hun ble sliten av å ha omsorgen for to av sine søsken, tilbake i 2010. Katrines far var bortreist for å pleie Katrines syke farmor. Mor og hennes to andre søsken i Filippinene for å besøke slekt.
– Hun hadde da et kortere opphold i psykiatrien. Det er ikke unaturlig å bli sliten av å ha omsorg for to søsken. Hun viste en voksen innstilling, og ivaretok barnas beste ved selv å kontakte meg, sier Almestad.
Hun ivaretok både hus og unger
Tillat å forandre seg
Hun stiller seg uforstående til at Katrine ikke skal kunne ha omsorg for egen datter.
– I dag er Katrine mye sterkere psykisk etter tett profesjonell oppfølging. Hvis det som skjedde for flere år siden, skal hindre henne i å ha omsorgen, er det mange som per definisjon ikke er skikket til å ha foreldreansvar. Og Katrine har heller aldri fått prøvd å ha omsorg for egen datter, påpeker Almestad.
Helsesøster hadde sist kontakt med Katrine Aukan i sommer, da hun besøkte familien sin Torsken kommune.
Passet småsøsken
– I tre uker hadde jeg ukentlig samtaler med Katrine, etter hennes egetønske. Jeg så ingen grunn til bekymring for at Katrine da passet sine egne småsøsken. Hun ivaretok både hus og unger, avslutter Almestad.
Gir aldri opp datteren min!
– Ikke vær redd for å få flere barn, men datteren din får du aldri tilbake.
Det var beskjeden Katrine Aukan (23) fikk fra BFT etter at datteren var tatt fra henne, rett etter fødselen juli 2011.
– Da jeg kontaktet barnevernet under graviditeten, fikk jeg vite at omsorgsovertakelse neppe ville bli aktuelt. Men etter fødsel juli 2011 innrømmet barnevernet at de på forhånd hadde bestemt seg for å ta barnet, basert på hendelser fra jeg var i midten av tenårene og til 2010, sier Aukan.
Eneste argumentet BFT har for omsorgsovertakelse er bindingen mellom min datter og fosterforeldre
Står åpent frem
Katrine refererer til journaler som omhandlet selvskading og eksperimentring med hasj, i kjølvannet av overgrepet hun opplevde i 10-års alderen.
– Jeg har hatt tett oppfølging de siste to årene relatert til posttraumatisk stresslidelse og er ferdigbehandlet, forklarer Aukan.
Hun ønsker å stå åpent frem med sin historie, som filmselskapet Filimo Film skal gjøre spillefilm av.
Stadig utsatt
Etter at Fylkesnemnda i januar 2012 gikk for omsorgsovertakelse, har ankesaken i tingretten vært utsatt en rekke ganger.
Saken er nå berammet til 17. – 19. oktober.
– Hvorfor har klagesaken i tingretten blitt utsatt så mange ganger? At saksbehandlere skal på sydentur, er ingen grunn til å utsette sak som omhandler mitt og min datters liv, sier Aukan.
Å styrke samhørighet mellom barn og forsterforeldre har vært bevisst strategi fra barnevernet, fra dag én, ifølge Katrine.
– Det eneste argumentet BFT har for omsorgsovertakelsen er bindingen mellom fosterforeldren og min 14 måneder gamle datter.
Jeg har gjort alt det barnevernet har bedt om
Gir aldri opp
Det siste året har vært helt forferdelig, ifølge Aukan.
– Å miste barnet ditt er det verste som kan skje. Samtidig har jeg stått på bena; er i jobb, har bolig, familie og venner. Jeg rører ikke rus og er kamplysten. Jeg har gjort alt det barnevernet har bedt om.
Hun mener omsorgsovertakelse ikke er til det beste for datteren.
– Hadde jeg følt med uegnet til ivareta barnet mitt, ville jeg ha forstått situasjon. Slik er det definitivt ikke. Jeg kommer aldri til å gi opp datteren min!
Leave a Reply