Over 80 barn tatt ut av hjemmet på Helgeland

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Stadig flere foreldre på Helgeland blir fratatt barna sine på grunn av mangelfull omsorg. I mange kommuner sliter barnevernet med å rekke over alle sakene som meldes inn.

I de 11 kommunene Helgeland Arbeiderblad dekker har barnevernstjenesten overtatt omsorgen for over 80 barn under 18 år. Det betyr at ungene enten er plassert i fosterhjem eller bor på institusjon. I flere kommuner ligger antall barn under omsorg over landsgjennomsnittet.

I løpet av de siste fire årene har sju barn i Leirfjord blitt tatt ut av hjemmene sine. Barnevernsleder Ann Johannessen sier at tallet er meget høyt.

– Noen av disse barna har vært under barnevernstjenestens omsorg i flere år. Sju barn er mye i en liten kommune, sier Johannessen. Leirfjord har bevilget nesten en million kroner ekstra til barnevern på budsjettet for 2006. Det betyr at man kan jobbe enda mer målrettet.

– Det skal veldig mye til før unger blir tatt ut av hjemmet. Det gis mange advarsler og sjanser, og det er til slutt Fylkesnemnda i Nordland som avgjør. I en liten kommune er dette er et fryktelig vanskelig arbeid. Alle ser jo hvem sine barn som blir hentet. Jeg er glad jeg slipper å ta disse avgjørelsene alene, sier Ann Johannessen.

– Kjempehøyt tall

I tillegg er det 45 barn i Leirfjord som er underlagt barnevernsomsorg i hjemmet. I år kom det inn 14 nye meldinger. Det kan være familiene selv som kontakter barnevernet for hjelp.

– De har innsett at de ikke klarer alt selv. Vi møter mange forskjellige reaksjoner. Ofte skepsis. Men når folk blir kjent med oss ser de at vi ikke er så farlige likevel, sier Ann Johannessen.

I Herøy kommune er åtte barn under direkte omsorg av barnevernet. I sommer var det 11.

– Det er et kjempehøyt tall i en kommune med 1.740 innbyggere. I likhet med Vega så topper vi nesten statistikken, sier barnevernsleder Janne Grethe Eide. I tillegg er 17-18 under hjelpetiltak i Herøy. Folk er blitt flinkere til å melde, og skolen er en viktig samarbeidspartner.

– Vi har to og ei halv stilling hos oss. I perioder er det ikke nok. Det kommer stadig nye unger, og vi har mottatt mange meldinger i høst. Noen synes det er en skam å få besøk av barnevernet, og det kan oppstå store konflikter. Vi er tross alt et kontrollorgan. Men også et hjelpeorgan, sier Eide.

Bærer nag

I Alstahaug er det 12 unger i fosterhjem eller institusjon. Barnevernsleder Tonje Lundestad forteller om en økning «av en annen verden.»

– Det er mange saker som snart skal opp. Dette er en økende problematikk. Vi har i tillegg 60-70 hjelpetiltakssaker, sier Lundestad.

– Hva skal til før dere tar barna ut av hjemmet?

– En del. Det er mye psykiatri, der foreldrene har nok med å ta vare på seg selv. Det kan være for dårlig daglig omsorg, og mangel på kontakt og trygghet som ungene trenger, sier Lundestad.

Det er ytterst sjelden at foreldrene blir avskåret fra kontakt med ungene sine. I de fleste tilfellene skjer både besøk og annet samvær.

– Det er selvfølgelig sårt å bli fratatt barna, men vi har stort sett et godt samarbeid med foreldrene. Enkelte bærer likevel nag, sier Tonje Lundestad i Alstahaug.

I Dønna er det ingen barn i fosterhjem, men barnevernet har hjelpetiltak i hjemmene.

– Vi prøver å sette inn tiltak tidlig. Antall saker er ganske høyt i forhold til kapasitet. Vi er underbemannet. Nå har jeg jobbet med dette i ti år, og det blir stadig mer. Det går mye på foreldrene og grensesetting. Det er stadig flere foreldre som ber om hjelp, sier barnevernsleder Unn Bruaset i Dønna.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*