Psykolog Einar C. Salvesen, som har hatt tett kontakt med foreldrene i den omstridte barnevernssaken i Naustdal, fatter ikke hva det skal tjene til å føre de for retten.
Onsdag ettermiddag ble det kjent at både den rumenske mannen og den norske kona hans, som ble fratatt fem barn ved akuttvedtak i november, blir tiltalte for oppdragervold.
Advokat Ingrid Breistein representerer moren.
– Er det som forventet at det ble reist tiltale?
– Klienten min hadde håpet at saken kunne blitt løst på en enklere måte enn gjennom full hovedforhandling, all den tid hun har erkjent lette klaps mot barna i oppdragelsesøyemed, sier Breistein til Dagen.
Straffesaker kan også avgjøres på sterkt forenklet måte med såkalt tilståelsesdom etter avtale mellom siktede og påtalamakten, dersom siktede tilstår uten forbehold.
Les også:
Foreldre tiltalt for voldsbruk i barnevernssak fra Naustdal
På BBC
Familien er pinsevenner. Saken har utløst stor oppmerksomhet internasjonalt som følge av omfattende protester med utgangspunkt i rumenske kristne miljøer i flere land.
BBC World News sendte en dokumentar om norsk barnevern i april der Naustdal-foreldrene ble intervjuet. De fortalte om sjokket da barnevernet uventet kom i to svarte biler og hentet barna. Både her og på rumensk tv har foreldrene vedgått at de har brukt milde former for fysisk avstraffing.
– Men ikke hver gang de gjorde noe galt, heller ved enkelte tilfeller, sa hun og la til at medisinske undersøkelser ikke hadde avdekket merke eller liknende.
– Men loven i Norge er veldig klar til minste detalj at det ikke er tillatt å bruka noen form for fysisk avstraffing, og vi har ikke vært klare over at det har vært så strengt, sa moren.
Stor påkjenning
Advokat Breistein understreker at moren har hatt samme forklaring siden første politiavhør og står fast ved denne. Dermed erkjenner hun delvis straffeskyld etter tiltalen.
I samband med at barnevernet i Naustdal hentet de fem barna til det norsk-rumenske ekteparet, ble de også siktet for det politiet har kalt oppdragervold. Foreldrene fikk tilbake babyen som ble født i august i fjor, etter en dom i Fjordane tingrett. I juni fekk de tilbake de fire andre boana etter en avtale med kommunen i samband med at saken ble håndtert i fylkesnemnda. Men politietterforskingen har pågått uavhengig av prosessen i barnevernet.
– Både foreldrene og heile familien har vært gjennom en påkjenning med både barnevernssaken og straffesaken, påpeker Breistein.
– Ut fra det klienten min har erkjent, er det ganske misvisende å se på strafferamme på opp til seks års fengsel i en slik sak som denne. I praksis kan det være snakk om betinget fengsel, sier advokaten.
Rettssak i høst
Advokaten til faren, Ragnhild Torgersen sier hun hadde trodd at en skulle få en tilståelsessak.
– Det er litt uklart for meg hvorfor det er tatt ut en tiltale og hkorfor en ikke bare har laget en siktelse for en tilståelsessak, sier hun til Dagen.
Torgersen karakteriserer også det faren er siktet for som lett oppdragervold.
– Har politietterforskingen tilført moment som er nye ut fra det som har vært erkjent tidlegere?
– Det er ikkje noe utvikling der, nei, sier Torgersen.
Det er ventet at saken vil komme opp i rettssystemet i løpet av høsten.
Savner hensyn
Psykologspesialist Einar C. Salvesen har hatt kontakt med foreldrene i flere måneder, har lest alle sakspapirene og vært sakkyndig vitne for de. Han har vært svært kritisk til hvordan barnevernet har håndtert saken.
I et intervju med Dagen i februar karakteriserte han framgangsmåten som hjerteskjærende.
– Jeg har opplevd tidligere i andre saker at det blir reist tiltale etter at barna er tilbakeførte til foreldrene. Da følger en loven til punkt og prikke, uten å ta hensyn til de faktiske forholdene. Det virker helt unødvendig i en sak som denne, sier Salvesen til Dagen.
– Vondt verre
Psykologen tok initiativet til en «bekymringsmelding» om barnevernet som ble send til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) i fjor sommar. Over 200 fagfolk har signert oppropet som hevder at en rekke barn blir utsatt for grov uforstand og overgrep i dagens barnevern.
– En må reise rettssaker der foreldre har gjort alvorlige overgrep, men en burde skille alvorlig vold som skader barna, fra at foreldre bruker fysiske tilnærmingsmåter for å sette grenser for barna, sier Salvesen.
Han mener det var grunn for barnevernet å gripe inn i Naustdal-saka, men at det ville være nok med en advarsel.
– Disse foreldrene har god omsorgsevne og samarbeidsvilje. Med en rettssak gjør en bare vondt verre. Dette vitner om hva byråkrati vi har fått i Norge. Det byråkratiske systemet tar ikke hensyn til hva som er fornuftig, men er veldig lydig overfor et lovverk som ikke alltid egner seg i møte med det virkelige liv, sier Salvesen.
Leave a Reply