Den rødgrønne regjeringen fører en hjerterå og inhuman asylpolitikk, spesielt overfor barn. Det mener nestleder i Venstre, Terje Breivik.
Nestleder i Venstre Terje Breivik reagerer svært sterkt på historien om de tre barna som blir boende igjen i fosterhjem på Sunnmøre, når deres biologiske foreldre blir sendt tilbake til Egypt
– Dette føyer seg dessverre inn i en av mange saker hvor regjeringen lar det gå prestisje i å sette systemet foran mennesker.
– Regjeringen fører en hjerterå og inhuman asylpolitikk, spesielt overfor barn, sier nestlederen til NRK.no.
Han mener det er inhumant og unødvendig å skille foreldrene fra barna ved at foreldrene sendes ut.
– Straffer barna
Venstrepolitikeren mener det er en selvfølge at «hensynet til barna må veie tyngre enn såkalte innvandringspolitiske hensyn.»
– I praksis straffer den rødgrønne regjeringa barna fordi foreldrene har oppholdt seg her ulovlig. Det er i strid med prinsippet om at hensynet til barna skal gå foran.
– Retten til et familieliv og kontakt med egen familie er grunnleggende i et liberalt demokrati. Regjeringen fratar nå disse barna den retten, sier han til NRK.no.
– I strid med barnevernsloven
Advokat Brynjulf Risnes har jobbet med lignende tilfeller hvor foreldrene blir sendt ut av landet, mens barna forblir i barnevernets hender.
– Man kan ikke sende resten av familien bort og la barna være igjen. Det er stikk i strid med barnevernsloven. Her er det klare og tydelige regler om at kontakten med den biologiske familien skal opprettholdes, hvis ikke annet er bestemt, sier Risnes.
– Dette blir spesielt utfordrende i land som Egypt, hvor foreldrene ikke kan komme tilbake til Norge uten visum. Personer som har fått avslag på asylsøknaden og som har barn i Norge, vil svært sjelden få innvilget et besøksvisum til Norge. Det er for stor fare for at de kan bli boende ulovlig i landet.
– Dermed skaper man i praksis et permanent brudd mellom barnet og deres biologiske foreldre, sier Risnes.
Brynjulf Risnes er ikke familien Moussas advokat og uttaler seg i saken på generelt grunnlag.
– Bør ikke avslå asylsøknaden
Advokaten mener problemet er mangel på koordinering mellom barnevernet og Utlendingsnemda (UNE) når det gjelder avgjørelser om familier med midlertidig opphold i Norge.
– Utlendingsnemnda bør ikke avslå søknader fra familier som har fått sitt barn fratatt av barnevernet. Da av hensyn til barnas eget beste, mener Risnes.
– Barnevernet bør også være oppmerksomme når det dreier seg om en familie som har midlertidig opphold, før de tar en avgjørelse om å ta barna vekk fra foreldrene, sier advokaten til NRK.no.
– For drøyt
Regjeringen mener det er en risiko for at foreldre kan «bruke barna som brekkstang for å få opphold».
– De er redde for misbruk av systemet. Men tanken på at foreldre mishandler sine barn for å kunne bli i Norge, er rett og slett for drøy, sier Risnes til NRK.no.
Det er Utlendingsnemnda (UNE) som har gitt foreldrene avslag på opphold. UNE vil ikke stille til intervju med NRK og henviser til avslagsvedtaket.
I vedtaket begrunnes avslaget med at Hanaa Mehana el Sayed Abd-l Hakmansy og hennes ektemann ikke har krav på beskyttelse. UNE mener også at foreldrene ikke har nok samvær med barna til å få bli på grunn av dem.
Leave a Reply