Retten behandler flere vedtak fra barneverne

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

 

Sorenskriver Ivar Svendsgaard ved Nordmøre tingrett ser en økning i denne typen saker over hele landet, men en spesielt stor økning på Nordmøre.
Sorenskriver Ivar Svendsgaard ved Nordmøre tingrett ser en økning i denne typen saker over hele landet, men en spesielt stor økning på Nordmøre.

Allerede i år er 19 barnevernssaker behandlet i Nordmøre tingrett, mot 22 saker i hele 2013.

Bare hittil i år har tingretten mottatt 19 slike saker til behandling, etter å ha behandlet 22 tilsvarende saker i hele 2013. En av fem tvistesaker for domstolen handler nå om barnevern.

– At det blir flere slike tvister er for så vidt en trend i hele landet, men hos oss er økningen ekstraordinær, fastslår sorenskriver Ivar Svendsgaard ved Nordmøre tingrett.

– Dette er saker som omhandler omsorgsovertakelse. Fylkesnemndas vedtak kan av alle parter bringes inn for retten til rettslig prøvelse. Et nytt trekk ved disse sakene er at de av og til prøves i to faser. Først prøves et eventuelt akuttvedtak, og deretter bringes selve hovedsaken om omsorgsovertakelse inn for retten, sier Svendsgaard.

Arbeidskrevende

Han sier sakene kan være meget arbeidskrevende på grunn av til dels omfattende bevisførsel. Det tar ofte 2-3 dager å avvikle hovedforhandlingen, og så skal dommen skrives etterpå. Dette er dessuten en type saker som det ikke er anledning til å forlike underveis.

– Et trekk som går igjen i disse tvistesakene er at de ikke sjelden handler om flere barnekull, slik at det kan være flere enn to foreldre som har partsrettigheter. I tillegg kommer at alle barn over 15 år har partsrettigheter og kan møte i retten representert med egen advokat. Vi har eksempler på saker der barn ikke ønsker vedtaket om omsorgsovertakelse rettslig prøvd, sier Svendsgaard.

Han ønsker ikke å ha noen formening om årsakene til den økte pågangen, ei heller betydningen av at alle kan få fri sakførsel i slike saker.

– Årsaken vet vi ikke noe om. Vi har derimot analysert resultatet av de sakene vi behandlet i 2013. Gjennomgangen viser at det gjøres endringer i forhold til fylkesnemndas vedtak i ca. en fjerdedel av sakene hvor det er avsagt dom.

– Er det mye eller lite?

– Det vil jeg heller ikke ha noen formening om.

– Er det noen trekk ved disse sakene som går igjen?

– Det handler alltid om omsorgssvikt, og ikke rent sjelden har det med rus å gjøre, konstaterer sorenskriveren.

Stor pågang i barnefordelingssaker

Han registrerer også stor pågang i forbindelse med barnefordelingssaker, eller saker etter Barneloven. I tillegg til de 19 barnevernssakene, har Nordmøre tingrett så langt i år fått inn 21 saker som omhandler bosted eller samværsrett etter at foreldre har skilt lag.

– Det betyr at 42 prosent av alle tvistesakene vi får inn, nå handler om barn, konstaterer Svendsgaard.

Han sier også barnefordelingssakene kan bli omfangsrike og ressurskrevende å behandle.

– Tingrettsdommerne må bli spesialister på tvister om barn etter hvert?

– Dette er saker som dommerfullmektiger som hovedregel ikke har anledning til å administrere, så de faste dommerne har etter hvert blitt ganske så spesialiserte, ja, bekrefter Svendsgaard.

– Flere går til retten

– Bare for få år siden var det rundt 30 prosent av vedtakene i fylkesnemnda som ble brakt inn for retten til overprøving. I dag er det vel rundt 60 prosent.

Det sier leder Arild Farstadvoll i fylkesnemnda i Møre og Romsdal til Tidens Krav.

– Vi ser en større tilbøyelighet til å ville prøve saker for domstolene enn før, konstaterer han.

– Nordmøre tingretts analyse viser at man der gjør endringer i så mye som ett av fire vedtak. Kan det være en medvirkende forklaring?

– Dette har vært studert litt på landsplan. Erfaringen er at de endringene som gjøres av domstolen som regel er av mindre vesentlig karakter. I hvert fall omgjøres ikke vedtak om omsorgsovertakelse i særlig utstrekning, sier Farstadvoll.

Publisert 18.08.2014 av Arild Myhre i Tidens Krav

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*