Sakkyndig i «Svanhild-saken»: – Jeg gjorde feil

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

UT MOT SAKKYNDIGE: Psykolog Joar Tranøy mener det er en illusjon at psykologer er uavhengige, og at psykologer derfor ikke bør brukes som sakkyndige utredere, spesielt i saker som omhandler barn. Foto: Kristin Svorte / Tidsskriftet for Norsk Psykologforening
UT MOT SAKKYNDIGE: Psykolog Joar Tranøy mener det er en illusjon at psykologer er uavhengige, og at psykologer derfor ikke bør brukes som sakkyndige utredere, spesielt i saker som omhandler barn. Foto: Kristin Svorte / Tidsskriftet for Norsk Psykologforening

Mener psykologer har altfor mye makt i barnevernsaker.

(Dagbladet): Joar Tranøy fikk hard medfart som privat sakkyndig da dommen i «Svanhild-saken» falt i Hålogaland lagmannsrett for snart ti år siden. Saken om den da 23 år gamle Svanhild Jensen som ble fratatt omsorgsretten for sine barn, var gjenstand for stor offentlig debatt, blant annet på grunn av bruk av IQ-tester.Nå snakker Tranøy for første gang om sin rolle i den mye omtalte barnevernsaken, først og fremst fordi han mener ordningen med sakkyndige i denne type saker bør endres.

Innrømmer feil

Det er i nyeste utgave av Tidsskrift for Norsk Psykologforening Tranøy innrømmer at han gjorde feil.

– I «Svanhild-saken» skulle jeg ønske at jeg hadde hatt bedre dømmekraft. Jeg synes lite om meg selv der, jeg burde vært mye mer kritisk til utregning av IQ-score. Jeg er skeptisk til sånne tester generelt, hun burde ikke tatt testen, og jeg tok ikke høyde for at hun hadde tatt testen kort tid før, sier psykologen til tidsskriftet.

Tranøy refererer til den nye IQ-testen han fikk utført på Jensen etter en tidligere test hvor hun fikk svært lav score.

Tranøys utredning konkluderte med at hun hadde god omsorgsevne, men lagmannsretten mente IQ-testen hadde så alvorlige metodiske mangler at utredningen ikke kunne tillegges vekt. I ettertid førte saken også til en debatt om uavhengigheten til private sakkyndige.

Overfor Dagbladet presiserer Tranøy at han ikke nødvendigvis mener private sakkyndige er et problem, men bruken av psykologer som sakkyndige generelt i slike saker. De har alt for stor makt, mener han.

– Mye synsing

– Det er en illusjon at psykologer er objektive og upartiske, selv om man må tilstrebe å være så nøktern som mulig. Det er en viktig grunn til at jeg mener at psykologer ikke bør ha noen rolle som sakkyndige utredere i barnevern- og barnefordelingssaker, men heller være vitner, sier han til Dagbladet.

– Det er mye synsing i psykologien. Jeg har synset mye selv også.

Tranøy mener IQ-testen bidro til feil fokus i «Svanhild-saken». Han medgir at han ble påvirket av ønsker fra hennes representanter, men understreker at gjennomføringen var hans selvstendige avgjørelse.

Svanhild selv sier at hun oppfattet Tranøy som pålitelig og nøytral. Hun synes det var greit å gjennomføre den andre IQ-testen, siden det allerede var fokus på den første.

– Men jeg synes det er veldig bra at han setter fokus på bruken av sakkyndige nå. Det støtter jeg ham i, sier hun til Dagbladet.

– Prinsipiell svakhet

Psykologprofessor Willy Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø mener psykologer ofte er objektive, men synes det er et problem at det som regel er kommunen (en av partene) som leier inn de sakkyndige i barnevernsaker i fylkesnemnda.

– Prinsipelt er dette etter mitt syn en svakhet, selv om den sakkyndige skulle være objektiv, for den private vil oppfatte dette som en kjøpt sakkyndigrapport, sier han.

Selv om rapportene kan settes til side, har de ofte tyngde. Dersom saken ankes videre, kan retten oppnevne egne sakkyndige, men det er det ikke sikkert at de gjør, ifølge Mørch. Da det sannsynligvis vil bli stilt større krav til sakkyndige i framtida, mener han de burde sertifiseres av det offentlige.

Sakkyndige i barnevernsaker

• Nye tall fra Barnesakkyndig kommisjon, innhentet av Tidsskriftet for Norsk Psykologforening, viser at 29,7 prosent av de 975 sakene behandlet i 2012 fikk bemerkninger fra kommisjonen.• Rundt en tredjedel av disse av formell karakter. 1,5 prosent har fått alvorlige bemerkninger, og i tillegg krevde kommisjonen tilleggsrapport i 3,8 prosent av sakene.• Barnesakkyndig kommisjon ble opprettet med virkning fra 1. januar 2010.• Kommisjonen skal kvalitetssikre alle rapporter avgitt av sakkyndige i barnevernsaker, enten de er bestilt av barneverntjenesten, fylkesnemnda, domstolene eller private parter.Kilde: Tidsskriftet for Norsk Psykologforening / Sivilrett.no

Svanhild-saken

• En IQ-test sto sentralt da Svanhild Jensen (nå Wergeland) ble erklært uskikket som omsorgsperson for sine to barn, som ble plassert i fosterhjem 2. april 2003.• Kvænangen barnevern fikk medhold i fylkesnemnda for barnevernssaker og i tingretten og lagmannsretten.• Jensen anket igjen, men Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste anken. Jensen lyktes dermed aldri med å få tilbake omsorgsretten.• Saken førte til debatt om barnevernets framgangsmåte og sakkyndiges metoder i slike saker. Det ble blant annet reist spørsmål om testforholdene. Jensen var syk og høygravid under IQ-testen.• Psykolog Joar Tranøy gjorde på vegne av Jensen en ny IQ-test og konkluderte at hun var godt utrustet og hadde god omsorgsevne. Han benyttet samme test.
Kilde: Dagbladet
LES OGSÅMister barna

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*