– Det skal ikke forekomme at barn blir lært opp til å bli rusmisbrukere i barnevernets regi, fastslår ekspedisjonssjef i Barne- og likestillingsdepartementet, Haktor Helland.
Publisert:
– Det som blir beskrevet i BT lørdag var vi ikke kjent med før fredag, men opplysningene var så alvorlige at vi tok fatt i saken samme dag, sier Helland. Regjeringen ber om rustilsyn på alle institusjoner i Norge, og innkaller til hastemøte etter dopavsløringene i Hordaland.
Over hele landet
Allerede fredag tok departementet kontakt med direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Ann-Marit Sæbønes. Det blir møte mellom departementet og direktoratet i løpet av kommende uke.
– Dersom rusbruken er så åpenlys som det som er beskrevet i denne konkrete saken, må det gjøres noe med rutinene. Slike ting som dette skal ikke skje, sier ekspedisjonssjefen.
Han minner om at regelverket åpner for å gjøre ransakinger når en har mistanke om at det finnes rusmidler på institusjonene.
– Da må personalet følge opp. Dersom det står hasjpiper inne på en institusjon, må de jo være kjent med problemene, sier Helland.
I tillegg til å kalle inn direktøren for direktoratet, har departementet gitt Fylkesmannen i Hordaland i oppgave å foreta et ekstra tilsyn ved institusjonen det er snakk om.
Men ifølge Helland vil de ikke stoppe med det.
– Vi vil ta opp dette med samtlige fylkesmenn som har tilsynsansvaret for slike institusjoner i Norge, sier Helland.
Han forklarer at de vil be fylkesmennene være spesielt oppmerksomme på problematikken knyttet til rus i institusjonene i tilsynene de gjennomfører i tiden fremover.
– Målet er å avdekke om dette faktisk skjer også andre steder i landet. Vi vet ikke, men kan ikke utelukke det, sier ekspedisjonssjefen.
Fylkesmennene skal ha minst fire slike tilsyn på hver institusjon i løpet av et år.
– Offentlig omsorgssvik
– Er det ikke paradoksalt at barn utvikler rusproblemer når de kommer under barnevernets omsorg?
– Det er ikke bare paradoksalt, dette kan vi ikke leve med. Dersom barn får rusproblemer fordi de er i barnevernets omsorg, så kan det være snakk om offentlig omsorgssvikt, sier Helland.
Han mener at lover og forskrifter er gode nok, men innser at problemene ikke er enkle å løse.
– Selv om en også har anledning til å låse dører, så skal ikke barn vokse opp innelåst. Det er viktig å ta i bruk riktige virkemidler, sier ekspedisjonssjefen.
Han erkjenner at smitteeffekten er stor dersom unge uten ruserfaring kommer sammen med dem som har utviklet rusproblemer.
– For å unngå at barn læres opp i rus, må en være veldig bevisst på hvordan en setter sammen de gruppene som er på institusjonene, sier Helland.
– Hvorfor tror du at det er utenforstående, og ikke Bufetat selv som har avdekket dette?
– Nei, det vet jeg ikke, men det vi nå skal se på er blant annet om rutinene for å avdekke slike forhold er gode nok, sier Helland.
- I en rapport fra desember i fjor advarer Utekontakten i Bergen om at unge begynner med narkotika på barnevernsinstitusjoner.
- Det er både god tilgang på narkotika og utstrakt rusmisbruk på institusjonene, slås det fast i rapporten.
- Både hasj og brukerutstyr lå åpent fremme da BT besøkte en 17-åring på en barnevernsinstitusjon i Hordaland. 17-åringen mener det virker som om de ansatte der ikke bryr seg om at han ruser seg.
Detet må vœre ett spill for gallerier , nar 1 av 3 barneevrnsklienter klarer seg noenlunde , når barnevernet utdanner barn til narkomani, alkoholisme, tidlig ufør , arbeidsledighet og fengsel og for ikke å forglemme at de vokser opp uten å stole på andre menensker.
Denne amnnen skal få så mye dokumentasjon som han kan klare å svelge .
Hva med alle de som tar sine egne liv , når skal de ansvarlige betale for alt de har bidratt med av tragedier , seksuelle overgrep og tidlig død.
Rapporten gir resultater fra en analyse av barnevernbarnas helse i Norge. Det er benyttet spesialbestilte data fra SSB for perioden 1990-2002. Prosjektets design er longitudinelt. I alt var 99.000 barn og unge i barneverntiltak i løpet av denne perioden. Analysen beskriver varighet av og hovedtdyper av barneverntiltak i løpet av denne perioden. Barneverndata ble bl.a. koblet mot data om uførhet og data om dødsfall og dødsårsaker. Rapporten indikerer at barnevernbarna og foreldrene deres har betydelige helseproblemer. I alt døde 702 barnevernbarn i perioden 1990-2001.
Serietittel
NIBR-rapport 2005:12
Forfattere
Lars B. Kristofersen
Sted
Oslo
Utgiver
Norsk institutt for by- og regionforskning
År
2005
Vedlagt fil
2005-12.pdf
Tidsskrift
NIBR-rapport 2005:12
ISBN
82-7071-564-6
ISSN
1502-9794
Prosjekt
Barnevern i Norge 1990- «2006»:http://www.nibr.no/pub109
Da synes jeg at Haktor Helland må sette seg inn hva som foregår innen barnevernet.