Barnehjemsbarn ble analfabeter fordi de jobbet istedet for å gå på skole. Hjemmet var et barnefengsel, sier tidligere lærer.
To Oslo-gutter som var på Våk skolehjem i Våler i Østfold på 1940- og 50-tallet forteller om rystende forhld på skolen.
I virkeligheten var skolehjemmet et barnefengsel, sier en tidligere lærer på Våk.
Analfabet etter fem års skole
Barnehjemsbarn forble analfabeter fordi de måtte jobbe istedet for å gå på skole. Det hevder to Oslogutter som var på Våk skolehjem i Østfold på 1940 og 50-tallet. En av dem, Finn Helgesen, sier han også ble leid ut til nabogårder i området, som billig arbeidskraft:
– Ikke bare måtte vi jobbe på gårdsbruket på Våk skole, vi ble også leid ut til nabogårdene.
Våk gård ligger i Våler i Østfold. Gården var stor, 800 mål, og besto også av et statlig skolehjem for 40 vanskelige gutter fra hele landet.
Finn Helgesen fra Oslo ble som niåring plassert på Våk i 1943. Her måtte han bo og jobbe i fem år:
– Våronna, skuronna måtte vi jobbe i steden for å gå på skole.
– Kunne du lese og skrive når du gikk ut av Våk skole?
– Nei, jeg kunne noe, men ikke ordentlig. Jeg husker mest gårdsbruket. Alt det kunne jeg utenat.
Fikk falskt vitnemål
Tidligere bystyrerepresentant i Oslo, Jarl Eik, bodde også fem år på Våk skolehjem, men det var nesten ti år senere fram til 1960. Heller ikke han kunne lese og skrive etter endt skole:
– Det var arbeid, arbeid, arbeid. Vi ble brukt på den gården i steden for å ansette flere mennesker så var det vi som gjorde arbeidet.
– Når det gjelder den såkalte undervisningen, så har jeg et bevis, en underskrift og et stempel på et ett-årig framhaldskurs jeg rett og slett aldri har gått.
– Det har vært et mareritt når jeg siden skulle prøve å bli trodd, fordi jeg står med offentlige papirer på skolegang jeg aldri har fått. Jeg kunne jo verken lese eller skrive, jeg hadde jo ikke engang folkeskole! Det var slikt de fant på for å holde oss lengre på den gården og ha mer nytte av oss som arbeidskraft.
– Barnefengsel!
Henning Karlstad var lærer på Våk skolehjem, da skolen skiftet navn til Varna på 1950-tallet.
Senere jobbet han med spesialpedagogikk i undervisningsdepartementet og som underdirektør ved Oslo kretsfengsel. Han beskriver skolehjemmet som et barnefengsel:
– I modne år og etter å ha sett endel måter å behandle mennesker på, så nøler jeg ikke med å kalle Våk et barnefengsel. Det viktigste var å holde orden og system, kunnskapene kom i annen rekke.
Av:
Kjell Vesje / Ruth Lothe
Leave a Reply