Tillitsvalgt for barnevernspedagoger i Akademikerforbundet, Anne Grønsund, synes det skremmende at det ikke er noen formelle krav til kompetanse for å jobbe i barnevernet. Nå håper hun på en lovendring.
Anne Grønsund jobber til daglig med barnevern i Mandal kommune og kjenner godt til de oppgaver og utfordringer som barnevernet står overfor hver dag.
– I prinsippet kan ufaglærte settes til å vurdere en omsorgsovertakelse, sier Grønsund til NRK.
I dag skal Barnevernlovutvalget legge frem sitt forslag ny barnevernslov.
Grønsund håper forslaget inneholder utdanningskrav til barnevernsansatte.
Ønsker bedre rettssikkerhet
Regjeringen mener dagens regelverk er usammenhengende og lite oversiktlig.
I tillegg er det behov for å gjøre barnevernsloven mer tidsriktig.
Målet med gjennomgangen av loven er å bedre rettssikkerheten for barna og skape et mer forståelig lovverk, ifølge regjeringen.
Barnevernlovutvalget har foretatt en teknisk, språklig og strukturell gjennomgang av loven og utvalget leverer sin utredning i dag.
– Det er mer enn 20 år siden loven kom, og samfunnet har endret seg mye siden den gang. Det er viktig å få på plass endringer, sier direktør Ellen Ølness Nadim i Bufetat Region Sør.
Hun sier barn og unges meninger har vært sterkt medvirkende til å utarbeide de nye forslagene, og håper deres interesser blir enda bedre ivaretatt.
Barnevernet har mye makt
Barnevernspedagog Anne Grønsund sier ansatte i barnevernet har mye makt.
Hun mener derfor at det er helt nødvendig at de ansatte har en formell kompetanse for å kunne utføre dette viktige arbeidet til beste for barna.
– Barnevernet forvalter mye makt og barnevernssaker er utrolig kompliserte og det er veldig mange hensyn man skal ta. Å sørge for at man har høy kompetanse nærmest de barna som trenger det mest, er et viktig anliggende, sier hun.
– Så ufaglærte personer kan for eksempel sitte å vurdere en omsorgsovertakelse?
– Ja, i prinsippet kan kommunene velge en slik løsning, sier Grønsund.
Leave a Reply