Slik ble barna sviktet av alle
I årevis ble to barn sviktet av det offentlige. Først da en overgriper selv sendte inn bildebevis, grep Alvdal kommune inn.
ELVERUM (Dagbladet): – Vi kommer ikke fra at det har skjedd ting som ikke burde ha skjedd. Det kunne kanskje vært unngått. Det er min vonde tanke, sa dommer Tom Urdahl i Nord-Østerdal tingrett i går.
Da den hovedtiltalte mora (46) i 1998 flyttet til Alvdal med mann og tre av sine barn, ble kommunen varslet om at dette var en familie med spesielle behov. Først i 2008 ble forholdene barna levde under, avdekket.
I rettsaken har noen av svikene fra det offentlige kommet frem i lyset:
• 2000: Barnevernet mottar bekymringsmelding fra en barnehage. Den yngste sønnen til den overgrepstiltalte mora mister språk, har blåmerker, og hver gang hans far – kvinnens eksmann, skal hente ham, roper han «hjelpe, hjelpe» (Faren er ikke tiltalt i saken red.anm). Saken blir henlagt.
• 2000: Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri (SBU) utreder familien. De kommer med en bekymringsmelding om mors omsorgsevne, og setter diagnoser på barna. Etter et sint brev fra mor tekker de kritikken. Saken blir henlagt.
• 2001: Daværende leder av barnevernet i Alvdal og mors venninne, Karin Westum, mener SBU har vært for «pessimistiske og negative» i sin utredning av familien. Hun engasjerer derfor et privat firma for å få en ny rapport om familien. Firmaet kommer med en konklusjon: de mener det ikke er grunn for barnevernet å gripe inn i hjemmet. Det avslutter familiens sak hos barnevernet.
• 2001: En bekymringsmelding leveres av mors eldste datter. Det innleide firmaet vil snakke med henne for å samle informasjon til sin innstilling. Barnevernet i Gjerdrum, som var ansvarlig for dattera, nekter å la henne forklare seg.
– Familien må kartlegges i Alvdal, ikke basere seg på en 15 år gammel jentes utsagn fra lang tid tilbake, skriver barnevernet i Gjerdrum i et brev.
Jentas bekymring blir ikke tatt med i innstillingen. Den blir heller ikke arkivert hos barnevernet i Alvdal.
• Fra 2001 til 2008 har ikke barnevernet i Alvdal noen befatning med familien. En ansvarsgruppe satt sammen av flere etater i kommunen følger opp familien og sørger for tilrettelegging i barnas hverdag. I samme periode kommer det flere meldinger til blant annet skole og sosialtjeneste. Ingen blir overlevert til barnevernet.
I retten har et tidligere familiemedlem fortalt at hun så en videofilm der moras eksmann banker opp eldstedattera. Dette ble fortalt videre på skolen, men ifølge familiemedlemmet var det ingen som reagerte.
• 2003: Alvdal, Tynset og Tolga barnevern slår seg sammen. Hovedkontoret blir på Tynset. Meldingene om familien blir liggende i arkivene på Alvdal. Barnevernet henter først inn disse opplysningen når politiet går til pågripelser i 2008.
• 2003: Eldstedattera anmelder mor og tidligere stefar for blant annet overgrep. Saken henlegges av Gjerdrum lensmannskontor ett år senere.
• Høst 2003: Mor blir sammen med hovedtiltalt 64-åring. Mors venninne og daværende barnevernsleder Westum, advarer henne mot den nye kjæresten fordi han tidligere er dømt for overgrep mot barn. Mor avfeier det som rykter. Under gårsdagens vitneforklaring sa Westum at hun tror hun fortalte kommunen om dette.
• 2007: Mor finner en film der stefar forgriper seg på hennes yngste datter. Hun forteller dette til Westum, som anbefaler mor å gå til politiet. Westum gjør ingenting med opplysningene.
I retten i går uttalte Westum at hun er flau over at hun ikke anmeldte forholdene.
• 2008: Den tiltalte stefaren sender selv overgrepsbilder til Alvdal kommune. Kommunen iverksetter strakstiltak. 15. oktober samme år blir mor for første gang pågrepet, og barna blir satt under barnevernets omsorg.
• Utover 2008 fortsetter mor å ha samvær med barna fram til hun blir varetektsfengslet.
Vurderer rettslige skritt
Ofrenes bistandsadvokat, Inger Johanne Reistad-Hansen sier til Dagbladet at det er beklagelig at barnevernet ikke reagerte første gang de fikk bekymringsmeldinger:
– Det var da de hadde grunn til å gripe inn. At ingenting skjedde på tidlig tidspunkt er beklagelig. Man kan undre over en del saksbehandling. Av det som har kommet fram kan mye tyde på unnfallenhet, forklarer hun.
Hun vil vurdere sak mot Alvdal kommune hvis rapport fra politi og tilsynet fra Fylkesmannen i Hedmark avdekker kritikkverdige forhold.
– Når alle disse rapportene er ferdige, vil jeg ta stilling til om det gir grunnlag for rettslig skritt overfor Alvdal og Gjerdrum kommune, sier hun.
– Det er veldig beklagelig at Alvdal kommune ikke har gjort alt vi kunne for disse ungene, og det beklager vi på det sterkeste. Vi er åpen for tilsyn fra Fylkesmannen og en gjennomgang av hvordan dette har blitt gjort. Har vi ikke gjort vårt beste vil vi ta konsekvensene av det, sier ordfører i Alvdal kommune, Olov Grøtting.
Group In Hot Springs Joins World Wide Protest Of Barnevernet (Norway’s CPS)video:
http://www.arkansasherald.com/2016/04/group-in-hot-springs-joins-world-wide-protest-of-barnevernet-norways-cpsvideo/