– Store forskjeller
Tone Gunn Stene Kristiansen, er doktorgradsstipendiat i sosiologi og i ferd med å skrive sluttkapittelet i doktorgradsavhandlingen sin. Der har hun sett på likestilling i barnevernsarbeidet.
Hennes funn viser at ulike saksbehandlere og ulikt utfall ikke kan avfeies. Det er store forskjeller i hvordan en saksbehandler vurderer en families omsorgsferdigheter.
– Når barnevernet gjør seg oppfatninger om norsk normalitet og norske standarder, så gjør de ikke det på en entydig måte, forteller Kristiansen om sine funn.
Kort oppsummert viser Kristiansens forskning at barnevernet opptrer forskjellig, selv om regler og alt annet virker standariserende.
– Noen saksbehandlere vil være veldig opptatt av å markere de norske verdiene alle er enige om, mens andre kanskje er mer praktisk innrettet og ser mer på leggerutiner, kosthold og hygiene, sier hun.
– Eller sagt med andre ord: Standardene som barnevernet legger til grunn for det normale norske familielivet blir av og til lagt mye vekt på, mens andre ganger blir det ikke lagt vekt på i det hele tatt.
Forskningsresultatene har Kristiansen kommet frem til gjennom intervjuer med 15 barnevernsansatte.
– Risikerer å tråkke på andre
Kristiansen mener barnevernet bør reflektere mer over hvilke normsett de jobber ut fra, slik at de unngår å gjøre feilvurderinger i møte med familier som lever annerledes.
– Norske standarder for normalitet og avvik blir ofte tatt for gitt, og vi legger det til grunn som noe helt selvfølgelig. Når barnevernet da møter noen som avviker fra normene så risikerer de, fordi de ikke tenker over sine egne holdninger, at familier blir presset inn i spesielle standarder.
– Oppsummeringen er at det er uheldig at denne norskheten tas for gitt. Hvis man tar sine egne holdninger som en selvfølge vil faren for å tråkke på andre bli større.
Leave a Reply