Trygge i fosterhjem? Bufetat med bløff-propaganda

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Bufetat skryter på sine nettsider at barn i fosterhjem er trygge. De henviser til at 8 av 10 barn og unge i fosterhjem har det bra der de bor, er trygge og har tillit til fosterforeldrene sine. Det viser en brukerundersøkelse blant barn og unge i statlige og private barneverntiltak.

«Undersøkelsen gir verdifull informasjon om barn og unges hverdag, og er viktig for arbeidet med å videreutvikle kvaliteten i barnevernet», sier de.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har for tredje gang gjennomført en brukerundersøkelse blant barn og unge som bor i statlige og private institusjoner og fosterhjem.  I undersøkelsen har de svart på spørsmål om hvordan de har det der de er nå; om trivsel, trygghet, tillit og om medvirkning og skolegang.

«Resultatene fra brukerundersøkelsen er ærlige, tydelige og viktige for å heve kvaliteten i barnevernet», sier de. «Det er viktig å spørre barna slik at tjenestene kan bli bedre». Hvordan de opplever tilbudet sitt er avgjørende for å vite hva som er det beste for barna, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Kanskje de heller burde fokusere på hvorfor så få som 59% av barna valgte å delta på undersøkelsen? Hvorfor valgte 41% av barna å ikke være med? Kanskje de ikke var fornøyde? Kanskje de, etter mange år med undertrykkelse, visste at de ville bli straffet om de fortalte sannheten? Hvor mange av barna totalt har blitt fysisk, psykisk eller seksuelt mishandlet mens de har vært i fosterhjem? Statistikker og forskning forteller oss at det ikke er trygt for barna i fosterhjem. Hvorfor nevner ikke Bufetat dette? Jeg tror vi kan fastslå at Bufetats fremstilling er en falsk og ensidig fremstilling av barnas situasjon i fosterhjem, og at hensikten er å villede norges befolkning til å tro at alt er vel og bra. De vet selv sannheten, men velger å skjule den. Er det rart at vi ikke har tiltro til dette systemet?

De skriver videre:

I undersøkelsen svarer 8 av 10 barn og unge i fosterhjem at de har det bra der de er nå. De føler seg trygge og opplever at de har tillit til sine fosterforeldre. Samtidig viser resultatene at dette ikke gjelder alle, og at fosterbarna opplever trygghet og tillit i større grad enn barn og unge i institusjon. Av de som bor på institusjon svarer 6 av 10 at de føler seg trygge og har tillit til de voksne.

– Fosterhjem har en omsorgsramme som er mer lik en ordinær familiesituasjon. Omsorgspersonene er de samme hele tiden, noe som skaper kontinuitet og forutsigbarhet. På institusjon er ungdommene en del av en større gruppe og med flere voksenpersoner å forholde seg til. Dette kan være med å påvirke hvordan de har det, sier Trommald.

Brukerundersøkelsen følges opp ved alle enheter, hvor resultatene skal diskuteres med ungdommene som er der i dag. Det skal også lages konkrete planer for hvordan de enkelte områdene følges opp lokalt. I tillegg arbeides det med å bedre kvaliteten i alle deler av barnevernets tiltaksapparat, blant annet gjennom spesialisering av institusjonene, faglig standardisering og kompetanseløft hos ansatte.

Skole en viktig del av livet. 91 prosent av de som har svart på undersøkelsen, benytter seg av et fast dagtilbud, og flertallet er skoleelever. Barn og unge selv sier at skole og opplæring er viktig for dem. 80 prosent sier at de trives og de fleste opplever at de får hjelp med leksene når de trenger det. Samtidig sier en del barn og unge at de ikke får tilstrekkelig oppfølging når det kommer til skole og opplæring.

– Vi vet at skole og utdanning er en av de viktigste enkeltfaktorene for å lykkes senere i livet. Derfor intensiveres arbeidet for å bedre skoleresultatene og utdanningssituasjonen til barn i barnevernet, sier Trommald. Skolen representerer normalitet og tilhørighet, noe som er spesielt viktig for barn i barnevernet.

Bufdir har planlagt og igangsatt flere oppfølgingstiltak og aktiviteter for å sikre oppfølging av barn og unges skole- og opplæringstilbud. I tillegg er det utarbeidet en skoleveileder som presiserer hvilket ansvar ansatte ved barnevernsinstitusjoner og fosterforeldre har for barnas skolegang. Skoleveilederen følges opp ved alle institusjoner og skal sendes ut til alle fosterhjem.

Sikre barnas medvirkning. Resultatene viser at selv om flertallet av barna er fornøyde og føler seg trygge, er arbeidet med kvalitetsutvikling ikke i mål.  I tillegg til å fortsette innsatsen for å finne tiltak som i størst mulig grad fremmer barn og unges trygghet og trivsel, vil arbeidet med brukermedvirkning intensiveres. Her er brukerundersøkelsen en viktig kunnskapskilde.

– De aller fleste barn i Norge vokser opp i trygge omgivelser med gode omsorgspersoner rundt seg. Når barna ikke kan bo hjemme hos sine foreldre er det barnevernets ansvar at de skal føle seg trygge, at de skal ha tillit til de voksne, får nødvendig oppfølging på skole og at de blir hørt. Med endringene i barnevernloven, har Bufdir fått et tydelig mandat til ytterligere å styrke barns rett til medvirkning. Dette er derfor et viktig innsatsområde for oss fremover, avslutter Mari Trommald.

Fakta om brukerundersøkelsen:

  • Brukerundersøkelsen er gjennomført av Rambøll Management Consulting på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
  • Målgruppen for undersøkelsen er barn og unge 9 år og eldre som bor i statlige og private barneverninstitusjoner, statlige familie- og beredskapshjem og i private fosterhjem. Totalt besvarte 1163 barn og unge på undersøkelsen, som gir en svarprosent på 59 prosent.

Brukerundersøkelse – Barn i statlige og private barneverntiltak (PDF)

 

Publisert: 20. mars 2014

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

2 Kommentarer

  1. Hå hå hå jeg kunne ha sagt masse negativt om min fostermor åssen hun oppdro meg og min søster, i dag har ikke min søster respekt for henne og blir bare provosert av å høre om henne , hun sa til meg at hun var ferdig med hu. Men det var ikke alle dager som var ille, men vi måtre holde ut i 13 til 14 år med spesiell oppdragelse, ihvertfall ikke som alle andres oppdragelse.

    Men hun er hyggeligere nå enn da vi bodde hos dem:), nå er hun ei koselig dame, og hun ville aldri ha ringt bv å ødelagt for meg og min søster. At min mann og jeg havnet oppi bv helvette i fjor var helsestasjonen og helsesøstera på skolen til min sønn som kontaktet, men de trodde vel på bv som alle oss andre gjør og gjorde.

    For de sa det var ikke slik de hadde tenkt at det skulle bli, tror helsesøsterne ikke vet åssen bv behandler famillier, noen gjør vel det, men tror lærere og barnehage personel burde være med i fylkesnemda og advokaten bør ha med seg egen løgn detektor der bv må tilstå løgn.

    Solveig Theresa Hansen Berg

  2. HALLO !!! De sier jo selv at dette er ett bestillt og betalt propagandamateriell !!! Dette er bare enda ett eksempel på hvor arrogante de er, og hva de mener det norske folk må godta ! Merk dere, dette er bare begynnelsen, denne industrien vil nå uante høyder, mange korrupte og folk uten samvittighet vil bli rike, mens familier og barn lider de grusomste kvaler.

    Arne Natee Alme

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*