LB-2014-109826 |
Instans | Borgarting lagmannsrett – Dom |
Dato | 2015-07-03 |
Publisert | LB-2014-109826 |
Stikkord | Familierett. Foreldreansvar. Samværsrett. Barneloven § 43, § 48, § 31. |
Sammendrag | Det ble ikke fastsatt samvær mellom to barn på hhv 9 og 4 år, som bodde på sperret adresse, strengt fortrolig – kode 6. Omsorgsforelderen fikk foreldreansvaret alene. Det ble understreket at vurderingen skal skje ut fra situasjonen i dag, ikke på bakgrunn av usikre vurderinger av utviklingen framover. Betydningen av sperret adresse drøftet. Henvisninger: Barnelova (1981) §31, §43, §48 |
Saksgang | Oslo tingrett TOSLO-2013-158919 – Borgarting lagmannsrett LB-2014-109826 (14-109826ASD-BORG/01). Om rettskraft |
Parter | A [far] (advokat Nora Hallén) mot B [mor] (advokat Anita Holm Larsen). |
Forfatter | Lagdommer Ingvild Mestad, lagdommer Kristin Robberstad, tingrettsdommer Nils Ole Bay. |
Henvisninger i teksten | Grunnlova (1814) §104 | Barnelova (1981) §34, §42 | Menneskerettsloven (1999) BKN A3, BKN A9, EMKN A8 |Tvisteloven (2005) §20-2 |
Saken gjelder samvær og foreldreansvar for to barn på 9 ½ og 4 ½ år. Partene er enige om at barna fortsatt skal bo fast hos sin mor, som bor på sperret adresse.
Partene er i hovedtrekk enig i saksfremstillingen innledningsvis i tingrettens dom. Der står følgende:
Partene er opprinnelig fra Iran. A (heretter også omtalt som «far») vokste opp hos en onkel og hans familie i Iran. Han har fem års skolegang, og var deretter soldat i fjellene mellom Iran og Irak fra han var 13 til han var 17 år. A kom til Norge som flyktning i 1991. Han giftet seg i 2003 med sin kusine, B (heretter også omtalt som «mor»). B kom til Norge på familiegjenforening i 2004. De har sammen barna C, født 0.0.2005, og D, født 0.0.2010. C omtales i enkelte dokumenter som C.
Første gang barnevernet hadde med familien å gjøre var i 2006. Barnevernet fikk da en bekymringsmelding fra en helsestasjon vedrørende familien, herunder begge foreldrenes psykiske helse. Barnevernet iverksatte undersøkelse i mars samme år. Det har etter dette vært gjennomført flere undersøkelser etter flere bekymringsmeldinger, også fra naboer av familien samt fra politiet. Bekymringene har primært vært knyttet til krangling og bråk mellom foreldrene, herunder at far har knust ruter i hjemmet. Det har også vært bekymring knyttet til fars bruk av rusmidler. Barnevernet har forsøkt å veilede foreldrene.
Foreldrene er separert ved Fylkesmannens bevilling av 23. juni 2011. De er ikke formelt skilt.
Etter at foreldrene flyttet fra hverandre har far ved flere anledninger oppsøkt mor og barna på deres bopel, blant annet den 14. mai 2012. Da han ikke slapp inn denne dagen knuste han ruter i huset. Dette gjentok seg dagen etter. Hendelsene førte til at mor og barna 16. mai 2012 ble flyttet til beskyttet adresse i barneverntjenestens kriseleilighet. Etter dette har mor og barna bodd på sperret adresse, kode 6. De bodde fortsatt på sperret adresse pr tidspunkt for hovedforhandlingen.
Far er domfelt en rekke ganger, hvorav fem ganger i perioden 2005 til 2013. Disse domfellelsene gjelder i det vesentlige trusler, skadeverk, brudd på besøksforbud og narkotikabefatning. Han er blant annet domfelt for drapstrusler mot ansatte i barnevernstjenesten og skadeverk hos B og brudd på besøksforbud mot henne. Den siste dommen er fra juni 2013. Han ble da domfelt for, i fengselet, å ha fremsatt trusler om å drepe barnehagebarn i bydel X. Han skal sone straffen på 30 dager fengsel like etter hovedforhandling i herværende sak.
Far har i løpet av 2012/2013 vært ilagt besøksforbud både mot mor og mot X barnevernstjeneste.
Barnevernet avsluttet sine tiltak i februar 2013. De har etter dette ikke hatt oppfølging av familien.
Far er arbeidsledig. Han har siden desember 2013 vært engasjert gjennom Bydelsrusken, X bydel. Han har også utført arbeid relatert til Årvoll gård, som er samlokalisert med Bydelsrusken. Han utfører arbeid her daglig. Arbeidet er ikke lønnet.
A har ikke hatt samvær med barna siden 2012, da det ble gjennomført noen få samvær med tilsyn.
Ved stevning 24. september 2013 satte A fram krav om samvær med barna. B utvidet saken med krav om at hun skal ha foreldreansvaret alene.
Under saksforberedelsen innhentet tingretten dokumenter fra barnevernet og opplysninger om tidligere straffedommer mot A. Etter å ha holdt hovedforhandling, avsa Oslo tingrett 7. mai 2014 dom med slik slutning:
1. | B frifinnes i kravet om samvær |
2. | B skal alene ha foreldreansvaret for C f. 0.0.2005, og D f. 0.0.2010. |
3. | A betaler 61 518 – sekstientusenfemhundreogatten – kroner i saksomkostninger til det offentlige innen 2 – to – uker fra forkynning av dommen. |
A har i rett tid anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Ankeforhandlingen startet 20. januar 2015 i Borgarting lagmannsretts hus, men ble utsatt etter beslutning fra lagmannsretten. Lagmannsretten ønsket politiets vurdering av om det fortsatt var grunnlag for vedtaket for B og de to barna om skjermet adresse, strengt fortrolig – kode 6, som gir det høyeste beskyttelsesnivået.
Politiet sendte 29. mai 2015 en uttalelse til lagmannsretten «angående tildelt sperret adresse, kode 6». I uttalelsen er det redegjort for at adressesperren er gitt etter en vurdering av informasjon som politiet har innhentet og politiets kjennskap til partene. Konklusjonen er at B har behov for dette beskyttelsestiltaket «grunnet egen sikkerhet og livskvalitet». I uttalelsen er det redegjort for tre nye anmeldelser mot A, som alle er henlagt:
1. | Anmeldelse av 7. februar 2014 Saken gjaldt fremsatte drapstrusler mot en kvinne over en periode på ett år. Saken omfattet også opprettelse av falsk Facebook profil hvor det var lagt ut pornografisk innhold. Det ble ilagt besøksforbud i perioden 28.2.14 – 28.8.14. Saken ble henlagt etter bevisets stilling 18.9.2014. |
2. | Anmeldelse av 6.10.2014 Saken kodet som «skremmende/plagsom/hensynsløs adferd» mot en kvinnelig beboer på en institusjon. Til tross for at denne personen gav uttrykk for å få være i fred, kontaktet trusselutøver vedkommende flere ganger med en plagsom adferd. Saken ble henlagt grunnet manglende påtalebegjæring 16.10.2014. |
3. | Anmeldelse av 23.2.2015 for trusler, bl.a. drapstrusler mot en kvinne samt personer i hennes nærmeste familie Det ble ilagt besøksforbud i saken som er forkynt. Forbudet gjelder fra 25.2.2015 til 25.6.2015. Straffesaken ble henlagt den 3.3.2015 grunnet manglende saksbehandlingskapasitet. |
Slik lagmannsretten har oppfattet As forklaring, er det hans søster som er kvinnen i anmeldelsene omtalt i punkt 1 og 3. Anmeldelsen i punkt 2 gjelder en tidligere kjæreste, som etter sommeren 2014 skal ha falt tilbake til rusmisbruk og som han ikke ønsker å ha kontakt med. Han har heller ingen kontakt med søsteren eller øvrig familie, ut over sin mor.
Politiet har ikke sett grunn til å endre vedtaket om strengt fortrolig adresse, som i første omgang varer til 25. april 2016.
Ankeforhandlingen er holdt 25. og 26. juni 2015 i lagmannsrettens hus i Oslo. A møtte sammen med sin prosessfullmektig og ga forklaring. B deltok via videolink fra lokal tingrett og ga forklaring. Hennes prosessfullmektig møtte i lagmannsrettens hus. Det ble avhørt to vitner, og den rettsoppnevnte sakkyndige ga forklaring. Om bevisføringen for øvrig vises til rettsboken.
For nærmere detaljer vedrørende saksforholdet vises til tingrettens dom og lagmannsrettens bemerkninger nedenfor.
Den ankende part, A, har i hovedtrekk anført:
Foreldreansvar for egne barn er en grunnleggende foreldrerettighet. Det erkjennes at det faktum at B bor på sperret adresse må få betydning i spørsmålet om begge foreldrene skal ha del i foredreansvaret. Lagmannsretten kan imidlertid ikke basere avgjørelsen på at B vil bo på sperret adresse etter april 2016. A ønsker å samarbeide med barnas mor. Barna skal fortsatt bo fast hos henne, og han har tillit til at hun er en god omsorgsperson for dem. Han har ingen interesse av å ha kontakt med barnas mor ut over det som er nødvendig av hensyn til barna, og han har ikke gjort noe forsøk på å oppsøke henne etter at hun flyttet på sperret adresse. Praktiske utfordringer må kunne la seg løse. A ønsker først og fremst medbestemmelse i spørsmålet om barna skal flytte utenlands.
Samvær er den viktigste delen av tvisten. Han og barna har en gjensidig rett til å se hverandre, jf. barneloven § 34. Denne retten er beskyttet og understreket i Grunnloven § 104, Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 8 og FNs barnekonvensjon artikkel 3. A hadde god kontakt med sønnen fram til gutten var 6 år gammel. Det vil være verdifullt for datteren å bli kjent med sin far.
Selv om A har god samværskompetanse, vil det være nyttig med tilsyn siden det er så lenge siden sist det var samvær. Han ønsker veiledning om hvordan han bør gå fram, særlig overfor datteren som ikke husker ham lenger.
A erkjenner at han tidligere ikke oppførte seg bra overfor B, og at dette også var uheldig for barna. Han har imidlertid aldri utøvd vold mot B eller barna. Det er lenge siden han sluttet å spille på spilleautomater, og bortsett fra noen helt få «sprekker» har han sluttet å ruse seg. Han har vært i arbeid i regi av Bydelsrusken i Bydel X siden desember 2013, og får gode skussmål derfra. Han har også fått gode tilbakemeldinger fra utleier av to boliger han har hatt siden samlivsbruddet. Han har opprettholdt kontakten med fastlegen, som han går til jevnlige støttesamtaler hos. Han har forsøkt å få psykologbehandling og behandling ved Alternativ til vold, men er blitt avvist, formentlig fordi han ikke har tilstrekkelig behov for slik behandling. Det foreligger ikke nye straffbare forhold. De tre anmeldelsene politiet har nevnt i skrivet 29. mai 2015 er det ikke noe hold i. Når han ikke protesterte mot de to besøksforbudene han er ilagt, er det fordi han uansett ikke har kontakt med søsteren. A bør gis en mulighet til å vise at han nå er til å stole på.
Det må legges vekt på at sønnen over tid har gitt uttrykk for at han ønsker å treffe sin far, og at han ved samvær kan få en forklaring på vonde opplevelser mens foreldrene fortsatt bodde sammen. Datteren bør få et visst kjennskap til sin far. Dette veier opp for belastningene ved at barna ikke må gi opplysninger som kan røpe hvor de bor.
Saken har paralleller til LB-2008-132074, der det ble gitt begrenset samvær med tilsyn.
A la ned slik påstand:
1. | A gis del i foreldreansvaret til C og D. |
2. | A gis rett til samvær med C og D etter rettens skjønn. |
3. | A/det offentlige tilkjennes sakskostnader for tingretten og lagmannsretten. |
Ankemotparten, B, har i hovedtrekk anført:
Det anføres at både resultatet og begrunnelsen i tingrettens dom er riktig.
Som et klart utgangspunkt gir barneloven, Grunnloven, Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og FN’s barnekonvensjon foreldre rett til samvær med sine barn. Samvær skal imidlertid ikke gis når det ikke er best for barna, jf. barneloven § 48. Forholdene i hjemmet før samlivsbruddet var lite heldige for barna, og gutten har fortsatt noen dårlige minner om faren. Barna trenger fortsatt beskyttelse, og B trenger ro.
Det må legges til grunn at gutten har en utrygg tilknytning til sin far, dels på grunn av konfliktene og ruteknusingen han har vært vitne til og dels fordi faren var lite til stede i det daglige mens foreldrene fortsatt bodde sammen. Jenta har ikke sett faren siden hun var ca. 1 ½ år gammel.
Selv om det er skjedd mye positivt i As liv siden 2013, er det fortsatt flere risikofaktorer. Han har brukt amfetamin senest i mars 2015. Han har fortsatt psykiske problemer, men får ikke den behandlingen han burde få. De registrerte anmeldelsene tyder på at han ikke har sluttet å oppføre seg uakseptabelt overfor personer han har en relasjon til. Bs mor, som også er As tante, advarte sin datter mot A rundt etter at tingretten behandlet foreldretvisten. Det vil ikke være til barnas beste om det settes i gang samvær nå. Samvær må vente til barna er blitt så store at de har utviklet kritisk sans og selv kan vurdere opplevelser og det de hører. Det eldste barnet er ambivalent, hans ønske om å treffe sin far kan ikke få avgjørende vekt. Det yngste barnet er for lite til å kunne danne seg en mening.
Det må legges vekt på at barna lever og fortsatt skal leve på sperret adresse. B har ingen tillit til at Bahrmandi vil la henne være i fred hvis han finner ut hvor hun bor. Politiet har gjort en grundig og oppdatert vurdering av behovet for sperret adresse. Hovedregelen er at det ikke skal være samvær når bostedsforelderen bor på sperret adresse, se Innst. 374 L (2012-2013), avgitt i forbindelse med endring av barneloven. Som den rettsoppnevnt sakkyndige ga uttrykk for i retten, vil det være belastende for barna å måtte ha hemmeligheter for sin far under samvær.
Familien – mor og de to barna – er fortsatt skjør. Det er avgjørende at barna ikke fornemmer at deres mor, som er deres eneste trygghetsperson, er redd. Alt i alt vil ikke fordeler med et samvær veie opp for ulempene.
Partene kan ikke ha felles foreldreansvar for barna slik situasjonen er nå. Felles foreldreansvar forutsetter et visst minimum av samarbeid. Partene i denne saken skal imidlertid overhodet ikke ha kontakt. Felles foreldreansvar vil gi økt risiko for at den sperrede adressen blir røpet. Flytting til utlandet er overhodet ikke noe tema. B er norsk statsborger, hun har familie i Norge og vil som skilt for andre gang ikke bli tatt godt imot hvis hun skulle flytte tilbake til sitt opprinnelige hjemland.
B la ned slik påstand:
1. | Anken forkastes. |
2. | B/det offentlige tilkjennes sakens omkostninger for lagmannsretten. |
[Lagmannsrettens bemerkninger]
Lagmannsretten er kommet til at anken må forkastes, og bemerker:
Samvær mellom A og de to barna
Barneloven § 42 første ledd fastsetter som en klar hovedregel at barn har rett til samvær med begge foreldre, selv om foreldrene bor hver for seg. FNs barnekonvensjon pålegger statene en plikt til å respektere den rett et barn som er adskilt fra en av foreldrene har til å opprettholde personlige forbindelser og direkte kontakt med begge foreldrene regelmessig, med mindre dette er i strid med barnets beste, jf.barnekonvensjonen artikkel 9 nr. 3. Det samme følger av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 8, om retten til familieliv.
Etter barneloven § 48 skal en avgjørelse om samvær først og fremst rette seg etter det som er best for barnet. Hvis samvær ikke er til det beste for barnet, skal retten fastsette at det ikke skal være samvær, jf. barneloven § 43 første ledd tredje punktum. Denne regelen er absolutt, og kom inn i loven ved lov 7. april 2006 nr. 6. Det skal ganske tungtveiende grunner til for å nekte samvær mellom en forelder og et barn, se Rt-2013-1329 avsnitt 36 flg. og Innst. 374 L (2012-2013) side 5. I forarbeidene til lovendringen i 2006 står det blant annet følgende, se Ot.prp.nr.103 (2004-2005) side 54:
Bestemmelsen tydeliggjør at det ikke skal tilkjennes samvær dersom dette ikke er til barnets beste. Det er et grunnleggende utgangspunkt at barnet skal kunne opprettholde kontakt med begge sine foreldre selv om de lever hver for seg. Det er ikke ment å endre på dette utgangspunktet. Tilføyelsen innebærer imidlertid en presisering av at det er en forutsetning for samvær at dette må anses å være til barnets beste, og tar særlig sikte på situasjoner hvor barnet har vært utsatt for, eller det er fare for at barnet vil bli utsatt for, overgrep. Med overgrep forstås psykisk eller fysisk vold eller seksuelle overgrep. Overgrep omfatter også det å være vitne til vold, som kan ha påført barnet skader og medført at barnet er redd for samværsforelderen. Dette er nærmere omtalt i kap. 5.1.
Ved vurderingen av om det skal være samvær, kan blant annet følgende momenter få betydning: foreldrenes atferd innbyrdes og overfor barnet, graden av voldeligheten, alvoret av virkningene for barnet og den som har barnet fast boende hos seg, den voldeliges evne til å erkjenne atferden og behovet for endringer, samt villigheten til reelt å anstrenge seg for å gjøre noe med det. Det vil også være et relevant moment om den som har barnet boende fast hos seg har fått alvorlige psykologiske eller følelsesmessige skader som følge av volden, slik at både denne og barnet trenger tid til å komme seg over traumet. Dersom den som har barnet boende fast hos seg har utviklet angst i forhold til den som ønsker samvær i en slik grad at et eventuelt samvær går ut over evnen til å fungere som omsorgsperson for barnet, kan dette også få betydning.
Det må videre tas hensyn til at et samlivsbrudd ikke alltid medfører at volden mellom partene opphører, jf. omtale under kap. 5.1. I de tilfeller den som har barnet boende fast hos seg bor på sperret adresse, må det tas hensyn til at et eventuelt samvær gjennomgående må antas å medføre at beskyttelsestiltaket mister sin virkning. Dette kan tilsi at samvær nektes helt. Avgjørelsen vil blant annet kunne avhenge av det trusselbildet som foreligger, samt om det er vedkommende som ønsker samvær som utgjør trusselen eller en tredjeperson. ..
Dette er lagt til grunn i en rekke avgjørelser fra Høyesterett, se blant annet Rt-2010-216 avsnitt 32-34 med videre henvisninger.
I forbindelse med en lovendring som trådte i kraft 1. januar 2014 (lov av 21. juni 2014 nr. 62) er det i forarbeidene (Innst. 374 L (2012-2013)side 2) uttalt at:
… departementets forslag og merknader i proposisjonen samlet sett vil bidra til å senke terskelen for når domstolen skal/bør fastsette at det ikke skal være samvær, … . Departementet forutsetter at domstolen i større grad skal avgjøre samværssaker ut fra forholdene her-og-nå, … .
I samme innstilling side 5 uttales følgende om betydningen av at bostedsforelderen lever på sperret adresse:
Departementet tydeliggjør med dette at det i tilfeller der en forelder har utsatt bostedsforelderen og/eller barnet for slike trusler at det er iverksatt beskyttelsestiltak, ikke bør fastsettes samvær.
Etter lagmannsrettens syn er det ikke risiko for at A vil utsette barna for vold eller lignende under samvær. Han har tilstrekkelig samværskompetanse til å ha et begrenset samvær, i hvert fall med tilsyn. Det er like fullt flere forhold som gjør at samvær mellom A og barna ikke vil være til barnas beste nå.
Tingretten har gjort grundig rede for As uakseptable atferd i hjemmet siden før barna ble født og fram til Doseh og barna den 16. mai 2012 flyttet til beskyttet, senere sperret, adresse. Lagmannsretten legger som tingretten til grunn at A ikke har utøvd vold mot B eller barna, men at han har knust gjenstander og vinduer i hjemmet og oppført seg skremmende mens barna har vært til stede i leiligheten. Siden mars 2006, da det eldste barnet var under ett år gammelt, har barnevernet gjennomført flere undersøkelser i familien. Bekymringsmeldingene til barnevernet kom fra helsestasjonen, naboer og politiet, og har primært vært knyttet til krangling og bråk mellom foreldrene. Det har vært gjennomført familieveiledning i to omganger. Siste gang, våren 2012, var målsettingen å oppnå at B «skjermer barna fra far og ser nødvendigheten i det», slik det fremgår av sluttrapport 8. februar 2013. Lagmannsretten legger, på samme måte som tingretten, til grunn at B har vært redd for A og at barna – i hvert fall det eldste barnet – har merket at hun har vært redd. Det eldste barnet har også selv vært skremt av As atferd. Lagmannsretten er enig med tingretten i at denne oppførselen fra far i hjemmet innebærer et overgrep mot barna.
Tingretten har redegjort for, og partene har ikke bestridt, at det eldste barnet hadde behov for særskilt oppfølgning før B flyttet til sperret adresse. Tingretten skriver følgende om dette:
Det fremgår av sakens dokumenter at C har hatt behov for særskilt oppfølging. Det vises blant annet til spesialpedagogisk plan fra X bydel fra mars 2011. Der fremgår det at han har vansker med sosioemosjonell fungering og konsentrasjon/oppmerksomhet. Retten vurderer det som mest sannsynlig at det har sammenheng med utrygghet som C har opplevd knyttet til fars oppførsel i hjemmet. Det støttes blant annet av at C nå – etter at han, mor og søster ikke lenger har kontakt med far – klarer seg greit på skolen og ikke er underlagt særskilt oppfølging.
Situasjonen i dag er at gutten fortsatt ikke har behov for særskilt oppfølgning. Han klarer seg greit på skolen, har venner og er aktiv i idrett. Etter at B har etablert seg på nytt på sperret adresse har barnevernet ikke sett behov for undersøkelser eller tiltak. Den rettsoppnevnte sakkyndige observerte ikke noe i forbindelse med sin samtale 15. desember 2014 med det eldste barnet som gir grunnlag for bekymring.
A har ikke bestridt at han har oppført seg uakseptabelt, men mener at dette i hovedsak skyldes rus, arbeidsløshet og at han ble presset av familien til å gifte seg. Han mener at han er kommet over i en annen livssituasjon hvor det ikke lenger er risiko for at han vil oppføre seg slik at han ikke kan ha samvær. Han har i retten gitt uttrykk for at han ikke vil motsette seg skilsmisse, verken i henhold til norsk rett eller etter iransk rett/skikk.
A har siden desember 2013 vært i ulønnet arbeidstrening hos Bydelsrusken i Bydel X. Derfra får han gode skussmål, og det har ikke vært episoder med trusler, skadeverk eller frammøte i ruspåvirket tilstand. As fungerende fastlege har i sin forklaring for lagmannsretten forklart at A i perioder har levert urinprøve med sikte på rustesting. Med to unntak, ett i 2013 og ett i 2014, har han levert «rene» urinprøver. Lagmannsretten legger på denne bakgrunn til grunn at A – med unntak for noen få «sprekker» – har klart å slutte å bruke amfetamin. Han har også fått en langt større stabilitet i hverdagen ved at han over tid har vært i arbeid 2-4 ganger i uken med sikte på å få tilstrekkelig arbeidstrening for ordinært lønnet arbeid.
Etter lagmannsrettens vurdering er det imidlertid flere forhold som gir grunn til bekymring for om endringen er tilstrekkelig stabil. De siste månedene har frammøtet til arbeidet vært mindre stabilt, og har noen uker vært helt nede i én gang i uken. A hadde en sprekk i mars 2015. Han har de siste månedene gått noe sjeldnere til støttesamtaler hos fastlegen. Lagmannsretten ser det også som bekymringsfullt at han er kommet i konflikt med sin søster og en tidligere kjæreste i en slik grad at han ble anmeldt og ilagt besøksforbud i to omganger overfor søsteren. Anmeldelsene er henlagt og det er uklart for lagmannsretten hva som faktisk har skjedd. A har forklart at uoverensstemmelsen med søsteren gjaldt penger, og at dette løste seg. Han har ikke, og ønsker heller ikke, kontakt med andre i familien enn moren, til tross for at flere søsken og faren bor i Norge og Sverige. Uansett viser anmeldelsene og ileggelsene av besøksforbud etter lagmannsrettens vurdering at A fortsatt kan reagere altfor sterkt hvis han opplever seg respektløst behandlet. Dette inntrykket forsterkes av forklaringen til vitnet Oma fra Bydelsrusken. Han forklarte at han tidligere har hatt samtaler med A om at han må tøyle sinnet i slike situasjoner, selv om Oma i den senere tid ikke hadde observert dette som noe problem.
Barnets mening om samvær skal tillegges vekt, se barneloven § 31. Hvor stor vekt barnets mening skal tillegges vil variere med barnet alder og modenhet. Lagmannsretten har oppnevnt sakkyndig som har hatt en samtale med det eldste barnet, som nå er 9 ½ år gammelt. De snakket sammen hjemme hos B, på tomannshånd inne på guttens rom. Gutten fortalte både om hyggelige minner og om at faren noen ganger var skummel. Han sa at «… jeg tror det er litt bra å møte ham. Kanskje én gang eller flere ganger … ». I sin vurdering av samtalen har det sakkyndige skrevet følgende:
C var velvillig til å snakke med undertegnede og ga adekvate svar på spørsmål. Vurdert ut fra måten han snakket på og svarene han ga virket han ikke påvirket av moren. Undertegnede fikk inntrykk av at C fungerte aldersadekvat. Han var noe urolig motorisk når samtalen omhandlet faren og snakket mer åpent og på eget initiativ når han fortalte om sine leker og kontakten med vennene. Undertegnede fikk inntrykk av at C hadde både gode og dårlige minner om faren, at han hadde lyst til å møte ham men visste ikke helt på hvilke betingelser.
Det yngste barnet har ikke noe minne om faren og er for lite til å kunne ha synspunkter vedrørende samvær.
Lagmannsretten tar utgangspunkt i at barna skal bo fast hos sin mor, og at det er til barnas beste at deres omsorgssituasjon hos moren fortsatt er god og stabil. Lagmannsretten er ikke i tvil om at B fortsatt er redd for A. Politiet har gjort en fornyet vurdering av om det er behov for at hun bor på sperret adresse slik at A ikke skal kunne vite hvor hun og barna bor. Det er ikke kommet fram opplysninger som taler for at politiets vedtak ikke er saklig og tilstrekkelig fundert.
Dersom det skal gjennomføres samvær må det realistisk sett legges til grunn at barna før eller siden vil gi opplysninger som kan røpe hvor de er bosatt. Dette kan være navnet på skolen eller barnehagen, navnet på idrettslag sønnen er tilknyttet, fullt navn på venner, gateadresse, hvor langt fra møtestedet de bor osv. Som den rettsoppnevnte sakkyndige opplyste, tilsier alminnelig erfaring at det er en belastning for barn å måtte holde noe hemmelig. Det vil derfor være belastende for barna om de skal måtte tenke på at de ikke må forsnakke seg under samvær med faren. Lagmannsretten mener videre at det er grunn til regne med at B vil bli sterkt preget av det dersom A får vite hvor hun bor, og at barna vil merke dette. Selv om barna nå har en god omsorgssituasjon hos sin mor, tilsier forhistorien helt fra det eldste barnet ble født at situasjonen ikke er robust.
Som nevnt foran, vil den klare hovedregelen være at det ikke skal være samvær når omsorgsforelderen bor på sperret adresse på grunn av den andre forelderens forhold, slik som i denne saken.
Etter en samlet vurdering er lagmannsretten kommet til at ulempene ved samvær klart overstiger fordelene slik situasjonen er i dag. Lagmannsretten har vurdert om tilsyn vil veie tilstrekkelig opp for ulempene ved samvær, men har kommet til at tilsyn ikke vil være tilstrekkelig slik denne saken ligger an.
Spørsmålet om felles foreldreansvar
Lagmannsretten tar utgangspunkt i at barna skal bo fast hos sin mor, og at det er til barnas beste at foreldreansvaret organiseres slik at deres omsorgssituasjon hos moren fortsatt er god og stabil.
Foreldre som har vært gift har felles forelderansvar også etter de har flyttet fra hverandre, med mindre særlige grunner tilsier at den ene av foreldrene bør ha foreldreansvaret alene. En mor eller far vil ikke få foreldreansvaret alene bare fordi vedkommende motsetter seg felles foreldreansvar. Avgjørelsen må treffes ved en konkret vurdering hvor det enkelte barns interesser og behov står i fokus, jf. Rt-2003-35 avsnitt 33.
Lagmannsretten er enig med tingretten i at B bør ha foreldreansvaret for de to barna alene. Delt foreldreansvar, slik situasjonen er mellom partene i dag, vil svekke morens omsorgsevne og vil ikke være til barna beste, jf. barneloven § 48. Felles foreldreansvar forutsetter at foreldre kan samarbeide om viktige beslutninger, og forutsetter et visst minimum av kommunikasjon. Det er videre vanskelig å se for seg at A skal kunne få opplysninger om barna fra henholdsvis skole og barnehage uten at det kommer fram hvilken skole/barnehage de går ved. I tillegg kommer at A i dag ikke kjenner barna og deres behov, interesser m.v. godt nok. Det foreligger derfor særlige grunner som tilsier at moren, i alle fall inntil videre, skal ha foreldreansvaret alene.
Anken har ikke ført fram.
Sakskostnader
Ankemotparten har vunnet saken, og har etter hovedregelen i tvisteloven § 20-2 første og andre ledd krav på full dekning av sakskostnadene både for tingretten og lagmannsretten. Begge parter har hatt fri sakførsel. Lagmannsretten er kommet til at ankeparten bør fritas for kostnadsansvaret for tingretten, idet tungtveiende grunner gjør det rimelig med unntak fra hovedregelen, jf. § 20-2 tredje ledd. Saken har stor velferdsmessig betydning, og i saker etter barneloven bør det være større rom for unntak fra kostnadsansvaret enn ved andre sakstyper, se blant annet Schei m.fl., Tvisteloven (2. utgave) side 712.
Lagmannsretten mener imidlertid at A burde slått seg til ro med tingrettens dom. Både tingretten og lagmannsretten har etter grundig vurdering vist til at det er skjedd en positiv utvikling hos A som kan tilsi at han på sikt kan ha kontakt med barna, særlig når eldste barnet er blitt eldre og mer robust, men at det foreløpig ikke er til barnas beste at han har samvær eller del i foreldreansvaret. Ikke minst er det av betydning at B fortsatt har vedtak om sperret adresse. Han bør derfor dekke Bs/det offentliges sakskostnader for lagmannsretten. Advokat Holm Larsen har lagt fram kostnadsoppgave basert på hva som dekkes under bevillingen av fri sakførsel. Sakskostnadene fastsettes til 44 962,50 kroner, som i sin helhet er salær. Advokat Holm Larsens salær fastsettes særskilt i henhold til oppgave som hun sender inn til lagmannsretten.
Dommen er enstemmig.
Domsslutning:
1. | Anken over tingrettens dom, domsslutningen punkt 1 og 2, forkastes. |
2. | Hver av partene dekker egne sakskostnader for tingretten. |
3. | I sakskostnader for lagmannsretten betaler A 44 962,50 – førtifiretusennihundreogsekstitotusen 50/100 – kroner til det offentlige innen 2 – to – uker fra dommen er forkynt. |
Leave a Reply