Kommunale barnevern svikter i oppfølgingen av barn som bor i fosterhjem. Helsetilsynet finner lovbrudd i 16 av 20 undersøkte kommuner.
06, august 2013
Det viser en gjennomgang NTB har gjort av 20 tilsynsrapporter som Helsetilsynet har fått fra fylkesmennene. Det landsomfattende tilsynet undersøker hvordan barnevernstjenesten i kommunene arbeider med barn i fosterhjem og om barnevernstjenesten grundig og jevnlig følger opp disse barna.
Bare fire av de 20 kommunale barnevernskontorene kommer gjennom tilsynet uten at fylkesmannen finner lovbrudd. Men hos to av de fire ga Fylkesmannen merknader på forhold som kan forbedres.
For få besøk
Tilsynsrapportene viser gjennomgående at de undersøkte barnevernskontorene ikke klarer å sikre den oppfølging og kontroll av hvordan barn har det i fosterhjem som loven pålegger dem.
Flest påpakninger kommer på et helt sentralt område; barnevernets eget tilsyn med barna som er i fosterhjem. Barnevernloven pålegger barneverntjenesten å besøke fosterhjemmet så ofte som nødvendig, og minst fire ganger i året.
* I ni av de 20 tilsynsrapportene gir fylkesmennene skrape for at det ikke gjennomføres nok tilsynsbesøk.
* Ved tilsynet hos Dyrøy og Sørreisa barneverntjeneste i Troms gikk fylkesmannen gjennom 11 saksmapper. Ingen av de 11 barna hadde fått fire besøk det siste året.
* På Tynset i Hedmark får fem av ti undersøkte fosterbarn ikke nok besøk. I Kongsvinger 11 av 20 og i Tromsø bryter barnevernet loven i ti av 17 tilfeller.
* Fylkesmennene rapporterer ikke alltid hvor mange saksmapper de har gått igjennom ved hvert tilsyn. Men de rapportene som oppgir tall viser at 42 av 89 undersøkte fosterbarn ikke får fire tilsynsbesøk i året, slik loven pålegger dem.
Dårlig rapportering
Flere barnevern får også skarp kritikk for at de ikke dokumenterer og rapporterer godt nok dersom de gjennomfører tilsyn eller har samtaler med barna.
Etter tilsynsbesøket i Vågsøy rapporterer Fylkesmannen i Sogn og Fjordane: «Mappegjennomgangen viste at barnevernstenesta skriv ned fakta frå samtalar med barn, men det er dokumentert få barnevernsfaglege vurderingar av faktaopplysningene i sakane».
Bekrefter svikt
For Barneombudet er innholdet i tilsynsrapportene fra fylkesmennene ikke ny lesning.
– Dette er dessverre ikke nytt for oss. Tilsynsrapportene bekrefter det vi vet fra tidligere undersøkelser, og det vi får høre fra fosterbarn som tar kontakt med oss: at det svikter i barnevernets oppfølging av fosterhjemsbarn. Vi får mange henvendelser fra fosterhjemsbarn som sliter og som ikke vet hvem de skal snakke med. sier fagansvarlig for barnevern hos Barneombudet, Ane Gjerde, til NTB.
Riksrevisjonen gikk i fjor gjennom det kommunale barnevernet i sju kommuner. Også her ble det avdekket at det i nesten halvparten av sakene ikke ble gjennomført så mange tilsyn som loven krever. Også Riksrevisjonen kritiserte kvaliteten på rapportene som ble laget der det ble gjennomført tilsyn.
– Vi tror ikke at det står på vond vilje i barnevernet. Dette handler om at det kommunale barnevernet ikke får nok ressurser til å utføre sine oppgaver. Da kan det gå ut over barna som er plassert i fosterhjem, sier Ane Gjerde.
Lovendring
Stortinget vedtok i før sommeren en rekke endringer i barneloven, blant annet at ansvaret for tilsynet av fosterbarn nå skal være kommunens ansvar, ikke barnevernets. Barneombudet tviler på at dette vil føre til bedringer.
– Vi er svært kritiske til at kommunene skal ha ansvaret for tilsynet, og tror ikke det vil gjøre situasjonen bedre for en sårbar gruppe. Det er store forskjeller mellom kommunene, og vi er redd for at det ikke blir bedre der ressursene er knappe fra før, sier Gjerde til NTB. (©NTB)
Leave a Reply