Barn som allerede er tynget av skyldfølelse, får denne forsterket som følge av kontakten med saksbehandler, viser nylig publisert undersøkelse.
SAKSBEHANDLERS KONTAKT MED BARNA FORVERRER DERES SITUASJON
Av advokat Trond Wåland- 08.05.14 10.10 – trond@advokatsylte.no
En ny undersøkelse om barns deltakelse i saker om omsorgsovertakelse, viser oppsiktsvekkende funn som går på tvers av formålet med norsk barnevern.
Undersøkelsen viser at barn som blir plassert utenfor hjemmet etter vedtak om omsorgsovertakelse, får forsterket sine psykisk belastninger som følger av saksbehandlers fremgangsmåte i kontakten med dem.
Det er 1. amanuensis Inger Marie Bakke ved Høgskolen i Lillehammer og professor Lena Holmberg ved Malmø Høgskola som har stått bak undersøkelsen, som for øvrig er av såkalt kvalitativ art. Det vil si at undersøkerne har gått i dybden i forhold til en liten gruppe, i dette tilfellet 5 barn i alderen mellom 12 og 16 år.
Det fremgår av artikkelen de har skrevet om undersøkelsen, at «omsorgsovertakelsen kom overraskende på alle de fire barna som husker hendelsen». Ett av barna uttalte for eksempel i følge artikkelen, at det følte seg «tatt på senga». Til tross for langvarig kontakt med saksbehandler, fikk han plutselig beskjed om at han skulle flytte med en gang. -fikk jeg vite på en tirsdag! To dager før! Så jeg fikk ikke sagt «Ha det» til noen av venna mine. Jeg måtte pakke, «ja, hvis du lager trøbbel nå, så blir det bare verre», forklarte barnet om situasjonen det opplevde i følge artikkelen.
I følge Bakke og Holmberg viser undersøkelsen at barna hadde innsikt i situasjonen og at de hadde evne og ønske til å fortelle, men at samtalene mellom barn og saksbehandler manglet «kvaliteter for at barna skulle føle seg som trygge, likeverdige og reelle deltakere i prosessen».
De to forskerne konkluderer med at istedet for at saksbehandler fungerer som «ankerfeste» for barna, så forsterker de barnas skyldfølelse for hva som har skjedd.
Undersøkelsen er publisert i siste utgave av tidsskriftet Norges Barnevern (1/2014). Det undersøkelsen viser antas å være et åpenbart brudd med Norges forpliktelser i henhold til FN`s barnekonvensjon som krever at barn har rett til deltakelse. Det er en undersøkelse som riktignok ikke noe sikkert svar på at situasjonen er illustrerende for norsk barnevern generelt. Vi har imidlertid tidligere skrevet om samme tema flere ganger, og sist i forbindelse med mulige ulovlige dommeravhør for barn under 12 år.
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne uttalte for øvrig for noen uker siden, at departementet ville arbeide nærmere med problemstillingen om barns rett til medvirkning i barnevernsaker. Se egen pressemelding fra departementet om dette. Den som finner her.
Leave a Reply