Varaordfører stoppet bekymringsmelding

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Psykologspesialist Bjørg Mannes sendte den 1. august en bekymringsmelding om barnevernstjenesten i Karmøy til varaordfører og leder av hovedutvalg helse- og omsorg, Leif Malvin Knutsen (Krf). Nå reagerer både Mannes og kontrollutvalget i kommunen på at rapporten ikke ble presentert for politikerne.

BARNEVERNET: Tre måneder er gått siden den erfarne psykologspesialisten, Bjørg Mannes valgte å sende en ni sider lang bekymringsmelding til lederen av hovedutvalg helse- og omsorg, Leif Malvin Knutsen. Rapporten sendte hun med kopi til helse og omsorgssjef, Nora Olsen-Sund og barnevernleder i Karmøy, Jakob Bråtå.

Takket

Rapporten tar for seg situasjonen til et anonymisert ektepar i Karmøy som er fratatt barna, men er ment som et eksempel på hvordan psykologspesialisten opplever det hun har sett av barnevernets arbeid i tilsvarende saker.

– Jeg fikk svar fra Leif Malvin Knutsen etter noen dager, der han takket for meldingen og at han snarest ville ta et møte med barnevernsjefen og helse- og omsorgssjefen. Han sa også at han ville orientere helse- og omsorgsutvalget om saken. Etter dette har jeg ikke hørt noe, sier Mannes.

Pyskologspesialist, Bjørg Mannes har i tre måneder ventet på svar på bekymringsmeldingen

Purret

Etter å ha ventet på svar i to måneder, sendte hun en purring til Knutsen.

– Det endte med en telefonsamtale der det kom frem at han ikke ville dele ut dette til hovedutvalget på grunn av personlige opplysninger. Jeg valgte da å levere en ny utgave som var enda mer anonym, men heller ikke denne ville han ta videre, sier hun.

Også denne gang gikk det kopi til helse- og omsorgslederen og barnevernlederen i kommunen.
Den 7. oktober fikk Mannes en e-post fra sistnevnte.

– «Vi jobber med oppfølging av saken som er meldt inn- og tar det også med som en del av vårt kvalitetssikrings- og utviklingsarbeid i barneverntjenesten», svarte Bråtå.

Selvopplevd

Etter å ha møtt en vegg av taushet på rådhuset valgte Mannes å sende bekymringsmeldingen videre til samtlige medlemmer i hovedutvalg helse- og omsorg. Her forklarer hun hvorfor hun ønsker at politikerne skal gå barnevernstjenesten dypere i sømmene:

– «Som privatpraktiserende psykolog har eg dei siste åra hatt å gjere med personar som på ulikt vis har hatt kontakt med kommunal barneverntjeneste i Karmøy, og eg har også hatt lit tå gjera med barnevernet direkte. Eg har undra/bekymra meg over enkelte utsagn og konklusjonar frå representantar for tjenesten. Dette gjeld vel og merke ikkje «rykter» eller antakelser, men ting eg sjølv har opplevd», skriver hun.

Ukjent praksis

E-posten til politikerne i hovedutvalg helse- og omsorg førte heller ikke til at saken kom opp, noe enkelte av utvalgsmedlemmene har reagert på. Disse kontaktet Kontroll- og kvalitetsutvalget som drøftet saken forrige uke. Leder av utvalget, Einar Endresen (Frp) la ikke skjul på hva han mener om håndteringen av saken.

– Jeg har vært leder og nestleder i en del politiske utvalg. Det kunne aldri ramlet meg inn dersom jeg fikk en henvendelse til eksempelvis Kontroll- og kvalitetsutvalget i Karmøy å ikke legge saken frem for utvalget, sa Endresen.

Brudd på forvaltningsloven?

Han gikk langt i å antyde at håndteringen kan være brudd på forvaltningsloven.

– Slik jeg ser det er det en forvaltningslov som trer i inn og sier noe om hva man skal gjøre når det kommer inn en henvendelse om en sak som kan føre til enkeltvedtak, sa Endresen og la til;

– Om det tar lang tid å saksbehandle så sier forvaltningsloven at man skal gi en foreløpig orientering på hvor lang tid det tar å få det saksbehandlet.

Ber om forklaring

Et samlet kontroll- og kvalitetsutvalg gikk inn for å kalle Leif Malvin Knutsen inn på teppet for å få klarhet i hvorfor bekymringsmeldingen har blitt liggende.

Ville beskytte familien

Knutsen sier til Karmøynytt at han gjerne vil forklare seg for kontroll- og kvalitetsutvalget i Karmøy om saken. Til avisen sier han at hensyn til familien har vært årsaken til at saken ikke er tatt opp med hovedutvalg helse- og omsorg.

– Det avstod jeg å gjøre fordi jeg mente at bekymringsmeldingen inneholdt personopplysninger som kunne spores frem til hvilken familie det var snakk om. Bekymringsmeldingen er forøvrig gått til kommunens administrasjon både før og etter spørsmålet kom til meg, slik at den blir ivaretatt på en god måte.

– Så det var ikke meningen at bekymringsmeldingen skulle bli liggende i en skuff?

– På ingen måte. Den blir som alle andre bekymringsmeldinger tatt på største alvor. Men jeg som leder av utvalget følte at det ble feil å sende den videre og dermed bidra til at informasjon ble offentliggjort.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*