Vi må ikke være naive

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Leder av hovedut-valget for helse- og sosial i Modum, Nina Mjøberg (Ap) vil be om en grundig redegjørelse rundt driften av barnevernet.

Publisert 12.07.2014 i Bygdeposten av Knut Bråthen

– Vi må ikke være naive og tro at det ikke er forbedringspotensial i de kommunale tjenestene. Det gjelder også for barnevernet, selv om jeg mener at de i all hovedsak gjør en god jobb. Det vil likevel alltid være rom for justeringer av kursen, sier Nina Mjøberg.

Selv har hun ikke blitt kontaktet av noen som har klaget på barnevernet.

– Vi må huske på at det var store interne konflikter i barnevernet for noen år siden og vi opplever i dag at tjenesten drives profesjonelt, sier Mjøberg.

Smidighet

Hun lurer på om barnevernet kan gjøre lurt i å vise noe mer smidighet når det gjelder samvær med besteforeldre, tanter, onkler eller øvrig familie, selv om de biologiske foreldrene ikke lenger har omsorg.

– Det er også viktig å tenke over hvordan vi møter andre mennesker og så bør man kanskje i enda større grad se på familien til barnet som en ressurs. Dette og noen andre ting ønsker jeg blir et tema når vi vil be barnevernleder om en redegjørelse, sier Mjøberg.

Taushetsplikt

Hennes generelle inntrykk er imidlertid positivt, men hun erkjenner at det er vanskelig å få fullgode svar på grunn av taushetsplikten.

– Streng taushetsplikt er selvsagt nødvendig, men det er et tankekors at det gjør det nærmest umulig å kunne sette seg godt inn i sakene, sier Mjøberg.

Hun mener likevel at det store engasjementet denne saken har skapt lokalt, så er hun som politiker og leder av hovedutvalget nødt til å ta det store folkelige engasjementet på alvor.

– Men jeg minner om at en sak alltid har flere sider, sier Mjøberg.

Vil ha møte

Hun kommer nå til å be lederen i barnevernet stille på første møte etter ferien for å få en gjennomgang av driften.

– Det er ikke bra at vi åpenbart har fått en situasjonen der det verserer veldig mange historier ute på bygda, avslutter Nina Mjøberg.

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

  1. Hvordan klarer barnevernet og beslaglegge så mange barn uten grunn? Og hvorfor blir ikke galskapen stanset av kommunenes internkontroll og revisjon der de bryter lover og regler?
    Jo, fordi de tillater seg og sile ut hvilke dokumenter kommunestyret får innsyn i, og hva de IKKE får lese pga «taushetsplikt». Allikevel kaller kommunestyret dette «kontroll», «tilsyn og revisjon». Det er bare svindel og svada alt sammen – og laget for å lure folk til å tro de har noen rettigheter og klagemulighet.
    Når Morten Wold går ut i media og ber folk sende stygge barnevern saker til han – så får folk noen forventninger. Endelig en med makt og myndighet til å stoppe at en familie blir kjørt helt i grus!
    Endelig en politiker med makt til å stanse at barnet ditt eller mitt ikke blir ødelagt. Trodde du…. du blir dessverre grundig lurt. Et politisk stunt fra en som gjerne ville komme på lederplass i lokalavisen..? Eller trodde du han ville hjelpe deg?
    Det er vel heller tvilsomt at han leser alle – og aller minst ringer rundt til de ulike bv-kontor og ber de slutte å tulle med folk, og begynne å oppføre skikkelig. Han går vel til Solveig Horne med alle brevene – og får til svar at: ja med dette har vi iverksatt tiltak for, og dette er under gransking. Og da er alt «taken care of…» Og det blir svaret dere kommer til å få fra den kanten.
    Her er leder for et hovedutvalg for helse og sosial som sier følgende:
    «– Streng taushetsplikt er selvsagt nødvendig, men det er et tankekors at det gjør det nærmest umulig å kunne sette seg godt inn i sakene, sier Mjøberg.»
    Det er ikke bare et tankekors….. det er umulig å utøve kontroll og tilsyn med en etat, uten og få innsyn i sakene. Det kan ikke engang kalles kontroll, det kalles svindel. Folk blir lurt og svindlet til å tro det eksisterer reell kontroll. Det gjør det ikke.
    Kommunestyret har ansvaret for at barnevernet drives iht lover og regler – men får ikke innsyn i måten de arbeider på…? Hva går kontrollen ut på da? Ingenting – det er politikere som hører på eventyr og sluker det rått. Sannheten – har barnevernet valgt å «skjerme» av hensyn til «taushetsplikten».
    Dette sier nesten alle lokal politikere. Jeg har snakket med flere som sier det samme. Ordførere som river seg i håret av å bli avvist og avfeid av bv når de etterspør informasjon. Taushetsplikt og taushetsplikt.
    Det verste er at nesten alle politikere lar seg avvise og lusker tilbake til kontoret sitt med uforrettet sak. Og tror det skal være sånn….
    Det er lovhjemmel for å få fullt innsyn. Slik det fungerer i dag – kan bv plukke ut «relevant» info om saken – og holde tilbake akkurat det som passer de. Det blir det samme som om politiet skulle spurt en mistenkt om han kunne plukke ut personopplysninger og annet «relevant» om seg selv – det han vurderer som nødvendig for politiets etterforskning – og vennligst levere til etterforsker.?
    Lokal politikere må sette seg inn i lovhjemler for å få fullt innsyn. Alternativt innhente samtykke fra foreldrene. Med fullt innsyn er det mulig å vurdere om de har fulgt loven eller ikke. Noe de sjeldent gjør. På NRK Brennpunkt måtte journalistene beskytte sine hemmelige kilder for å få fullt innsyn. Ellers hadde de ikke fått så mye info om sakene. Men det skjønner visst ikke lokalpolitikere, som står med lua i hånda og spør pent….
    Sannheten må tvinges ut av disse menneskene.
    Alt annet er ubrukelig. Å be barnevernet om en «redegjørelse» – uten innsyn i sakene, er det samme som å kaste bort tiden på å høre på selvskryt og eventyrhistorier, som dere serverer videre til oss og kaller det konstruktive møter med bv…
    http://www.barnefjern.org/konstruktivt-mote-med-barnevernet/
    Nei takk! Har dere ikke baller til å kreve innsyn i sakene – så slutt å kalle det tilsyn, innsyn, kontroll og revisjon. Da heter det syklubb-møte.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*