(Oversatt fra EU representantenes blog på tsjekkisk med Google oversetter med enkelte korrigeringer.)
Gåte: Hva vil nordmennene gjøre hvis de finner ut at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har tatt inn utrolige 26 barnevernsklager fra foreldre? …
Svar: De sender 600.000 euro til retten.
For sjette år har jeg fulgt saken om Eva Michaláková, en barnehagelærer, som det norske barnevernet tok to sønner ifra i 2011. De er tsjekkiske statsborgere. Selv om ingenting noen gang har blitt bevist om moren, henla politiet alle siktelsene, men hennes foreldrerettigheter ble fratatt henne (i motsetning til faren, som forårsaket BV-inngrepet).
Etter de tapte domstolene i Norge la hun inn en klage på i 2017 for Den europeiske menneskerettighetsdomstol. Siden den gang venter vi fortsatt på at rettsfristen endelig skal settes, til tross for løftet om en prioritert høring i januar 2018. I mellomtiden har EMD innrømmet 26 ytterligere saker, som også angår Barnevernet i Norge! Og til tross for nesten perfekt anonymisering, ser det ut til at Evas sak er blant dem, og til slutt var det lite, men i det minste noe fremgang.
Fem millioner innbyggere og 26 aksepterte klager
De som vet hvordan anerkjennelse av klager fungerer i EMD, er sjokkert over statistikken med hele 26 tilfeller fra den norske regjeringen (ikke bare for retten)! Det store flertallet av klager blir faktisk avvist ved den første vurderingen av en enkelt dommer. Sjansen for at EMD da gir klageren rett og ikke det tiltalte landet er i det hele tatt lik et mirakel, og derfor fremkaller en slik dom med rette en stor mediesak.
Noen få konkrete saker: Mellom 2016 og 2018 behandlet minst syv medlemmer av Strasbourg Judges Chamber 28 klager mot Tsjekkia, 22 ble ikke tatt inn, i 5 tilfeller ga de Tsjekkia rett og bare én person vant mot Tsjekkia! De håndterte også 28 saker fra Norge, som er omtrent halv størrelse av Tsjekkia, men bare 4 ble ikke tatt inn, Norge vant i 23 saker og bare en klager vant.
For balanse kan jeg ikke si at forholdet mellom statlige saksøkere i Norge blant 47 land i Europarådet skilte seg ut fordi for eksempel Armenia vant i 562 av 579, da bare 5 saksøkere hadde rett, 12 klager fremdeles merket som ikke tatt inn. I alle fall er de nåværende 26 klagene i utgangspunktet den samme summen som de var tre år tidligere, og det er definitivt mulig å si at det er en systematisk krenkelse av menneskerettighetene i Norge når det gjelder barnevernets arbeid der (vår utheving). De 26 klagene er strengt tatt bare barnevernsaker, ikke antallet alle aktuelle klager mot Norge, når vi bare er litt midt i året.
Strand Lobben v. Norge
Blant de anerkjente 26 sakene er sikkert saken om den rumensk-norske familien Bodnariu kjent, hvor barnevernet tok 5 barn og hvor saken forårsaket hundretusener av verdensomspennende protester. Den familien har fått barna tilbake og flyktet med dem til Romania, så de går inn i mediedekningen igjen. Men også de vil nok måtte vente på Strand Lobben v. Norge.
Jeg har allerede informert om en nøkkelsak i Strand Lobben i en pressemelding fra april 2018. Norge er saksøkt for fjerning av en nyfødt baby og hans senere tvangsadopsjon av fosterforeldre. Rettsaken har allerede funnet sted i oktober 2018 og rapportert i detalj om for eksempel portalen Czech Justice, som fulgte høringen. Etter en veldig vanskelig fødsel ba den unge moren om hjelp med sønnen slik at hun kunne komme seg. Da hun etter tre uker i huset for mødre med barn ønsket å reise hjem, ga de ikke sønnen hennes til henne, selv om det ikke var noe problem i det hele tatt. Alle forklaringer er begrenset til «bestemt av profesjonelle». Sønnen ble senere adoptert av fosterforeldre, selv om det ble uttalt at fru Strand Lobben var en forbilledlig mor og hadde stor omsorg for de to andre barna (hun hadde bare en datter på tidspunktet for tvangsadopsjonens dom). Sønnen hans er nå 11 år og hun har ikke kjent noe om ham på 7 år, selv om hun aldri har skadet ham.
Donasjon 600 000 euro
I innledningen tillot jeg meg et puslespill som først og fremst ble tenkt som en vits. Denne overdrivelsen ble gitt meg av det offisielt publiserte faktum at Norge i mars i år ga en ekstraordinær gave på € 600 000 (omtrent 15 000 000 CZK) til Strasbourg-domstolen.
Nå gjenstår bare å krysse fingre, og spesielt for Eva Michaláková, i håp om at Strasbourg-domstolen vil ta en virkelig rettferdig avgjørelse – og uavhengig av sjenerøs økonomisk støtte fra Kongeriket Norge.
Ha en fin dag og et lykkelig sinn!
Relaterte blogger:
Hvilke forbrytelser begikk bestefaren til Michalák-guttene?
Leave a Reply