Youssef (16): «Jeg ble gitt bort til en kriminell da jeg var fem år»

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

SKAL SENDES UT AV LANDET: I November kan Youssef bli sendt ut av landet. - Jeg har ingenting å gjøre i Nord-Afrika. Jeg kjenner ingen der lenger. Jeg kommer til å ende opp på gata igjen, sier Youssef. Foto: LARS EIVIND BONES
SKAL SENDES UT AV LANDET: I November kan Youssef bli sendt ut av landet. – Jeg har ingenting å gjøre i Nord-Afrika. Jeg kjenner ingen der lenger. Jeg kommer til å ende opp på gata igjen, sier Youssef. Foto: LARS EIVIND BONES

Barnevernet: Barn blir solgt som slaver. Misbrukes av kriminelle. Tvinges til å selge sex.

978x
SISTE MINNE: Dette bildet er det eneste Youssef har av familien sin. På bildet er han fem år (til høyre). Helt til venstre er Youssefs storebror. I midten lillebror. Foto: PRIVAT

(Dagbladet): – Faren og moren min ga meg bort. Jeg var bare fem år. De sa jeg ville få et bedre liv, sier Youssef (16).

I dag er et bilde av Youssef og hans lillebror og storebror det eneste minnet han har av familien før han ble gitt bort til en mann som han kalte for onkel.

Gutten ønsker ikke at navnet hans skal være kjent, så Dagbladet kaller ham for Youssef. Dagbladet trykker hans historie med samtykke fra guttens verge og bistandsadvokat.

I dag vet han ikke hvor familien hans bor, eller hvordan han skal komme i kontakt med dem. Gjennom barndommen har han ofte sett på bildet.

– De er min familie. Samtidig ga de meg bort. Det gjør fortsatt vondt, sier 16-åringen.

Narkokurer

Ifølge Youssef var dette starten på et liv som narkotikakurer gjennom Europa. Siden han var sju-åtte år, smuglet han narkotika, festet til kroppen, i sjampoflasker og gjemt i bagasjen. Den unge gutten reiste i skytteltrafikk mellom Nord-Afrika og Europa.

Youssef kommer opprinnelig fra Mauritania, men ble av onkelen ført til Algerie, hvor han startet som kurer.

Mauritania var det siste landet i verden som forbød slaveri, og i dag antas mellom 10 og 20 prosent av befolkningen å leve som slaver.

Er Youssefs historie for utrolig til å være sann? Politiet har valgt å henlegge saken på grunn av ukjent gjerningsmann. UDI har bestemt at Youssef ikke trenger beskyttelse etter at han har fylt 18 år.

Begge trekker Youssefs historie i tvil. De mener han forklarer seg motstridende, og at han forandret forklaringen gjentatte ganger.

TRAUMER: I den barnefaglige vurderingen blir det slått fast at gutten sliter med traumer og posttraumatisk stresslidelse på grunn av onkelens behandling. Youssef forteller at onkelen fikk ham til å ruse seg på hasj og alkohol allerede da han var ti år. Foto: LARS EIVIND BONES
Faksimile Dagbladet 13. desember 2012

«Omsorgssviktsituasjon»

Barnevernet mener derimot at Youssefs historie er troverdig.

I den barnefaglige vurderingen skriver de at de «konkluderer med at gutten har levd i en omsorgssviktsituasjon over lang tid, og kanskje hele sitt liv».

Videre skriver de at Youssefs liv har vært preget av «utnytting, sterk kontroll, kontrollert ved vold og rusmidler», og at han er «nektet skolegang og brukt i alvorlig narkotikakriminalitet».

– Jeg ser ikke at politiet har løftet en finger for å forsøke å få klarhet i onkelens identitet, sier guttens bistandsadvokat, Silje Elisabeth Stenvaag.

Hun viser til at de ba politiet om å kontakte myndighetene i Mauritania for å forsøke å få klarhet i onkelens navn.

– Menneskehandel av barn er svært alvorlige overgrep, og politiet har en plikt til i det minste å forsøke å etterforske sakene, sier Stenvaag.

SELGES TIL KRIMINELLE: - Ofre blir solgt til familiemedlemmer eller fremmede for å brukes i kriminelle handlinger, sier seksjonssjef ved St. Hanshaugen barneverntjeneste, Anita Lisbakken. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
SELGES TIL KRIMINELLE: – Ofre blir solgt til familiemedlemmer eller fremmede for å brukes i kriminelle handlinger, sier seksjonssjef ved St. Hanshaugen barneverntjeneste, Anita Lisbakken. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN

Barn blir solgt

For to år siden fikk barnevernet en ny hjemmel, som gir dem mulighet til å plassere ofre for menneskehandel på en institusjon uten de mindreåriges eller de pårørendes samtykke.

Siden ordningen ble opprettet, har St. Hanshaugen barneverntjeneste, som også har ansvar for Oslo sentrum, elleve mindreårige som har vært plassert under barnevernets beskyttelse.

– I majoriteten av de sakene vi har hatt, er ofrene blitt solgt til familiemedlemmer eller fremmede for å brukes i kriminelle handlinger, sier seksjonssjef ved St. Hanshaugen barneverntjeneste, Anita Lisbakken.

Lisbakken forteller at det er spesielt tre måter barna blir misbrukt på:

• De må smugle og selge narkotika.

• De blir tvunget og presset til å selge sex.

• De blir brukt til slavearbeid.

Dagbladet har tidligere skrevet at det i Europa er rundt 100 000 mindreårige asylsøkere som drifter mellom de europeiske landene.

Faksimile Dagbladet 5. oktober 2012.

Selger sex

Barnevernstjenesten har både hatt gutter og jenter som ofre. Mens guttene som regel blir misbrukt til narkotikatrafikk, blir jentene misbrukt til å selge sex.

Alderen er som regel 16-17 år, mens enkelte, som Youssef, bare var 15 år da de kom i kontakt med barnevernet. Samtlige manglet oppholdstillatelse.

Men menneskehandel er vanskelig å bevise. Så langt har samtlige av barnevernets saker endt med henleggelse. Og UDI har bare gitt permanent opphold til to av barna.

Dagbladet har tidligere skrevet at om lag 1,2 millioner barn i verden blir offer for menneskehandel hvert år. Flere og flere av dem kommer til Norge.

De mindreårige, som for det meste er i alderen 14-18 år, blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid.

Rømte fra Bergen

– Vi tror det er langt flere ofre enn de vi kommer i kontakt med. Spesielt tvangsarbeid er langt mer omfattende enn det vi har klart å avdekke, sier Lisbakken.

Men hvordan endte Youssef opp i Norge? Han var 15 år da onkelen tok ham med til Bergen i juni 2013. Mens han var på hotellrommet, bestemte han seg for å rømme.

15-åringen hadde ikke penger, og gjemte seg på et toalett på toget fra Bergen til Oslo for å komme vekk fra onkelen. Etter to uker ble han oppdaget av politiet på gata i Oslo, og etter hvert overført til barnevernet.

I dag bor den nå 16-årige gutten på en barneverninstitusjon, og har allerede begynt å drømme om framtida.

I den barnefaglige vurderingen blir det slått fast at gutten sliter med traumer og posttraumatisk stresslidelse på grunn av onkelens behandling. Youssef forteller at onkelen fikk ham til å ruse seg på hasj og alkohol allerede da han var ti år.

– Etter hvert ble jeg avhengig. Det var slik han kontrollerte meg, sier Youssef, som nå er rusfri.

– Nå handler alt om leve et mest mulig normalt liv, sier han.

BLIR IKKE TRODD: UDI mener Youssef er ett år eldre enn det han selv forteller. Dette på tross av at konklusjonen fra aldersundersøkelsen viser at Youssefs oppgitt alder er riktig, og at det er lite sannsynlig at han er over 16 år. Foto: LARS EIVIND BONES

Sendes ut

Men framtida i Norge kan bli kort. UDI har konkludert med at Youssef bare trenger midlertidig beskyttelse, og at han kan sendes ut av landet ved fylte 18 år.

UDI mener han er ett år eldre enn det han selv forteller. Dette på tross av at konklusjonen fra aldersundersøkelsen viser at Youssefs oppgitt alder er riktig, og at det er lite sannsynlig at han er over 16 år.

Likevel har UDI lagt til grunn at Youssef er 17 år, noe som vil bety at han kan sendes ut av landet allerede november i år.

Youssefs bistandsadvokat har påklagd UDIs avgjørelse. Hun har også påklagd politiets henleggelse.

SENDES UT AV LANDET: UDI har konkludert med at Youssef bare trenger midlertidig beskyttelse, og at han kan sendes ut av landet ved fylte 18 år. Foto: LARS EIVIND BONES

Publisert 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*